Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Vrhovni sud u Zagrebu ukinuo presudu Glavašu

Branimir Glavaš (Foto Tanjug)
Branimir Glavaš (Foto Tanjug)

Zagreb – Vrhovni sud u Zagrebu odlučio je danas da ukine presudu i vrati na početak suđenje Branimiru Glavašu, kojom je on bio osuđen na osmogodišnju zatvorsku kaznu zbog počinjenog ratnog zločina nad srpskim civilima, javili su hrvatski mediji.

Reč je o slučajevima „Garaža” i „Selotejp” iz 1991.

Predstavnica Tužilaštva zatražila je strože kazne za šestoricu optužnih vrdeći da sud prilikom odeđivanja kazne nije vrednovao sve okolnosti.

Prema prvostepenoj presudi za Branimira Glavaša je utvrđeno da je bio na vrhu lanca, prvo kao neformalni, a kasnije i formalni zapovednik i da je upravo on određivao kriterijumeza odabir i stigmatizaciju žrtava.

Odbrana je, međutim, tvdila da je u postpku došlo do niza povreda krivičnog postupka i zakona, te da je pravna kvalifikacija zločina pogrešna, zbog čega su tražili ukidanje presude i novo suđenje pred novim većem, prenosi Tanjug.

 

Glavaš: Ukidanje presude stvara osnovu za pozitivan ishod

Zagreb – Branimir Glavaš, kojem je Vrhovni sud u Zagrebu danas ukinuo prvostepenu presudu zbog ratnog zločina nad srpskim civilima 1991. u slučajevima „garaža” i „selotejp”, rekao je da ukidanje te presude u celini stvara „realne osnove” da pravosudni proces za njega završi pozitivno.

„Veoma sam zadovoljan što je prvostepena presuda iz 2009., kojom sam bio osuđen na 10 godina zatvora ukinuta, i to u celini, a ne samo pojedini segmenti, nego u potpunosti, što stvara vrlo realne šanse i osnove da pravosudni proces završi pozitivno kad dođe do ponavljanja prvostepenog postupka”, izjavio je Glavaš za Novu TV, a prenela agencija Hina.

Vrhovni sud je od zagrebačkog Županijskog suda zatražio novo suđenje za ratne zločine nad osječkim Srbima, a Glavaš očekuje da bi to moglo da se dogodi krajem jeseni ove godine.

Ustavni sud je nakon četiri godine i četiri meseca ukinuo drugostepenu presudu, a sada je Vrhovni sud ukinuo i prvostepenu, što potvrđuje moju argumentaciju i što mi sa pravom uliva veru i nadu u optimizam, da će ponovljeni postupak završiti pozitivno za mene

Na pitanje novinara da li i dalje smatra da je suđenje bilo pod uticajem Hrvatske demokratske zajednice, Ive Sanadera i Vladimira Šeksa, Glavaš je rekao da je HDZ predvođen tim ljudima pokrenuo postupak i represivni aparat, od policije, državnog tužilaštva do tajnih službi.

„Kada nešto uđe u pravosudnu kolotečinu, to je žrvanj koji melje i koji se jednostavno ne može zaustaviti”, istakao je Glavaš, dodavši da se radi o politički pokrenutom i montiranom političkom procesu.

„Ustavni sud je nakon četiri godine i četiri meseca ukinuo drugostepenu presudu, a sada je Vrhovni sud ukinuo i prvostepenu, što potvrđuje moju argumentaciju i što mi sa pravom uliva veru i nadu u optimizam, da će ponovljeni postupak završiti pozitivno za mene”, napomenuo je.

Glavaš očekuje pravičan postupak, bez uticaja politike.

Da ne očekujem, ne bih se vratio u Hrvatsku i nastavljao pravnu bitku za dokazivanje svoje nevinosti koja traje punih 10 godina, a spreman sam da izdržim još 10 godina da se utvrdi i dokaže istina

„Da ne očekujem, ne bih se vratio u Hrvatsku i nastavljao pravnu bitku za dokazivanje svoje nevinosti koja traje punih 10 godina, a spreman sam da izdržim još 10 godina da se utvrdi i dokaže istina”, rekao je on.

Glavaš je uveren da će u tome uspeti, što mu je, kako tvrdi, „obaveza radi porodice, prijatelja i hrvatskih branitelja koji su u njega verovati svih ovih 10 godina” i zbog toga da pokaže da je „Domovinski rat čist kao suza”.

Povodom skorih izbora, Glavaš je poručio HDZ-u da, zahvaljujući ukidanju presude, sada može da najavi da će aktivno učestvovati u predizbornoj kampanji i izbornom procesu, najverojatnije u 4. izbornoj jedinici, prenosi Tanjug.

 

REAGOVANjA

Aleksandar Vučić (Foto Tanjug)
Aleksandar Vučić (Foto Tanjug)

Vučić: Ne razumem presudu Glavašu,moramo reagovati mirno i ozbiljno

Premijer Aleksandar Vučić danas je ocenio odluku hrvatskog pravosuđa kojom je ukinuta presuda Branimiru Glavašu kao sasvim neshvatljivu, a situaciju našeg naroda u Hrvatskoj kao sve komplikovaniju i težu.

„Situacija je za naš narod u Hrvatskoj, ali i zapadno od Drine sve teža i komplikovanija, ali naš je posao da odluke donosimo odgovorno i racionalno, da ne pokazujemo tu vrstu mržnje, koju na drugom mestu osećamo. Mi moramo da reagujemo odgovorno, ozbiljno i mirno”, poručio je Vučić odgovarajući na pitanja novinara nakon promocije knjige o Vinstonu Čerčilu koju je napisao šef britanske diplomatije Boris Džonson.

Situacija je za naš narod u Hrvatskoj, ali i zapadno od Drine sve teža i komplikovanija, ali naš je posao da odluke donosimo odgovorno i racionalno, da ne pokazujemo tu vrstu mržnje, koju na drugom mestu osećamo

Pokušaćemo da razgovorom i dijalogom rešavamo probleme i stvari koje, moram da priznam, više ne mogu da razumem, dodao je Vučić.

„U skladu s tim, mi ćemo štititi nacionalni ponos i dostojanstvo i do poslednjeg trenutka čuvati stabilnost u regionu, jer to donosi ekonomski rast i bolji život, a ne sukobi”, poprucio je premijer.

Kako je naveo, mnogo je srpske krvi proliveno i u Drugom svetskom ratu i u ratovima devedesetih, da bismo te cinjenice nipodaštavali, da bismo unižavali srpske žrtve, niti da bilo kome to dozvolimo.

S druge strane, dodao je, te žrtve su takve da treba da učinimo sve što možemo da ih ne bude više u budućnosti.

Naše je da damo sve od sebe, a Glavaš, Stepinac, poništene presude – ne razumem

„Naše je da damo sve od sebe, a Glavaš, Stepinac, poništene presude – ne razumem”, primetio je.

Vučić je naveo i da bi želeo da Evropsku uniju pita kakvo je to pravosuđe koje ukida presudu Glavašu, i da li takvo pravosuđe žele za Srbiju, ali da se istovreneno plaši da oni sada imaju svoje probleme u Evropi.

Srbija će, s druge strane, kako je naveo, braniti, čuvati i štiti svoju antifašističku prošlost, čuvaće uspomenu na ubijene u Drugom svetskom ratu, ali neće gaziti po tuđim žrtvama.

„To je naša politika, i ma koliko teško bilo plivati u tome jasno vam je da je nemoguće da podilazimo narodu koju bi želeo mnogo oštriju reakciju. Mislim da reagujemo mudro i odgovorno u interesu narod”, zaključio je, uz poruku da odluke moramo donositi trezveno i mirno pre svega zbog Srba u Hrvatskoj, prenosi Tanjug.

 

Ivica Dačić (Foto Tanjug)
Ivica Dačić (Foto Tanjug)

Dačić: Ukidanje presude politika rehabilitacije zločinaca

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića ocenio je da današnja odluka Vrhovnog suda Hrvatske o ukidanju presude Branimiru Glavašu, koji je bio osuđen zbog ratnog zločina nad srpskim civilima, „pokazuje jasnu politiku Hrvatske, koja rehabilituje ne samo fašističku ustašku NDH, već i zločince iz poslednjeg rata”.

Poruka ovog sramnog akta je da je dozvoljeno i normalno nekažnjeno vršenje zločina nad Srbima, čime je pored stalnog govora mržnje otvoren lov na Srbe

„Poruka ovog sramnog akta je da je dozvoljeno i normalno nekažnjeno vršenje zločina nad Srbima, čime je pored stalnog govora mržnje otvoren lov na Srbe. Takva politika Hrvatske je i dovela do povećanog broja incidenata i nasilja nad Srbima iz Hrvatske i građanima Srbije, povodom čega je danas Hrvatskoj uručena protestna nota”, naveo je Dačić u saopštenju, prenosi Tanjug.

 

Aleksandar Vulin (Foto Tanjug)
Aleksandar Vulin (Foto Tanjug)

Vulin: Srbija zabrinuta za položaj Srba u Hrvatskoj

Srbija može samo da bude veoma zabrinuta za položaj Srba u Hrvatskoj, jer ako je oslobođen Branimir Glavaš, onda se postavlja pitanje da li će i jedan zločinac nad Srbima biti procesuiran i da li će ikada i jedan zločinac biti kažnjen, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

„Kada su u pitanju Hrvati, sudi se na jedan način, a kada su u pitanju Srbi, na drugi način. Kada za srpske žrtve nema ko da odgovara, kada čitava država okreće glavu od stradanja, pa i svojih državljana, što su Srbi pobijeni, ili proterani iz Hrvatske, svakako bili, onda možemo samo da pitamo Evropu do kada će se ovakvo ponašanje tolerisati”, naglasio je ministar.

Vulin je zapitao do kada će se vraćanje ustaštva na velika vrata u zvaničnu politiku i pravosuđe, prihvatati kao nešto sasvim normalno, što ne zaslužuje kaznu i naglasio da Srbija može samo da bude veoma zabrinuta za položaj Srba u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj ne može da prođe nijedan jedini dan, a da se ne desi nešto jako ružno Srbima, da ne dobijete vest, koja će poniziti srpske žrtve i koja će još jednom dokazati da je politika ustaštva ponovo u zamahu i da se izgleda svaki zločinac nad Srbima i svaka mržnja prema Srbima, jednostavno – ne samo da se ne kažnjava, već se i podstiče

„U Hrvatskoj ne može da prođe nijedan jedini dan, a da se ne desi nešto jako ružno Srbima. Ne može da prođe nijedan jedini dan, a da ne dobijete vest, koja će poniziti srpske žrtve i koja će još jednom dokazati da je politika ustaštva ponovo u zamahu i da se izgleda svaki zločinac nad Srbima i svaka mržnja prema Srbima, jednostavno – ne samo da se ne kažnjava, već se i podstiče”, rekao je ministar Tanjugu.

Najviši pravosudni organi Hrvatske oslobodili su Branimira Glavaša i od njega učinili slobodnog čoveka, kaže Vulin i dodaje da je on nedvosmisleno odgovoran za brojne ratne zločine, što je više puta dokazano.

„Onda se postavlja pitanje da li će i jedan zločinac nad Srbima biti procesuiran i da li će ikada i jedan zločinac biti kažnjen”, rekao je Vulin, prenosi Tanjug.

Izvor: Politika

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

  1. Ustaški pokret osnovan je 1929 iz dvbe grupe Hrvata jedna oko Pavelića u Italiji a druga VAžNIJA u Zagrebu sastavljena od Hrvata oficira austrije profesora univerziteta i političara nacionalista a ovoj DRUGOJ PRIPADAO JE TITO dakle tito je jedan od osnivača ustaškog pokreta a ta DRUGA grupa ustaša proglasila je NDH pre dolaska Pavelića u Zagreb dakle VAŽNIJA je od grupe oko pavelića a Slavko Kvaternik naravno zna ko je Tito 1945 pred svedocima je rekao da je Tito NAJBOLJI HRVATSKI IZVOZNI PROIZVOD IKADA što je naravno dokaz o titovom identitetu a i ratni i posleratni odnos prema ustašama to otkriva! Tito je izdao naređenje 1943 da se u partizanske jedinice primaju ustaše koje nisu činile zločine a to da postoi neki ustaša koi nije činio zločine verovatno je koliko da može postojati krokodil biljojed !Odnos tita prema Jasenovcu za vreme rata jasan je dokaz saučesništva a činjenica da je tito tek posle 11 godina posle rata podigao optužnicu protiv Pavelića iako je Pavelić u Nirnbergu označen kao JEDAN OD PET NAJVEĆIH ZLOČINACA DRUGOG SVETSKOG RATA !Posle rata u JNA ušlo je nekoliko desetina hiljada nekadasnjih pripadnika Ustaškog pokreta i potpuno su abolirani u bratsvu jedinstvu !Stric Stjepana Mesića zarobljen je kao pripadnik ustaške legije u bitci kod Staljingrada a umro je kao potpukovnik JNA !? Pri oslobođenju Zagreba kako je to bio običaj odmah po ulasku partizanskih jedinica organizovana je parada a na počasnoj bini zajedno sa Bakarićem bio je Stepinac sto je šifra saveznistva jer Bakarica koa pripadnika predratnih Hrvatskih nacionalista lično je tito uveo u vrh komunista i celo vreme mu je Bakarić bio tajna glavna veza sa ustaškom emigracijom u pripremi raspada jugoslavije i kljucne uloge ustaša i iz inostranstva i iz Jugoslavije-Hrvatske u tome pa i Glavaša i njegovo oslobađanje treba posmatrati u ovim okvirima !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: