Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Sutjeska – najznačajnija bitka za partizanski pokret

Predsjednik banjalučkog SUBNOR-a Rade Džajić rekao je, povodom obilježavanja 73 godine od bitke na Sutjesci, da je ova bitka za partizanski pokret značila “biti ili ne biti”.

Spomenik Tjentište (foto: google.com)
Spomenik Tjentište (foto: google.com)

“Mnoge jedinice su u toj bici bile prepolovljene, desetkovane. Značajan broj Krajišnika, kao i Banjalučana, izginuo je na Sutjesci. To je bila velika bitka za sve, a oni koji to tvrde suprotno, nisu na dobrom putu”, rekao je Džajić Srni.

Ove godine, u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova, 73 godine od bitke na Sutjesci biće obilježeno 12. juna, dok će Federacija BiH tu godišnjicu obilježiti dan ranije.

Džajić kaže da je SUBNOR Republike Srpske odavno donio odluku da se događaji obilježavaju na datume kada su se i zbili.

“Ove godine 13. juni je ponedjeljak, zato smo odlučili da obilježavanje bude dan ranije, u nedjelju. Imali smo dogovor sa Savezom antifašista i boraca iz Federacije Bih da ove godine budemo zajedno na Tjentištu. To su prihvatili, obaviješteni su na vrijeme, ali su odlučili da sami to obilježe”, naveo je Džajić.

On je istakao da nesporazum u ova dva saveza leži u tome što savez iz Federacije BiH tvrdi da su savez boraca BiH.

“Mi tvrdimo da su oni samo savez iz jednog dijela BiH, iz FBiH, dok smo mi SUBNOR Srpske”, naveo je Džajić.

U Dolini heroja na Tjentištu sutra će biti obilježene 73 godine od Bitke na Sutjesci.

Bitka na Sutjesci ili Peta neprijateljska ofanziva je naziv koji je u jugoslovenskoj istoriografiji odomaćen za operacije pod kodnim nazivom “Švarc” /”Crno”/ njemačkih trupa u ljeto 1943. godine.

Cilj ove operacije bio je razoružavanje četnika i uništavanje operativne grupe NOVJ. Operacija je imala dvije etape – razoružanje i raspuštanje četnika /i likvidaciju štaba Draže Mihailovića/, i uništenje operativne grupe NOVJ.

Borbe su počele 15. maja, koncentričnim nastupanjem protiv glavnine snaga NOVJ na prostoru Sandžaka i sjeverne Crne Gore, a završile se 15. juna 1943. godine probojem obruča i probojem glavnine snaga NOVJ u BiH.

Ovo je bila i po obimu i po broju poginulih vojnika najveća do tada preduzeta operacija na prostoru Jugoslavije.

Bitka na Sutjesci postala je zbog toga simbol izuzetnog požrtvovanja, hrabrosti i moralne čvrstine u najtežim iskušenjima. Mnoge ulice, škole, ustanove i sportska društva u poslijeratnoj Jugoslaviji nazvane su po ovoj bici.

Izvor: SRNA

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: