fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Ni četvrt vijeka od zločina nad Srbima niko nije optužen

Paroh konjički jerej Milan Bužanin naglašava u izjavi za Srnu da za zločine nad Srbima u Bradini, počinjene prije četvrt vijeka, ne samo da još niko nije osuđen, nego još ni protiv koga nije podignuta ni optužnica…

Paroh konjički jerej Milan Bužanin
Paroh konjički jerej Milan Bužanin

Priredili: Nevenko ERIĆ i Ognjen BEGOVIĆ

Preživjeli i protjerani Srbi iz konjičkog sela Bradina u četvrtak, 25. maja, obilježiće u seoskom Hramu Vaznesenja Gospodnjeg i njegovoj porti 25 godina otkako su zločinci iz redova muslimanskih i hrvatskih snaga pobili njihove braću, sestre, majke, očeve, rodbinu, kumove i komšije, ovo i okolna sela spalili, a njih zauvijek protjerali sa vjekovnih ognjišta.

Tog 25. maja 1992. godine na najbrutalniji način ubijeno je 48 srpskih civila, ostali odvedeni u logore i protjerani, a Hram Vaznesenja Gospodnjeg zapaljen i srušen.

Paroh konjički jerej Milan Bužanin naglašava u izjavi za Srnu da za zločine nad Srbima u Bradini, počinjene prije četvrt vijeka, ne samo da još niko nije osuđen, nego još ni protiv koga nije podignuta ni optužnica.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić izjavio je Srni da je u ovom tužilaštvu u radu više predmeta ratnih zločina nad srpskim stanovništvom na području Konjica, uključujući i Bradinu.

Paroh Bužanin rekao je da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pokrovitelj i ovogodišnjeg obilježavanja stradanja Srba iz Bradine.

Programom obilježavanja predviđeno je da u 10.00 časova u obnovljenom Hramu Vaznesenja Gospodnjeg Svetu arhijerejsku liturgiju služi Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, uz sasluženje sveštenstva Srpske pravoslavne crkve.

„Pošto je ove godine slava hrama – Spasovdan, istog dana, nakon liturgije biće obavljen i slavski obred“, rekao je paroh Bužanin.

Prema njegovim riječima, nakon liturgije, u 11.30 časova, biće služen parastos i položeni vijenci na spomen-obilježje srpskim žrtvama otadžbinskog rata u BiH, koji se nalazi u porti hrama.

Paroh Bužanin ističe da se očekuje dolazak zvaničnika Republike Srpske, te predstavnika Srba u institucijama BiH.

„Ove godine trebalo bi da pomenu prisustvuju i predstavnici ambasada Srbije, Rusije i SAD u BiH, što se ranije nije dešavalo“, napomenuo je Bužanin.

Bužanin navodi da u Bradini sada stalno živi samo dvoje Srba, a da preko ljeta bude još nekoliko.

„U ranijem periodu je nešto kuća obnovljeno, a u posljednje vrijeme ništa, tako da nema povratka Srba u selo“, konstatuje paroh Bužanin.

Za tri dana, od 25. do 27. maja 1992. godine, bošnjački i hrvatski zločinci bacili su 26 tijela u jamu ispred pravoslavnog hrama u Bradini. U logorima su živote izgubila još 22 srpska civila, a za pet lica se i dalje traga.

Među 48 ubijenih Srba u Bradini najviše je članova iz porodice Kuljanin, a stradali su i Vujičići, Mrkajići, Žuže, Kureši, Gligorevići, Koprivice, Draganići i Živaci.

Preostalo srpsko stanovništvo protjerano je sa ognjišta, njihova pokretna imovina je opljačkana, a kuće i crkva zapaljeni.

Prije rata, u Bradini je bilo 280 srpskih kuća sa oko 1.200 stanovnika.

Prema Srninim saznanjima, MUP Republike Srpske do sada je podnio šest krivičnih prijava, odnosno izvještaja i dopuna protiv 18 identifikovanih lica za koje postoji osnovana sumnja da su 25. na 26. maj 1992. godine u Bradini počinili jedno ili više krivičnih djela ratnog zločina.

Nakon istrage i prikupljenih dokaza, nepobitno je utvrđeno da su pripadnici muslimanskih oružanih snaga planirali, organizovali i izvršili akciju u kojoj su Bradina i okolna sela uništeni i etnički očišćeni od srpskog stanovništva.

Prema istom izvoru, 25. maja 1992. godine u Bradini je ubijeno najmanje 38 identifikovanih srpskih žrtava, izvršeno pet silovanja, dok je više stotina Srba protivpravno lišeno slobode i odvedeno u logore, najviše u Čelebiće.

Preostalo srpsko stanovništvo protjerano je sa ognjišta, njihova pokretna imovina opljačkana, a kuće i crkva zapaljeni.

Na taj način pripadnici muslimanskih oružanih formacija počinili su više krivičnih djela ratnog zločina protiv srpskog civilnog stanovništva, a dokazano je da je u slučaju Bradine i okolnih srpskih sela u opštini Konjic riječ o udruženom zločinačkom poduhvatu, tvrdi policija Srpske.

Preživjeli Srbi iz Bradine svake godine sjećaju se da su se tih strašnih dana „saplitali o leševe najmilijih“, kao i da je „komanda hrvatske i bošnjačke paravojske platila neka lica romske nacionalnosti koji su noge ubijenih vezali konopcima, a onda ih konjima vukli do bagerom iskopane jame ispred pravoslavne crkve u centru sela“.

Hram Svetog Vaznesenja Hristovog u Bradini kod Konjica sagrađen je 1938. godine trudom i prilozima mještana na čelu sa tadašnjim parohom Jovanom Slomovićem porijeklom iz Čajniča.

Najveći ktitor je bio Vlad ili Vladimir Olšanski /porijeklom Čeh/, koji je bio inženjer na izgradnji željezničkog tunela u blizini hrama, pa je davao materijal i mašine koje su bile potrebne graditeljima.

Trudom nekadašnjih žitelja ovog mjesta koji sada žive u izbjeglištvu /većinom u Srbiji i drugim mjestima BiH, dok neki žive i u inostranstvu/, obnovljena je spoljašnost hrama i postavljen novi krov, te je na taj način spriječeno dalje propadanje.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Konjic: Sjećanje na stradanje Srba iz sela Bradina | Jadovno …

BRADINA: SRPSKE RANE KRVARE I NAKON 21 GODINE …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: