fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Savanović: Bitka na Sutjesci primjer kako se brani život i prostor

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je danas na Tjentištu, gdje su obilježene 74 godine od Bitke na Sutjesci, da je ova bitka sinonim borbe za slobodu i primjer budućim generacijama kako treba braniti život i prostor.

Na Tjentištu je danas obilježeno 74 godine od Bitke na Sutjesci, najveće bitke koju su partizanske snage vodile u Drugom svjetskom ratu.
Bitka na Sutjesci – sjećanje Foto: SRNA

„Ova bitka pokazuje – kada je čovjeku život ugrožen, koliko ima jak duh da se odbrani od zla“, rekao je Savanović, koji je i predsjednik Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Savanović je u Dolini heroja podsjetio da se u opsadi 120.000 njemačkih vojnika našlo 19.000 partizana među kojima je bilo 3.000 ranjenika.

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić izrazio je žaljenje što sve organizacije sa prostore bivše Jugoslavije, koje baštine tradiciju NOR-a, nisu prisutne danas na Tjentištu.

On je podsjetio da je Socijalistička partija počela obilježavati godišnjicu Bitke na Sutjesci 1997. godine i da su tada sve organizacije bile zajedno.

„Na bazi različitih pogleda prema posljednjem građanskom ratu u Jugoslaviji došlo je, nažalost, i do različitog odnosa prema antifašističkim tekovinama i događajima iz NOR-a. Lično sam činio napor da ih ujednim, ali je očito da je veliki uticaj stranaka i politika unutar tih organizacija“, rekao je Đokić.

On je pozvao sve koji njeguju tekovine antifašističke borbe da ubuduće zajedno obilježavaju značajne datume.

Obilježavanju 74 godine od Bitke na Sutjesci, najveće bitke u Drugom svjetskom ratu u tadašnjoj Jugoslaviji, prisustvovalo je više stotina poštovalaca partizanskog pokreta za koje je održan istorijski čas.

Sa Tjentišta je još jednom poslata poruka da je Bitka na Sutjesci simbol zajedničke borbe jugoslovenskih naroda nesalomivog duha partizana, njihove žilavosti, hrabrosti i sposobnosti da se suprostave sedmostruko jačem neprijatelju.

U proboju njemačkog obruča na Sutjesci učestvovao je i Branislav Ljumović /90/ iz Podgorice, koji je tada imao 16 godina.

„Završna bitka odigrala se ovdje na Tjentištu. Kada biste posjekli neku od starih bukava pronašli biste mnoštvo gvožđa od bombi i metaka“, kaže Ljumović.

U Dolini heroja na Tjentištu vijence su položile delegacije Vlade i Narodne skupštine Republike Srpske, izaslanik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević, izaslanik predsjedavajućeg Predsjedništa BiH Slavko Vučurević, predstavnik Ambasade Ruske Federacije, te delegacije SUBNOR-a Republike Srpske, SUBNOR-a Crne Gore i predstavnici opštine Foča.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Sutjeska – najznačajnija bitka za partizanski pokret | Jadovno …

Bitka na Sutjesci – simbol otpora fašizmu | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: