fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Sramotna odluka: Legalizovali ustaštvo na mala vrata!

Posle sramne odluke u Zagrebu da se poklič „Za dom spremni“ može ponekad koristiti. Predlog u Saboru mogu da blokiraju poslanici SDSS

Poklič se često čuje na skupovima po Zagrebu
Poklič se često čuje na skupovima po Zagrebu

Ustaški poklič „Za dom spremni“ je protivustavan u Hrvatskoj, ali ponekad može da se koristi?!

Ova skandalozna i krajnje nerazumna preporuka, koju je donelo Veće za suočavanje sa posledicama vladavine nedemokratskih režima, podrazumeva da crna krilatica iz doba NDH, pod kojom su ubijane desetine hiljada Srba, Jevreja, Roma i antifašista, može nekažnjeno da se nađe u grbu Hrvatskih odbrambenih snaga i da se koristi prilikom komemoracija palim borcima ove paravojne formacije iz ratnih devedesetih!

Mišljenje Veća, koje je godinu dana raspravljalo o sudbini ustaške ikonografije i crvene zvezde petokrake, nije obavezujuće i tek treba da se vidi da li će Vlada predložiti da postane deo zakonodavstva.

Ukoliko bi do toga došlo, matematički gledano, tri glasa kojima raspolaže SDSS Milorada Pupovca, lidera Srba u Hrvatskoj, mogla bi da budu brana da ovaj „savet“ dobije zakonsku snagu u Saboru.

– Veće nije rešilo problem, već ga je zakomplikovalo i bolje da nisu uradili ništa, nego ovo. Kako će se reagovati sutra kada neko dođe na fudbalski stadion s tim pozdravom i kaže da pozdravlja poginule pripadnike HOS-a? – pita se Pupovac.

On najavljuje da će razgovarati sa premijerom Andrejom Plenkovićem, ali i s drugima, i smatra da je odluka štetna za hrvatsku ustavnost, da šteti ugledu Hrvatske u svetu, kao i da je uvredljiva za sve žrtve ustaškog terora, zbog čega na sve gleda sa strepnjom i zabrinutošću.

Milorad Pupovac
Milorad Pupovac

Prema Savi Štrpcu, predsedniku Dokumentaciono-informativnog centra „Veritas“, Komisija u Zagrebu je napravila kompromis i nije odlučila ništa novo jer se praktično usaglasila sa postojećom praksom.

– Izgleda da ćemo pozdrav „Za dom spremni“ i dalje viđati prilikom obeležavanja pogibije HOS-ovaca. Od rada ove komisije se mnogo očekivalo, a sada će sve zavisiti od toga kako ko tumači stvari. Pitanje je da li će neki sudija izreći kaznu ako se budu izvodili sporni stihovi Tompsonove pesme „Bojna čavoglava“, kada je predsednica Hrvatske rekla da obožava da sluša Tompsona – kaže Štrbac za „Novosti“.

Najugledniji hrvatski stručnjak za ustavno pravo Branko Smerdel, koji je i šef katedre na Pravnom fakultetu u Zagrebu, kaže da je nemoguće istovremeno nešto proglasiti neustavnim i ustavnim, jer ništa ne može istovremeno da bude zabranjeno i dopušteno:

– Taj dokument koji je donelo Veće nije rešio ništa. Radilo se po načelu „ako ne želiš da rešiš, formiraj komisiju“.

Anka Mrak Taritaš iz stranke Glas prokomentarisala je ovako odluku veća:

– To je kao da se vozačima zabranjuje alkohol, ali im se dopušta da ga neograničeno piju.

Andrej Plenković
Andrej Plenković

Rešenje koje predlaže komisija otvara mogućnost različitih tumačenja, samim tim i nastavak „života“ ustaškog pozdrava, a zaključcima Veća u kojem su bili istoričari i pravni stručnjaci hrvatski premijer Andrej Plenković je oduševljen:

– Vlada će na osnovu ove preporuke donositi odluke kada proceni da je vreme za to. Predlog je izbalansiran i na osnovu njega ćemo nastaviti dijalog u Hrvatskoj.

Savez udruženja dobrovoljaca HOS-a negodovao je zbog preporuke komisije i poručio da političari ne bi trebalo da se bave prošlošću.

Oko crvene petokrake više nema dileme i ona neće biti zabranjena, dok nikome nije jasno ko će da određuje gde HOS sme da koristi ustaški pozdrav. Tabla na kojoj je on ispisan mogla bi na kraju i da ostane u Novskoj, svega nekoliko kilometara od zloglasnog logora Jasenovac.

OD „BRAĆE“ DO BANDERE

Hrvatska nije usamljeni primer zemlje u kojoj preživljavaju fašistički relikti. U Ukrajini je, na primer, 2010. posmrtno dodeljen orden lideru Organizacije ukrajinskih nacionalista Stepanu Banderi, koji je bio saradnik nemačke vojne obaveštajne službe i doprineo formiranju esesovskih kaznenih bataljona.

U Mađarskoj je 2013. otkrivena bista Miklošu Hortiju, koji je ovom zemljom vladao između 1920. i 1944, bio bliski saveznik Adolfa Hitlera, uveo antijevrejske zakone i nadgledao deportaciju Jevreja u logore.

Poznata su i takozvana šumska braća, koja su se borila na strani nacista protiv sovjetskih vlasti na Baltiku, a o kojima je NATO prošle godine objavio snimak nazvavši ih borcima za slobodu.

Autor: J. K. – D. R. Đ.

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Hrvatska na mala vrata legalizuje ustaštvo

Ustaški poklič ZDS ponovo deli hrvatsko društvo

Samo usporavanje ustašizacije, ali ne i eliminacija

Ustaška znamenja treba zabraniti, petokraku ne

„Za dom spremni“ može ponekad, petokraka nije sporna

Hrvati komisijski utvrdili da je pozdrav “Za dom spremni” neustavan

Pozdrav „Za dom spremni!“ će biti legalizovan?

Ustaški pozdrav ostaje u grbu?

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: