fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Spomeniku u Dolini heroja vraćena bijela boja

Spomenik Bitke na Sutjesci u Dolini heroja na Tjentištu, koji je bio posivio i zarastao u mahovinu, ponovo dobija izvornu bijelu boju, po kojoj je bio jedinstven.

Spomenik Bitke na Sutjesci u Dolini heroja na Tjentištu, koji je bio posivio i zarastao u mahovinu, ponovo dobija izvornu bijelu boju, po kojoj je bio jedinstven.
Spomenik Tjentište Foto: SRNA

Završena je prva od četiri faze izbjeljivanja čuvenog spomenika koji simbolizuje tjesnac, odnosno izlaz kroz koji su partizani u Drugom svjetskom ratu uspjeli da se probiju iz obruča šestostruko brojnijih okupatorskih njemačkih vojnika.

Ispod sumorne sive, pojavila se sniježna boja, koja će nakon još tri faze čišćenja dobiti nekadašnji intenzivno bijeli sjaj.

Direktor Nacionalnog parka „Sutjeska“ Dejan Pavlović rekao je da je spomenik tretiran specijalnim hemijskim sredstvima za čišćenje betona i kamena.

„To su posebne supstance uvezene iz Amerike za bijeli cement od kojeg je izgrađen spomenik. Prva faza čišćenja je uspješno završena i predstoje nam još tri faze, tako da bi iduće godine, kada slavimo 75 godina od Bitke na Sutjesci, spomenik u potpunosti bio očišćen i sniježno bijel“, napomenuo je Pavlović.

On je dodao da je u planu i zamjena mermernog platoa oko spomenika.

„Restauraciju spomenika finansira Vlada Republike Srpske i ovo je prvi put od njegovog otkrivanja 1971. godine da se radi ovako ozbiljan zahvat“, rekao je Pavlović.

On je zahvalio načelniku Foče Radisavu Mašiću i gradonačelniku Goražda Muhamedu Ramoviću koji su za potrebe čišćenja spomenika, na početku i na kraju prve faze, ustupili vatrogasne jedinice.

Spomenik, koji se sastoji od dva ogromna kraka od bijelog cementa, visoka po 19 metara, djelo je vajara Miodraga Živkovića.

Ispred se nalazi spomen kosturnica u kojoj je sahranjen 3.301 borac od više od 7.000 poginulih, a na brežuljku iznad spomenika, do kojeg vode stepenice, je amfiteatar na otvorenom na čijim su polukružnim betonskim trakama ispisani nazivi partizanskih jedinica.

U blizini spomenika ove godine završene su i dvije luksuzne vile čije je otvaranje najavljeno za novembar.

„Vile su kapaciteta 35 kreveta i to će biti nešto najluksuzjnije na ovim prostorima“, rekao je Pavlović.

On je zahvalio i gradočančelniku Ljubljane Zoranu Jankoviću od kojeg je Nacionalni park ovih dana dobio 30 kontejnera za odlaganje otpada.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

„Puklo“ bratstvo i jedinstvo | Jadovno 1941.

Sutjeska – najznačajnija bitka za partizanski pokret | Jadovno …

Bitka na Sutjesci – simbol otpora fašizmu | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: