fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Stepinac svetac uprkos protivljenju SPC

Stepinac sa Pavelićem
Stepinac sa Pavelićem

Alojzije Stepinac biće proglašen za sveca uprkos protivljenju Srpske pravoslavne crkve /SPC/ i bez obzira na to šta će o njegovom liku i djelu zaključiti pravoslavno-katolička komisija, izjavio je predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Želimir Puljić.

„Ne zna se tačan datum proglašenja, ali iz razgovora s papom Franjom rečeno nam je da to ne bi trebalo dugo da traje i da se taj postupak ne dovodi u pitanje“, rekao je za „Blic“ Puljić, koji je kao član hrvatske delegacije nedavno posjetio rimokatoličkog poglavara.

On smatra da će pravoslavno-katolička komisija uskoro moći početi radi, jer su imenovani njeni članovi, a da će Vatikan iz svojih redova postaviti predsjedavajućeg.

Puljić je istakao da zadatak komisije nije da raspravlja o svetosti Stepinca, „jer je to već učinila Kongregacija za proglašenje svetim i blaženim“, te da nema razloga da rad komisije traje dugo.

„Blic“ navodi da bi komisija dvije crkve prvi put trebalo da se sastane početkom maja.

Vođa delegacije SPC, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je da Vatikan ima pravo na kanonizaciju, ali da će to imati negativnog odjeka u pravoslavnoj javnosti.

„Rad komisije treba da posluži da se uloga Stepinca sagleda šire i da se o njegovim postupcima prije, za vrijeme i poslije Drugog svjetskog rata prema ljudima pravoslavne vjere, kaže istina. Ako se i nakon toga Stepinac kanonizuje, to će imati negativnog odjeka u pravoslavnoj javnosti“, rekao je Amfilohije.

On je istakao da „ono što je bitno u cijelom postupku jeste blagodarski prijedlog pape Franje za istinskim i pravim dijalogom koji je jedini način da se uspostave bolji odnosi dvije crkve“.

SrbinINFO

Vezane vijesti:

Srpsko ćutanje o Stepincu

Svetozar Livada: Čitao sam dnevnik Alojzija Stepinca

Pismo Episkopu Jovanu Ćulibrku

Šta SPC misli o svetosti Stepinca

Stepinac nije bio ratni zločinac, ali nije svetac

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: