Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Bitka na Sutjesci – simbol otpora fašizmu

U Dolini heroja na Tjentištu danas su obilježeno 73 godine od Bitke na Sutjesci u kojoj je za tridesetak dana borbe 1943. godine poginulo 7.500 boraca.

U Dolini heroja na Tjentištu danas su obilježeno 73 godine od Bitke na Sutjesci u kojoj je za tridesetak dana borbe 1943. godine poginulo 7.500 boraca
Tjentište – obilježavanje Bitke na Sutjesci
Foto: SRNA

Ovoj svečanosti, koju je organizovao Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova, prisustvovalo je više stotina poštovalaca tekovina NOB-a iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Crne Gore i Slovenije.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović poručio je da je Sutjeska simbol herojstva, časti, neustrašive borbe protiv daleko brojnijeg neprijatelja, te slobode kojoj je uvijek težio srpski narod.

On je podsjetio da je 20.000 slabo naoružanih partizana, zajedno sa 3.000 ranjenika i tifusara, uspjelo da se suprotstavi “mašineriji” od 120.000 vojnika i teškog naoružanja.

“Ti ljudi su bili svjesni da treba da daju život za slobodu. U borbi koja je trajala mjesec dana uspjeli su da se probiju iz okruženja, ali gubici su bili stravični, jer je svaki treći borac poginuo”, rekao je Savanović.

On kaže da je ova bitka ušla u istoriju kao najkrvavija tokom NOB-a, dok je Sutjeska postala simbol otpora fašizmu na prostoru bivše Jugoslavije.

“Zahvaljujući slobodarskom svijetu čiju je većinu činio srpski narod, hrabrost je pobijedila, a fašizam je poražen”, rekao je Savanović.

Prema njegovim riječima, fašizam se pojavio u segmentima i 90-tih godina prošlog vijeka prilikom raspada bivše Jugoslavije kada je srpski narod opet bio meta, ali je to dočekao organizovanije.

“Rezultat te borbe je Republika Srpska koja je naša ikona”, istakao je Savanović i dodao da je Srpska rezultat svih ratova i borbe srpskog naroda u 20. vijeku.

On je naglasio da nema politike, niti političara koji može da ugrozi integritet i stabilnost Republike Srpske, jer je ona nastala kao volja i opredijeljenje naroda.

Predsjednik SUBNOR-a Republike Srpske Blagoja Gajić rekao je da je Bitka na Sutjesci bila prekretnica rata, a ovaj prostor je svrstan u blok koji je svjetskoj civilizaciji podario pobjedu protiv najveće zla – fašizma.

“Iako su bili izmoreni, izmučeni, izgladneli, kod tih boraca nije bilo nikakvog kolebanja. Čvrsto su se držali i znali su da odgovore fašističkim okupatorima preko nišana svojih pušaka i mitraljeza”, rekao je Gajić.

Podgoričanin Branislav Ljumović, jedan od rijetkih preživjelih učesnika slavne bitke, kaže da će dolaziti na Tjentištu dokle god bude živ.

Ljumović je bio borac Pete proleterske crnogorske brigade i imao je nepunih 16 godina kada je krenula golgota na Sutjesci.

“Mi smo bili na Borju, a Nijemci su bili ovdje na prostoru sadašnjeg spomenika. Probijali smo taj front, a ko je uspio da se probije preko Zelengore, za Bosnu, nastavio je dalje da živi, a ko nije uglavnom je život izgubio ovdje”, prisjetio se Ljumović.

Vijence na spomen-kosturnicu palim herojima položili su izaslanik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević, delegacije Narodne skupštine Srpske, vlada Republike Srpske i Srbije, SUBNOR-a Srpske, Srbije, Slovenije i Crne Gore.

Vijence su položile i delegacije Ambasade Ruske Federacije, opštine Foča, BORS-a, Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila.

Bitka na Sutjesci sinonim je za operaciju “Švarc” sila Osovine protiv jugoslovenskih partizanskih snaga za vrijeme Drugog svjetskog rata u kasno proljeće 1943. godine.

Za ovu operaciju, koja je imala važne posljedice ne samo na budući tok rata, nego i na političku budućnost ovih prostora, koristi se i naziv Peta neprijateljska ofanziva.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Sutjeska – najznačajnija bitka za partizanski pokret

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: