Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

ЈАДОВНИЧАНИ ПОРУЧУЈУ:

Тече 80-та година од почетка Покоља, геноцида почињеног над српским народом од стране НДХ. Осамдесет година од трагедије на Велебиту, личком пољу, острву Пагу.

 

СС-овци су морали да заустављају бруталне норвешке чуваре

Датум објаве: недеља, 4 децембра, 2016
Величина слова: A- A+

Много пута су СС-овци морали да заустављају своје норвешке колеге, јер су ови били превише брутални и безосећајни, пише писац Еирик Веум у 2. наставку својих књига „Немилосрдни Норвежани“. Хирден (Hirden) је била политичка војска Националног строја (Nasjonal Samling), копија немачког СА (SturmAbteilung ).

Хирден (Hirden) је била политичка војска Националног строја (Nasjonal Samling), копија немачког СА (SturmAbteilung ). Фотографија: Kagge Forlag
Хирден (Hirden) је била политичка војска Националног строја (Nasjonal Samling), копија немачког СА (SturmAbteilung ). Фотографија: Kagge Forlag
Новинар НРК-а и писац Еирик Веум описује како су Норвежани мучили и убијали југословенске заробљенике на норвешком тлу Фотографија: FOTOGRAF STURLASON
Новинар НРК-а и писац Еирик
Веум описује како су Норвежани
мучили и убијали југословенске
заробљенике на норвешком тлу
Фотографија: STURLASON

У новој књизи „Хирден 1933-1945“ открива се да је дивљаштво код појединих норвешких чувара доводило до тога да реаугују и искусни СС-војници. Немци су сматрали да се Норвежани понашају као дивље звери. Понекад је малтретирање заробљеника прелазило у прави садизам и то нарочито код најмлађих који су губили контакт са стварношћу током службе на позицији чувара у заробљеничким логорима за време рата.

У књизи се описује насиље почињено од чувара из Хирден батаљона, како су успоставили право малтретирање, мучење и смишљена убијања југословенских затвореника. Хирден је била борбена и паравојна организација Наионалног Строја (Nasjonal Samling), основана 1933. године. Веум пише да је та организација раније била описивана као безопасно одељење које маршира у униформама и парадира, али да је то грубо поједностављивање.

Хирден је основао наоружане формације које су заједно са немачким војницима и норвешком полицијом јурили и убијали чланове норвешког покрета отпора, пише он.

Заборављена ратна историја

Југословенски заробљеници су живели у простим условима у логорима у Северној Норвешкој Фотографија: архива „HANS-GUNNAR ELDORSENS“-а
Југословенски заробљеници су живели у простим условима у логорима у Северној Норвешкој Фотографија: архива „HANS-GUNNAR ELDORSENS“-а

Веум ради свакодневно као шеф одељења и новинар у НРК-вестима. Он сматра да су тешки ратни злочини, почињени од Норвежана на норвешком тлу, много већи него што се раније претпостављало.

  • Они који су се пријавили у Хирден јединице за стражу, били су у највећем броју чланови Хирден-а. Њихова историја, и оно чиме су се они бавили, је део историје рата у Норвешкој. Томе је раније посвећивана мала пажња.

У књизи се описује раздобље између јуна 1942. и априла 1943. године када су Хирден јединице за стражу имале одговорност за чување заробљеника у логорима у Северној Норвешкој. У том раздобљу читав низ норвешких чувара су били убице и мучитељи.

Веум сматра да оно што се десило у логорима у Северној Норвешкој нема пандана у Норвешкој.

  • Ми говоримо о ратним злочинима који су били толико сурови да су Немци морали да терају Норвежане. Током ових месеци они су извршили садистичка убиства, мучења, злостављања и насиља, такође и сексуалног карактера. Немци су морали да заустављају деловање, каже он.

Штап са ексерима

Логор у Беис фјорду се налазио пола наутичке миље јужно од Нарвика . 1942. године је логор био поприште Беис фјорд масакра, када је убијено 208 заробљеника. Фотографија: НАРВИК ЦЕНТАР
Логор у Беис фјорду се налазио пола наутичке миље јужно од Нарвика . 1942. године је логор био поприште Беис фјорд масакра, када је убијено 208 заробљеника. Фотографија: НАРВИК ЦЕНТАР

Историчар Михаел Стоке истражује улогу Хирден јединица за стражу за време рата. Он каже да су Немци доводили заробљенике у Норвешку да граде путеве, али план је свакако био и да умру. Било је преко 4.000 заробљеника у Норвешкој од јуна 1942. до 1945. године, углавном Срба. Од тог броја, 2400 је убијено или је умрло од болести и неухрањености.

  • У првом периоду, када је СС био одговоран за логоре умрло је 72 процента југословенских заробљеника. Али када је одговорност преузео Вермахт, регуларна немачка војска, умрло је 18 процената, каже он.

Према Стоке-у отприлике 400 Норвежана се пријавило за чуваре Хирден јединице за стражу. Он описује бруталану свакодневницу за југословенске заробљенике.

  • У логору Осен командант је направио један штап са великим ексерима. Шетао је наоколо и ударао заробљенике са њим. За масовна убистава су били задужени СС војници и немачки чувари, али за свакодневни посао су били задужени Норвежани. Они су понекад били гори од СС-а.
  • Нажалост један део Норвежана је користио ситуацију да убада заробљенике бајонетима, а понекад и да их упуца без разлога, каже Стоке.

Већина чувара је била осуђена после рата, али само мали део је био осуђен због убистава. Стоке каже да водећи истраживачи сматрају да је најмање двоструко више требало да буде осуђено због убистава.

Понижавали заробљенике

Хирден јединице за стражу су основане 1942. године. Иницијатива за оснивање је потекла од Риксхирден-а (Одељење за политичко и пропагандно деловање Хирден-а). Оснивање је обављено уз помоћ и по наређењу Немаца. План је био да оснивање води ка успостављању једне нове норвешке војске. Али то се није догодило. Чувари су уместо тога постављени да обављају задатке које је шеф Хирден-а Оливер Капелен Мојстад описивао као „дужност“ за Немце.

Норвешки чувари су тукли заробљенике до смрти штаповима и ремењем пушака. Болесни заробљеници везивани су за дрвене диреке да се смрзну. Поједини заробљеници су погубљени од стрељачких одељења, састављених само од норвешких чувара. Остали су удављени у сопстевеним фекалијама или терани да једу живе мишеве. Веум пише да је деловањем Хирден јединица за стражу Норвешка увучена, и тиме саучесник, у систематске ратне злочине национал-социјализма и у једно од најсуровијих организованих масовних убистава.

„Хирден“ је друга од три књиге о Норвежанима у немачкој служби за време другог светског рата. ФОТОГРАФИЈА: KAGGE FORLAG
„Хирден“ је друга од три књиге о Норвежанима у немачкој служби за време другог светског рата. ФОТОГРАФИЈА: KAGGE FORLAG

Текст је преузет са сајта NRK.no

Превод са норвешког: Срки Ледени

Извор: Српско друштво РАС, Осло, Норвешка

Везане вијести:

Ови заробљеници су градили „крвави пут“ – а после тога су погубљени


Тагови:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top