Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Srebrenica „kroji“ kanadske izbore?

U kanadskom parlamentu udar na ustavno pravo zbog navodnog genocida u Bosni i Hercegovini. Peticija islamskog ekstremiste na pragu

Kanadski parlament / Foto EPA
Kanadski parlament / Foto EPA

Elektronska peticija „e-1837“, za donošenje zakona o kažnjavanju svih u Kanadi koji poriču da je ono što se desilo u Srebrenici genocid, ušla je u prvu fazu procedure, ali je daleko od izglasavanja u zakon.

– Srbi iz Kanade čine sve da ovaj potez zaustave i pre nego što uđe u parlament jer bi eventualno donošenje takvog zakona praktično značilo ukidanje prava na slobodu govora u Kanadi – ističe Stanko Vuleta, predsednik Društva za očuvanje srpske baštine iz Otave, komentarišući pisanje bošnjačke štampe da je donošenje ovakvog zakona u Kanadi gotova stvar.

On kaže da se u Srebrenici zaista desio ratni zločin, ali i da kvalifikaciju Srebrenice kao genocida osporava nemali broj ljudi kao npr. haška sudija Matimba Njambe, Filip Korvin iz UN, general Karlos Martins Branco iz Unprofor-a, Noam Čomski – vodeći mislilac našeg vremena, Kjel Magnuson – švedski profesor i direktor Centra za studije genocida, Majkl Mendel – profesor na pravnom fakultetu u Torontu i mnogi drugi.

Vuleta, za „Novosti“, ističe da iza peticije stoji tzv. Institut za istraživanje genocida Kanade, koji u principu čini jedan čovek, muslimanski ekstremista – Emir Ramić.

Ramić veliča mudžahedine kao „borce za veru“, navodi da su bosanski muslimani pretrpeli ni manje ni više nego jedanaest genocida, poziva na ukidanje „genocidne tvorevine“ Republike Srpske i poriče srpske žrtve u Jasenovcu. Ramić je u svojim tekstovima blatio i kanadskog generala Luisa Mekenzija i optuživao ga za najgore zločine.

Naš sagovornik iz Kanade tvrdi da šansa da se ova peticija pretvori u zakon praktično ne postoji jer bi tako nešto temeljito uzdrmalo osnove kanadskog ustava, a da je sama peticija uvreda ne samo za 3.287 Srba ubijenih u Bratuncu i srebreničkom kraju, nego i za stotine muslimana koji su pobijeni jer su se opirali teroru Nasera Orića.

Peticiju je „sponzorisao“ skupštinski poslanik iz Vindzora Brajan Mase iz Nove demokratske partije (NDP), koji ima vrlo mali uticaj. Protiv ove inicijative pokrenuli su se ne samo Kanađani srpskog porekla, nego i drugi uticajni Kanađani, uključujući i same članove NDP-a. Vuleta poziva srpsku dijasporu i druge Kanađane koji znaju šta se zaista desilo u Bratuncu i srebreničkom kraju da zovu svoje članove parlamenta i zahtevaju da ne podrže ovu peticiju. Poziva srpsku dijasporu da listom glasaju protiv NDP-a na sledećim izborima u oktobru ove godine.

Slika iz Srebrenice / Foto AP
Slika iz Srebrenice / Foto AP

Sa druge strane granice, obratio se američki advokat Stefan Karganović, koji takođe podvlači da je vreme za akciju i mobilizaciju dijaspore u Kanadi i SAD.

– Primer profesora Srđe Trifkovića, kojem je 2011. onemogućen ulazak u Kanadu iz Sijetla jer je nameravao da na Univerzitetu u Vankuveru održi predavanje o srpskoj vizuri zbivanja u Srebrenici 1995, treba da bude opomena – kaže Karganović. – Profesor Trifković se sa kanadskom državom sudio do 2015, kada je dobio spor, ali je izgubio silno vreme i novac da bi dokazao da je u pravu.

Advokat iz Čikaga ističe da u Kanadi uopšte nema zakona kojim se kriminalizuje poricanje genocida nad Jevrejima.

ZVANIČNICI

– Sve srpske organizacije i pojedinci koji hoće da se direktno obrate kanadskim parlamentarcima preko elektronske pošte to mogu da učine preko portala „Istorijski projekat Srebrenica“ – objašnjava Karaganović. – Na ovom sajtu naći će sve elektronske adrese aktuelnih kanadskih zvaničnika.

Autor: D. VUJIČIĆ

Izvor: VEČERNjE NOVOSTI

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: