fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Strahota u EU-Hrvatskoj: Niče ustaško groblje – nacističke ubice pored svojih srpskih žrtava

Na zagrebačkom groblju Mirogoj biće obnovljeno memorijalno ustaško groblje, na kome su sahranjeni i domobrani, odlučio je Odbor za ratne veterane Hrvatskog Sabora, na predlog tri ustaška udruženja. Tako će se, jedni pored drugih, naći kosti gotovo 900 srpske dece ubijene na Kozari i njihove ubice. Nevine žrtve i njihovi dželati.

Piše: Senka Miloš

Za ovu skandaloznu, zastrašujuću odluku glasali su svi članovi Odbora iz HDZ-a, predstavnik Socijaldemokratske partije bio je, navodno, sprečen da dođe, a protiv je glasala samo Katarina Peović iz levo orijentisane „Radničke fronte„.Na njen predlog, iz zaključka je, kaže, makar sklonjen izraz „hrvatska vojska“, kojim se ustaše i domobrani pretvaraju u formaciju koja nije bila kolaboracionistička, a šta će pisati na spomenicima, može samo da se pretpostavi.

U slavu ustaša na Mirogoju

Ona za Sputnjik kaže da ovo nije prva odluka kojom neoustašvo skrnavi sećanje na nevine žrtve i antifašističku borbu. Na Mirogoju je već postavljen krst na kome piše „u slavu za dugo sećanje na pripadnike hrvatske vojske“. Ona kaže da je ovakvo ponašanje HDZ-a očekivano, ali da je problem nastao greškom sadašnjeg predsednika, tadašnjeg premijera Zoran Milanovića, iako od nekoga ko se deklariše kao socijalista to nije očekivala.“Milanović je 2013. godine omogućio osnivanje poverenstva za održavanje groblja iz Drugog svetskog rata u kome je lično imenovao te članove, između ostalih i udruženje „Hrvatski domobran“. Ja sam tek od prošle godine članica Sabora, postavila sam pitanje kako je moguće da u poverenstvu sedi član udruženja koje je uklanjalo partizanske spomenike i postavilo spomenik sa natpisom „Za hrvatsku vojsku od 1941. do 1945.“ u Karlovcu, koje objavljuje bilten sa slikama Ante Pavelića i drugih ustaša“.

Srpska deca u ustaškom koncentracionom logoru u Sisku - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2021
Kosti gotovo 900 srpske dece ubijene na Kozari i njihovi dželati počivaće jedni pored drugih© wikipedia/unknow

Peovićeva dodaje da ova činjenica ne opravdava HDZ i da situaciju treba sagledati racionalno:“Opozicije u Hrvatskoj kad je reč o opasnom istorijskom revizionizmu – nema, tu je, nažalost, jedina barijera „Radnička fronta“ i leve stranke koje se stvarno bore za civilizacijaku higijenu“.

NDH – vekovna težnja hrvatskog naroda

U obrazloženju odluke o uređenju groblja na čak 3.700 metara kvadratnih, na šta će biti potrošeno 300 hiljada evra, stoji da je NDH izraz vekovne težnje hrvatskog naroda, čak se i citira Franjo Tuđman, koji je, podseća Peovićeva, i dao povod za reviziju istorije.

Peovićeva dodaje da antifašistička udruženja godinama upozoravaju na ovaj problem, ali ne samo u Hrvatskoj. Njena „Radnička fronta“ samatra da Evropa, ne samo da blagosilja divljanje ustaša i drugih fašista, već i sama u tome učestvuje, da opasni istorijski revizionizam dolazi i iz Evrope.“Razne rezolucije koje se pojavljuju od 2009. godine idu za tim da se relativizuje nasleđe nacizma i fašizma, odnosno da se oni izjednače sa komunizmom i socijalizmom, da se sve nazove totalitarizmom.

Taj narativ isključivo služi da bi se sprovela opasna istorijska revizija u kojoj se zločini fašizma i nacizma relativizuju, a komunizam, ideja boljeg i pravednijeg društva, koja je završila Staljinizmom, ali nije počela, izjednačava sa idejom rasnih zakona, društva čiste arijevske rase u kome se potpuno isključuju manjine“, ističe Peovićeva i dodaje da je poslednja takva Rezolucija o važnosti evropskog sećanja, inicirana iz zemalja u kojima možemo detektovati deficit demokratije, Mađarske, Poljske, ali i Hrvatske.

Ustaše bacaju ljude u jamu - Sputnik Srbija, 1920, 30.11.2021
Ustaše bacaju ljude u jamu© Javni domen

Sve se veruje, radi , ne samo zbog istoriografije, već u pokušaju da se zatre borba za bolje i pravednije društvo, da se samo držimo postojećeg, kapitalističkog, koje je najbolje od svih svetova.

Izvor: SPUTNIK SRBIJA

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: