fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

„Puklo“ bratstvo i jedinstvo

Godišnjicu bitke na Sutjesci SUBNOR obeležio 10, a SABNOR 17. juna

"Deoba" partizana na Tjentištu Foto R. M.
„Deoba“ partizana na Tjentištu Foto R. M.

Tjentište – Do 1991. godine godišnjica Bitke na Sutjesci slavila se u jednom danu, 4. jula na Dan borca. Nije se pitalo koje si vere i nacije. Posle okončanja građanskog rata u BiH, više ništa nije kao što je nekad bilo. Puklo je i partizansko bratstvo i jedinstvo, pa na obeležavanje čuvene Bitke za ranjenike u Petoj neprijateljskoj ofanzivi, i ovu 74. godišnjicu sećanja na ratne dane na Tjentištu, partizani i njihovi simpatizeri iz Republike Srpske, došli su 10. juna, a njihovi saborci iz Federacije BiH, u subotu 17. juna. Partizani iz Crne Gore, koji deluju u okviru OBNOR, kao i Slovenci, Hrvati i Makedonci, u grupama su bili ili 10, ili 17. juna. U dve subote ovoga meseca, antifašisti Jugoslavije su delovali kao ždralovi razbijeni olujnim vetrom.

Lepo je što su od Đevđelije do Triglava, svi oni došli na Tjentište da se poklone senima poginulih 7.543 partizanska borca, al` čemu to, obaška?

Deluje neverovatno, ali istinito, da podele među partizanima i njihovim simpatizerima, jedino nema na Dan JNA, koji se obeležava 22. decembra u Rudom.

SABNOR iz Sarajeva, u Rudo, na obeležavanje Dana JNA, organizovano u desetak autobusa doveli su oko 300 boraca i poštovaoca partizanske vojske. Oni su položili vence na „Partizanskom groblju“ koje se nalazi u Ulici Đenerala Dragoljuba Draže Mihailovića. Kad zajedno sa jedne i druge strane Drine, svi 22. decembra dođu u Rudo, zašto onda ne mogu u jednom danu, kao nekada, da dođu i na Tjentište?

Autor: R. Milović

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Savanović: Bitka na Sutjesci primjer kako se brani život i prostor

Sutjeska – najznačajnija bitka za partizanski pokret | Jadovno …

Bitka na Sutjesci – simbol otpora fašizmu | Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: