fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U Konjicu ubijeno 382 Srba

U Konjicu je u odbrambeno-otadžbinskom ratu ubijeno 382 Srba, od kojih 200 civila u gradu i u logorima „Čelebići“ i „Musala“, rekao je Srni predsjednik Udruženja Konjičana Republike Srpske Zoran Pologoš povodom akcije Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH u kojoj je uhapšeno 13 nekadašnjih pripadnika struktura takozvane Armije BiH.

Srpske žrtve - Bradina (Foto:starmo.ba)
Srpske žrtve – Bradina (Foto:starmo.ba)

Pologoš je naveo da su dolaskom splitskog puka u Konjic u aprilu 1992. godine počela hapšenja i ubijanje Srba, te napadi na srpska sela i zatvaranja u ove logore.

„Najveći zločin počinjen je u selu Bradina, gdje je 25, 26. i 27. maja 1992. godine pobijeno 36 ljudi. Sve stanovništvo deportovano je u logore u Konjicu, u osnovne škole u Bradini i Donjem Selu. Kuće su opljačkane i popaljene, cijelo selo je etnički očišćeno. Za ovo do sada niko nije odgovarao“, istakao je Pologoš.

On je naglasio da je do sada procesuirano svega nekoliko pojedinaca za zločine u logoru „Čelebići“ i za ubistvo porodice Golubović, Đura i Vlaste i dvojice njihovih sinova od pet i sedam godina.

„Njih su ubili pripadnici rezervnog sastava policije. Strijeljali su ih pokraj Neretve. Petar od sedam godina ostao je živ i došao na policijski punkt gdje je ponovo strijeljan“, rekao je Pologoš.

On kaže da 25 godina od zločina u Konjicu nije odgovarao ni vojni vrh, ni izvršioci, iako su svi detalji poznati Tužilaštvu BiH.

„Sud BiH je do sada imao dvostruke aršine prema Srbima. Ovo je prilika da se pokaže hoće li biti suđeno svima“, dodao je Pologoš.

Pripadnici Sipe uhapsili su danas 13 nekadašnjih pripadnika struktura takozvane Armije BiH, Teritorijalne odbrane i MUP-a u Konjicu osumnjičenih za zločine nad više desetina žrtava srpske nacionalnosti u Bradini, Konjicu i drugim mjestima.

Riječ je o osumnjičenima za zločine počinjene u proljeće i ljeto 1992. godine na području Konjica i okoline koji su rezultirali uklanjanjem i prisilnim preseljenjem gotovo cjelokupne populacije stanovništva srpske nacionalnosti sa tog područja.

Među navedenim zločinima, obuhvaćena su ubistva, mučenja, silovanja, zlostavljanja i progoni žrtava.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Uhapšeni zbog zločina nad desetinama Srba u Bradini, Konjicu…

Bradina, Ledići i Čemerno čekaju pravdu | Jadovno 1941.

Ni četvrt vijeka od zločina nad Srbima niko nije optužen …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: