fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Срби ујединили Југословене: Зашто је празан језиви Блок 17?

Већ 11 година празан је Блок 17 у „Аушвицу“, где су били утамничени и брутално убијани грађани Југославије. Србија је покренула иницијативу да поново уједини све бивше републике и да врати музејску поставку на место злогласног логора.

Фото: Танјуг (Xinhua/Ma Shijun)
Аушвиц; Фото: Танјуг (Xinhua/Ma Shijun)

Слободу у злогласном логору „Аушвиц“, који су Совјети ослободили на данашњи дан пре 75 година, дочекали су и малобројни преживели грађани Краљевине Југославије. У нацистичкој фабрици смрти остало је њих 12.000. Међутим, спомена на те људе данас у Аушвицу нема — Југословенски павиљон је празан од 2009. године.

Након распада Југославије, Хрватска и Словенија су 2005. године тражиле поделу простора у Југословенском павиљону. Неколико година касније Блок 17 је затворен, али музеј ипак није дозволио Хрватској и Словенији да се у њему самостално представе, јер се радило о жртвама које су у концентрациони логор стигле из Краљевине Југославије и морају да буду заједнички меморијализоване.

Срби ујединили Југословене да се покаже страдање у Блоку 17

На иницијативу Србије 2011. године одржан је први састанак свих бивших југословенских република о статусу тог изложбеног простора у Државном музеју „Аушвиц-Биркенау“, које су се ипак сложиле са српским предлогом да он не треба да се подели.

„Постигнут је консензус између република бивше Југославије да се створи нова стална поставка која ће бити у складу са историјским чињеницама, а то значи да се полази од историјских чињеница које су биле током Другог светског рата, а не од неких савремених политичких прилика и државне поделе територије. Што се тога тиче, експертски део посла је завршен“, каже за Спутњик историчар Милан Кољанин.

Он је испред Србије био један од чланова међудржавне радне групе која се више пута састајала под покровитељством Унеска. Кољанин жали што је изложбени простор велики јубилеј дочекао празан.

Аустрија обновила и део за СФРЈ

Додатни проблем је чињеница што је поставка бивше Југославије у истој згради у којој је и поставка о жртвама из Аустрије. Та земља није чекала договор република бивше велике државе, већ је сама ушла у обнову зграде.

„Сада је остало да се постигне договор, прво око надокнаде Аустрији, а онда да се постигне договор око поделе трошкова за нову сталну поставку бивше Југосалвије на спрату павиљона, односно Блока 17“, објашњава Кољанин.

Како Спутњик сазнаје у Министарству културе — договорено је да Унеско од аустријске стране добије информацију о износу који очекује да бивше југословенске републике рефундирају Међународном фонду „Аушвиц-Биркенау“. Аустријска страна је у обнову целог Блока 17 уложила 6 милиона евра.

У Министарству додају да је очекивани износ рефундације трошкова обнове зграде милион евра, а коначна, званична информација о томе колико Србија дугује Аустрији требало би да буде позната следећег месеца.

Министарство културе и информисања Србије је у децембру 2019. године организовало и састанак експерата из свих земаља за израду заједничке изложбе. Материјал за заједничку изложбу је паралелно у припреми у свим земљама бивше Југославије, уз јасан договор око теме и садржаја.

„Главно питање даљег рада на овом пројекту је финансирање трошкова обнове од стране шест земаља. Потребан је хитан консензус око принципа поделе трошкова, а српски је предлог да се трошкови деле у складу са принципом који је изведен из Споразума о питањима сукцесије, који је већ примењен на многа питања везана за дезинтеграцију Југославије“, кажу у Министарству културе.

Заједничка изложба у припреми

Министарство културе већ је припремило и нацрт међународног споразума који би решио ово питање. Дакле — када ће Југословенски павиљон жртве из Краљевине југославије поново представити посетиоцима овог страшног места и целом свету биће познато највероватније када стигне потврда аустријске стране о тачном износу који бивше Југословенске републике дугују и ако друге земље пристану да врате трошкове у износу који Аустрија захтева.

„Из контаката које имам, схватам да постоји одређени оптимизам, али знајући да овај проблем доста дуго траје, не знам шта да кажем. Дуго се већ ради на томе, крајње је време да се и уради, а услови су се створили, пре свега тиме што је Аустрија убрзала целу ствар и скоро у потпуности већ обновила целу зграду“, каже саговорник Спутњика.

Још увек није познат тачан број логораша са простора бивше Југославије, било их је око 12.000 — највише Јевреја из Бачке. Скоро сви ови Јевреји убијени су у „Аушвицу“.

Друге жртве депортоване из Југославије су биле мање групе Јевреја из нацистичких логора у окупираној Србији, али и из хрватских усташких логора формираних на територији НДХ. Депортовани су и Роми, као и хиљаде Срба антифашиста, партизанских комунистичких бораца и њихових симпатизера.

Извор: СРБИН ИНФО

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: