fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Stan’ putniče i pročitaj ovaj spomen

Boračko groblje kraj crkve u Velikoj Moštanici podignuto je uglavnom nad praznim grobovima, u čast ratnicima-seljacima čije su kosti rasute daleko od rodnog kraja

Boračko groblje kraj crkve u Velikoj Moštanici

BORAČKO groblje kraj crkve u velikoj Moštanici jedan je od najpotresnijih spomenika u Srbiji. Podignuto je uglavnom nad praznim grobovima, u čast ratnicima-seljacima čije su kosti rasute daleko od rodnog kraja. Kiše i snegovi su već načeli reči posvete “Stani brate i pročitaj…

” urezane u meki kamen belega nad šest grobova junaka “Posavskog batalijona narodne vojske” izginulim u srpsko-turskim ratovima 1876-1878. godine.

Sto godina od početka Velikog rata neke pažljive ruke i dalje brižno održavaju spomenike 121 ratnika iz Velike Moštanice koji su stradali u tuđini. Sva srpska tragedija 20. veka sažeta je u jednostavnim posvetama i porukama spomenika. Na ponekom od njih su fotografijama vedrih mladih ljudi punih snage, napravljene pre nego što su zbrisani ognjem i čelikom.

– Nadgrobni spomenici u porti moštaničke crkve predstavljaju jedinstvenu pojavu i brojnošću, a još više osobenošću sadržaja – zapisala je Milanka Milović, stručnjak u oblasti zaštite kulturnih dobara.

Boračko groblje

– Za razliku od drugih porti gde su najpre sahranjivana sveštena lica i viđeniji ljudi, u moštaničkoj porti nema spomenika ni jereju, ni ktitoru, ni kmetu seoskom. Svi spomenici su počasnog karaktera, posvećeni uspomeni na seljake ratnike iz svih ratova za oslobođenje, od kraja prošlog do sredine našeg veka. To je ratničko groblje.

 

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

SREDINOM GODINE UREĐENjE SPOMEN-KOSTURNICE U VARDIŠTU​ ​

Spomen-kosturnicu u kojoj leži 5.000 heroja decenijama niko ne …

Zaboravljene srpske svetinje – Jadovno 1941.

Prvi svjetski rat – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: