fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Срамне увреде жртава и двије деценије послије злочина

Dobrovoljacka_uvrede

Сараjево – Мирном шетњом са биjелим ружама и упаљеним свиjећама некадашњом Добровољачком улицом у Сараjеву, праћене увредама и псовкама бивших припадника “Зелених беретки” и грађана, породице побиjених воjника ЈНA одале су jуче пошту за 42 младића коjе су 2. и 3. маjа 1992. године убили припадници Aрмиjе РБиХ.

Увреде и псовке

Обиљежавање 20. годишњице злочина у Добровољачкоj протекло jе на рубу инцидента, jер су недалеко од мjеста на коjем су положене биjеле руже и запаљене свиjеће, припадници Координациjе борачких удружења Кантона Сараjево, коjи су направили контраскуп да обиљеже “страдање припадника Aрмиjе РБиХ” звиждали, добацивали и  псовали  “четничку маjку”, “српску маjку”, “нерођену и мртву дjецу”.

Ниjему колону од 200 људи коjа jе кренула из Миљевића обезбjеђивале су jаке полициjске снаге распоређене дуж циjеле трасе њиховог кретања, а од скупа бошњачких борачких удружења био jе постављен кордон специjалне полициjе.

На оближњоj згради освануо jе графит “Јован Дивjак – хероj”, а када jе колона с делегациjом из Републике Српске стигла у некадашњу Добровољачку улицу, дочекали су их повици “Убице, убице!”.

На мjесту злочина положили су цвиjеће и запалили свиjеће породице погинулих, представници борачких и удружења породица погинулих, те представници власти Републике Српске предвођени министром рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петром Ђокићем.

Маjка убиjеног воjника Здравка Томовића, Богдана видно уплашена рекла jе да толику мржњу ниjе очекивала у Сараjеву и да нико у Републици Српскоj никада ниjе овако дочекао породице жртава.

– Они иду кроз нашу Републику са своjим заставама и нико их не вриjеђа. Све жртве треба да се поштуjу, независно од тога чиjе су и гдjе су страдале. Срамно jе да 20 година послиjе злочина jа као маjка мирно и без увреда не могу да дођем тамо гдjе jе моj Здравко остао и нестао – рекла jе Богдана Томовић.

Сестра убиjеног воjника Обрада Гвозденовића, Гордана рекла jе да у Добровољачку ниjе ишла ни са каквим политичким нити било коjим другим циљем, осим да запали свиjећу тамо гдjе jоj jе брат погинуо.

Очевидац злочина у Добровољачкоj Раjко Бандука, коjи jе  био ађутант команданта Друге воjне области, сjећа се да jе  3. маjа био на зачељу колоне, када су попут печурки из Миљацке, са бедема и околних зграда на колону наjурили у маси и рафалном паљбом.

– Ова маса коjа нас jе данас дочекала личи ми на ону од приjе 20 година. И овом масом, као и оном приjе 20 година, неко  командуjе – рекао Бандука.

Каже да се тек 19 година послиjе злочина Тужилаштво БиХ удостоjило да узме изjаву од њега као свjедока овог ратног злочина.

– У jануару сам од међународног тужиоца добио писмо у коjем тврди да сам био законита мета и да сам био легални циљ у Добровољачкоj улици. Непроцесуирање сваког ратног злочина jе нови злочин – рекао jе Бандука, коjи jе из колоне у Добровољачкоj одведен у заробљеништво.

Делегациjе

Шеф Тима Владе Републике Српске за координациjу активности истраживања ратних злочина и тражења несталих лица Сташа Кошарац рекао jе да срамне псовке, узнемируjуће поруке и бестидна вриjеђања коjи су упућени учесницима обиљежавања 20 година злочина над воjницима ЈНA и посебно члановима породица погинулих бораца, дефинитивно трасираjу пут БиХ у пропаст и њен коначан крах.

– Нажалост, ево ово jе БиХ, ово jе Сараjево – рекао jе Кошарац.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Петар Ђокић подсjетио jе да jе кршењем договора тадашњег предсjедаваjућег Предсjедништва РБиХ Aлиjе Изетбеговића и генерала Милутина Кукањца о мирном повлачењу воjске из Сараjева извршен стравичан ратни злочин.

– Жељели смо да одамо почаст невино страдалим и чинићемо то сваке године jер невино страдали не смиjу бити заборављени. Оваj скуп ниjе имао циљ да било кога провоцира и жалим што се поjавила ова група коjа протестуjе и вриjеђа нас због тога – казао jе Ђокић.

Нагласио jе да правда и правосуђе не смиjу остати ниjеми и да се мора завршити процес против оних коjи су и у политичком и воjном смислу наjодговорниjи.

– Псовке и вриjеђања коjа су у Сараjеву упућена учесницима обиљежавања 20 година од страдања воjника ЈНA у Добровољачкоj улици, доказ су да БиХ нема будућност – изjавила jе посланик СДС-а у Парламентарноj скупштини БиХ Aлександра Пандуревић.

Послиjе мирне шетње, полагања цвиjећа и паљења свиjећа у некадашњоj Добровољачкоj улици колона jе уз полициjску пратњу изашла из федералног диjела Сараjева и упутила се у цркву у Миљевићима, гдjе jе побиjеним воjницима служен  парастос, а на Воjничком гробљу положени су виjенци.

У нападу на ЈНA убиjена су 42 припадника воjске и цивила, међу коjима пет официра, 73 особе су рањене, а 215 заробљено или отето.

За злочине у Добровољачкоj улици jош нико ниjе одговарао, а тужилац Тужилаштва БиХ Џуд Романо обуставио jе 17. jануара истрагу против 14 осумњичених.

МУП РС уложио jе приговор на ову одлуку, на коjи jош увиjек нема одговора, а прошле седмице МУП Источно Сараjево упутио jе Тужилаштву БиХ допуну извjештаjа, са новим доказима и свjедоцима.
Стоjадиновић

Aмбасадор Србиjе у БиХ Нинослав Стоjадиновић, коjи jе одао пошту убиjеним припадницима ЈНA у Добровољачкоj улици, истакао jе да истинског помирења у региону неће бити све док се све стране у сукобу не суоче са ратним злочинима, приjе свега своjим.

– Србиjа jе пример како се треба суочити и извинити невиним жртвама, тако да очекуjем да и друга страна то учини. Мислим да jе добро да сви узмемо учешће у овоме и да другоj страни отворимо очи, да признаjу шта се дешавало и да заjедно, ако jе могуће, кренемо у европску будућност – рекао jе Стоjадиновић.

Извор: glassrpske

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: