fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Стан’ путниче и прочитај овај спомен

Борачко гробље краj цркве у Великоj Моштаници подигнуто jе углавном над празним гробовима, у част ратницима-сељацима чиjе су кости расуте далеко од родног краjа

Борачко гробље краj цркве у Великоj Моштаници

БОРАЧКО гробље краj цркве у великоj Моштаници jедан jе од наjпотресниjих споменика у Србиjи. Подигнуто jе углавном над празним гробовима, у част ратницима-сељацима чиjе су кости расуте далеко од родног краjа. Кише и снегови су већ начели речи посвете “Стани брате и прочитаj…

” урезане у меки камен белега над шест гробова jунака “Посавског баталиjона народне воjске” изгинулим у српско-турским ратовима 1876-1878. године.

Сто година од почетка Великог рата неке пажљиве руке и даље брижно одржаваjу споменике 121 ратника из Велике Моштанице коjи су страдали у туђини. Сва српска трагедиjа 20. века сажета jе у jедноставним посветама и порукама споменика. На понеком од њих су фотографиjама ведрих младих људи пуних снаге, направљене пре него што су збрисани огњем и челиком.

– Надгробни споменици у порти моштаничке цркве представљаjу jединствену поjаву и броjношћу, а jош више особеношћу садржаjа – записала jе Миланка Миловић, стручњак у области заштите културних добара.

Борачко гробље

– За разлику од других порти где су наjпре сахрањивана свештена лица и виђениjи људи, у моштаничкоj порти нема споменика ни jереjу, ни ктитору, ни кмету сеоском. Сви споменици су почасног карактера, посвећени успомени на сељаке ратнике из свих ратова за ослобођење, од краjа прошлог до средине нашег века. То jе ратничко гробље.

 

Извор: НОВОСТИ

 

Везане виjести:

СРЕДИНОМ ГОДИНЕ УРЕЂЕЊЕ СПОМЕН-КОСТУРНИЦЕ У ВАРДИШТУ​ ​

Спомен-костурницу у коjоj лежи 5.000 хероjа децениjама нико не …

Заборављене српске светиње – Jadovno 1941.

Први свjетски рат – Jadovno 1941.

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: