fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

SRBI /NE/ŽIVE OVDJE

kosovo_kfor.jpg

PRIŠTINA, 12. JUNA /SRNA/ – Trinaest godina
nakon bombardovanja NATO-a i progona kome su bili izloženi, od oko 250 000 protjeranih Srba na Kosmet se vratilo tek 18 000, od čega većinu, prema podacima UNHCR-a, čine lica starija od 65 godina. Bojan Stojanović, jedan od lidera Srba južno od Ibra, predsjednik opštine Gračanica sa većinskim srpskim stanovništvom, upozorava da su zakoni jedno, a praksa nešto drugo, te da će, ako se stvari nastave odvijati na dosadašnji način, „srpska priča“ na Kosovu i Metohiji – biti završena.

 

Povratka u urbane sredine nema. U Prištini živi tek pedesetak starijih Srba.

 

Povratničke porodice u metohijskoj kotlini izložene su napadima kriminalaca i lopova, te organizovanim grupama koje ih iz dana u dan presreću, napadaju i kamenuju.

 

Prema zvaničim podacima nadležnih institucija, više od 70 odsto povratničkih kuća je ili obijeno ili opljačkano?!

 

U prilog tome govore noviji zvanični podaci o paljevini dvije srpske povratničke kuće u Drenovcu, obijanju šest kuća u Klinavcu, krađi desetak traktora i priključnih mašina u Berkovu i Opraškama kod Kline te rušenju zidova srpskih povratničkih kuća u Srpskom Babušu i Babljaku kod Uroševca.

 

Do danas niko od počinilaca nije pronađen niti je bilo ko odgovarao za brojna ubistva, kidnapovanja i mučenja Srba.

 

Bivši specijalni predstavnici generalnog sekretara UN Bernar Kušener, u slučaju ubistva 14 srpskih žetelaca u Starom Gracku kod Lipljana, Mihajil Štajner u slučaju ubistva troje članova porodice Stolić u Obiliću, i Hans Hekerup u slučaju ubistva srpske djece u Goraždevcu
kod Peći ponudili po milion i po maraka svakom licu koje otkrije nalogodavce
ili počinioce. Ali, bez rezultata.

 

Trinaest godina od povlačenja srpske vojske ipoli cije Srbi na Kosmetu su podijeljeni i obezglavljeni.

 

Srbi na sjeveru Kosova odbijaju bilo kakvu pomisao na uključivanje u kosovske institucije i raskid veza sa matičnom državom
.

 

„Jedina država koja za nas postoji je država Srbija i njene institucije“ – kaže dr Milan Ivanović, odbacujući bilo kakvu pomisao o mogućem prisajedinjenju sjevera Kosova ostatku tzv.
„države Kosovo“.

 

Nasuprot njemu, zamjenik privremenog kosovskog premijera Slobodan Petrović trvdi da je jedino rješenje za situaciju na sjeveru Kosova primjena Ahtisarijevog paketa ,kojim je predviđeno stvaranje tzv. republike Kosovo i prenos ovlaštenja sa centralnog na lokalni nivo.

 

Trinaesta godina po mnogima će predstavljati i presudnu godinu za opstanak Srba, jer, kako reče Petko Miletić iz sela Opraške kod Kline, u ovoj godini će biti riješeno pitanje sjevera Kosova kao i pitanje opstanka srpskih institucija južno od Ibra.

 

U isto vrijem i uprkos svim relevantnim podacima o stanju srpske zajednice na Kosmetu, AtiFete Jahjaga, privremeni kosovski predsjednik, bavi se „obnovom i razvojem“ i govori o
„izgradnji demokratije i otvorenog društva sa podjelom vlasti“.

 

Ona je „ponosna“ na, kako kaže, „pluralizam i uključivanje manjinskih zajednica u sve institucije Kosova“.

 

Priredio: Vukota RADIĆ

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: