fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Srpsko narodno vijeće sa hrvatskim veteranima kod Šaranove jame na Velebitu

Domovina ne puca, ne ubija i ne protjeruje svoju djecu, ne diže im u vazduh i pali kuće, ne siječe rafalima njihove izbjegličke kolone i ne raketira ih.
Šaranova jama, Foto: Jadovno 1941.

Nedavno, 24. juna ove godine u organizaciji Srpskog narodnog vijeća iz Zagreba, obilježen je Dan sjećanja na Jadovno 1941.

Niko od govornika u komemorativnom dijelu okupljanja a ni kasnije u publikovanim reportažama nije pomenuo da je taj Dan sjećanja i taj datum ustanovilo udruženje Jadovno 1941. iz Banje Luke još 2010. godine.

Mnogo toga što se moglo čuti i vidjeti tom prilikom kod Šaranove jame, zaslužuje komentar.

Ipak, to ćemo ostaviti za drugu priliku jer u subotu 02. jula naše udruženje trinaestu godinu za redom organizuje Dan sjećanja na Jadovno 1941. pa su naši ograničeni i skromni ljudski i materijalni resursi angažovani na pripremama tog za nas centralnog godišnjeg događaja.

Ono što nam je SNV priredio drugu godinu za redom je uvreda žrtava Pokolja i njihovih potomaka i skrnavljenje spomenika žrtvama kod Šaranove jame.

Prošle godine su na poziv organizatora, vijenac na spomenik kod Šaranove jame položili članovi udruženja VEDRA.

Tom prilikom, okupljenima se sa govornice obratio i Predsjednik splitske VEDRA-e Ranko Britvić, u ime veterana Domovinskog rata i pritom poručio: „Dok smo živi dolazićemo na ovo mjesto.“.

Kakvo je to udruženje, ko su njihovi članovi, koje ideje zastupaju i ko su za njih fašisti ako sebe nazivaju antifašistima, najbolje se može vidjeti na ovom snimku ekrana njihovog internet sajta:

FOTO: Snimak ekrana.

Ove godine je po protokolu, voditeljica Odjela za kulturu SNV-a, Aneta Vladimirov za polaganje vijenca pozvala i članove ogranka veterana domovinskog rata i antifašista iz Perušića (Lika).

Dakle, u režiji SNV-a, vijenac žrtvama Jadovna i Paga i svim žrtvama gospićke grupe logora, polažu članovi udruženja hrvatskih veterana proteklog rata. Među hrvatskim veteranima rata 90-tih su i oni koji su činili ratne zločine nad Srbima, neki od njih su i presuđeni ratni zločinci.

Ovim postupkom su čelnici Srpskog narodnog vijeća, nakon dovođenja na Jadovno Stipe Mesića, u ulozi počasnog predsjednika Saveza antifašističkog vijeća i antifašista R. Hrvatske (SABA), i poziva da se obrati okupljenima kod Šaranove jame, učinili korak dalje u vrijeđanju i ponižavanju žrtava Pokolja i njihovih potomaka i skrnavljenju spomen obilježja kod Šaranove jame.

Ono što je za čelne ljude Srpskog narodnog vijeća bio i jeste domovinski rat, za nas potomke i poštovaoce žrtava je Odbrambeno-otadžbinski rat jer domovina ne puca, ne ubija i ne protjeruje svoju djecu, ne diže im u vazduh i ne pali kuće, ne siječe rafalima njihove izbjegličke kolone i ne raketira ih.

U pomenutim izbjegličkim kolonama bili su ne samo mnogi od potomaka i članova porodica žrtava Pokolja, Genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH nego i oni, kao što je Ljuban Jednak, koji su uspjeli preživjeti Nezavisnu Državu Hrvatsku ali njenu sljednicu, Neovisnu Državu Hrvatsku nisu.

Neka je slava i vječni pomen Svetim Novomučenicima Jadovničkim.

Ako Bog da uz njih na Velebitu u predstojeću subotu.

Dušan Bastašić

Predsjednik UG Jadovno 1941. Banja Luka


Od istog autora: Kolumnisti – Prijatelji


Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: