fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Sramne uvrede žrtava i dvije decenije poslije zločina

Dobrovoljacka_uvrede

Sarajevo – Mirnom šetnjom sa bijelim ružama i upaljenim svijećama nekadašnjom Dobrovoljačkom ulicom u Sarajevu, praćene uvredama i psovkama bivših pripadnika “Zelenih beretki” i građana, porodice pobijenih vojnika JNA odale su juče poštu za 42 mladića koje su 2. i 3. maja 1992. godine ubili pripadnici Armije RBiH.

Uvrede i psovke

Obilježavanje 20. godišnjice zločina u Dobrovoljačkoj proteklo je na rubu incidenta, jer su nedaleko od mjesta na kojem su položene bijele ruže i zapaljene svijeće, pripadnici Koordinacije boračkih udruženja Kantona Sarajevo, koji su napravili kontraskup da obilježe “stradanje pripadnika Armije RBiH” zviždali, dobacivali i  psovali  “četničku majku”, “srpsku majku”, “nerođenu i mrtvu djecu”.

Nijemu kolonu od 200 ljudi koja je krenula iz Miljevića obezbjeđivale su jake policijske snage raspoređene duž cijele trase njihovog kretanja, a od skupa bošnjačkih boračkih udruženja bio je postavljen kordon specijalne policije.

Na obližnjoj zgradi osvanuo je grafit “Jovan Divjak – heroj”, a kada je kolona s delegacijom iz Republike Srpske stigla u nekadašnju Dobrovoljačku ulicu, dočekali su ih povici “Ubice, ubice!”.

Na mjestu zločina položili su cvijeće i zapalili svijeće porodice poginulih, predstavnici boračkih i udruženja porodica poginulih, te predstavnici vlasti Republike Srpske predvođeni ministrom rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petrom Đokićem.

Majka ubijenog vojnika Zdravka Tomovića, Bogdana vidno uplašena rekla je da toliku mržnju nije očekivala u Sarajevu i da niko u Republici Srpskoj nikada nije ovako dočekao porodice žrtava.

– Oni idu kroz našu Republiku sa svojim zastavama i niko ih ne vrijeđa. Sve žrtve treba da se poštuju, nezavisno od toga čije su i gdje su stradale. Sramno je da 20 godina poslije zločina ja kao majka mirno i bez uvreda ne mogu da dođem tamo gdje je moj Zdravko ostao i nestao – rekla je Bogdana Tomović.

Sestra ubijenog vojnika Obrada Gvozdenovića, Gordana rekla je da u Dobrovoljačku nije išla ni sa kakvim političkim niti bilo kojim drugim ciljem, osim da zapali svijeću tamo gdje joj je brat poginuo.

Očevidac zločina u Dobrovoljačkoj Rajko Banduka, koji je  bio ađutant komandanta Druge vojne oblasti, sjeća se da je  3. maja bio na začelju kolone, kada su poput pečurki iz Miljacke, sa bedema i okolnih zgrada na kolonu najurili u masi i rafalnom paljbom.

– Ova masa koja nas je danas dočekala liči mi na onu od prije 20 godina. I ovom masom, kao i onom prije 20 godina, neko  komanduje – rekao Banduka.

Kaže da se tek 19 godina poslije zločina Tužilaštvo BiH udostojilo da uzme izjavu od njega kao svjedoka ovog ratnog zločina.

– U januaru sam od međunarodnog tužioca dobio pismo u kojem tvrdi da sam bio zakonita meta i da sam bio legalni cilj u Dobrovoljačkoj ulici. Neprocesuiranje svakog ratnog zločina je novi zločin – rekao je Banduka, koji je iz kolone u Dobrovoljačkoj odveden u zarobljeništvo.

Delegacije

Šef Tima Vlade Republike Srpske za koordinaciju aktivnosti istraživanja ratnih zločina i traženja nestalih lica Staša Košarac rekao je da sramne psovke, uznemirujuće poruke i bestidna vrijeđanja koji su upućeni učesnicima obilježavanja 20 godina zločina nad vojnicima JNA i posebno članovima porodica poginulih boraca, definitivno trasiraju put BiH u propast i njen konačan krah.

– Nažalost, evo ovo je BiH, ovo je Sarajevo – rekao je Košarac.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Petar Đokić podsjetio je da je kršenjem dogovora tadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića i generala Milutina Kukanjca o mirnom povlačenju vojske iz Sarajeva izvršen stravičan ratni zločin.

– Željeli smo da odamo počast nevino stradalim i činićemo to svake godine jer nevino stradali ne smiju biti zaboravljeni. Ovaj skup nije imao cilj da bilo koga provocira i žalim što se pojavila ova grupa koja protestuje i vrijeđa nas zbog toga – kazao je Đokić.

Naglasio je da pravda i pravosuđe ne smiju ostati nijemi i da se mora završiti proces protiv onih koji su i u političkom i vojnom smislu najodgovorniji.

– Psovke i vrijeđanja koja su u Sarajevu upućena učesnicima obilježavanja 20 godina od stradanja vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici, dokaz su da BiH nema budućnost – izjavila je poslanik SDS-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Aleksandra Pandurević.

Poslije mirne šetnje, polaganja cvijeća i paljenja svijeća u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici kolona je uz policijsku pratnju izašla iz federalnog dijela Sarajeva i uputila se u crkvu u Miljevićima, gdje je pobijenim vojnicima služen  parastos, a na Vojničkom groblju položeni su vijenci.

U napadu na JNA ubijena su 42 pripadnika vojske i civila, među kojima pet oficira, 73 osobe su ranjene, a 215 zarobljeno ili oteto.

Za zločine u Dobrovoljačkoj ulici još niko nije odgovarao, a tužilac Tužilaštva BiH Džud Romano obustavio je 17. januara istragu protiv 14 osumnjičenih.

MUP RS uložio je prigovor na ovu odluku, na koji još uvijek nema odgovora, a prošle sedmice MUP Istočno Sarajevo uputio je Tužilaštvu BiH dopunu izvještaja, sa novim dokazima i svjedocima.
Stojadinović

Ambasador Srbije u BiH Ninoslav Stojadinović, koji je odao poštu ubijenim pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici, istakao je da istinskog pomirenja u regionu neće biti sve dok se sve strane u sukobu ne suoče sa ratnim zločinima, prije svega svojim.

– Srbija je primer kako se treba suočiti i izviniti nevinim žrtvama, tako da očekujem da i druga strana to učini. Mislim da je dobro da svi uzmemo učešće u ovome i da drugoj strani otvorimo oči, da priznaju šta se dešavalo i da zajedno, ako je moguće, krenemo u evropsku budućnost – rekao je Stojadinović.

Izvor: glassrpske

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: