fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Srpsko Tužilaštvo da efikasnije procesuira zločine nad Srbima

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta smatra vrhunskom provokacijom odluku Vrhovnog suda Hrvatske da ukine presudu i vrati na početak suđenje Branimiru Glavašu, te je pozvao srpsko Tužilaštvo za ratne zločine da efikasnije počne da radi na procesuiranju hrvatskih vojnika i policajaca zbog zločina nad Srbima.

Miodrag Linta Foto: TANJUG
Miodrag Linta Foto: TANJUG

Linta je istakao da odluka Vrhovnog suda Hrvatske predstavlja duboko poniženje za srpske žrtve i njihove porodice.

„Ovakvo sramno ponašanje Hrvatske u velikoj mjeri je posljedica politike dvostrukih standarda dijela međunarodne zajednice i Haškog tribunala prema kojima niko nije kriv za ubijene Srbe i njihovo masovno protjerivanje u ratovima devedesetih godina. Očigledno je da pravda i načelo kažnjivosti ne važe za srpske žrtve“, poručio je Linta.

On je napomenuo da je odavno poznato da hrvatsko pravosuđe nije ni nezavisno ni nepristrasno, već da ima zadatak da ubistva i etničko čišćenje Srba proglasi legitimnim i ispravnim oblikom ponašanja hrvatske vojske i policije.

Linta je pozvao Tužilaštvo Srbije za ratne zločine da, u skladu sa međunarodnim obavezama, konačno počne daleko više i efikasnije da goni osumnjičene pripadnike Hrvatske vojske i policije za brojne ratne zločine protiv Srba, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

„Srpsko tužilaštvo u prethodnom periodu u najvećoj mjeri gonilo samo izvršioce koji su počinili zločine protiv hrvatskih civila i ratnih zarobljenika“, naveo je Linta.

Prema njegovim riječima, srpski pravosudni organi treba da počnu suđenja u odsustvu optuženih hrvatskih političara i vojnika za ratne zločine, u slučaju da Hrvatska odbije da ih izruči.

Linta je istakao da će bilo kakva kritika sa hrvatske strane biti apsolutno neosnovana, jer je, prema evidenciji Državnog tužilaštva Hrvatske, u vrijeme njenog pristupanja EU 2012. godine sprovela suđenje u odsustvu protiv 2.999 lica.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Jović – „Sveti Branimir Glavaš. Uskoro“.

Vrhovni sud u Zagrebu ukinuo presudu Glavašu

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: