Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Spomen-ploča Savi Mrkalju u Sjeničaku, rodnom selu u Hrvatskoj

Datum objave: sreda, 24 oktobra, 2018
Objavljeno u Kordun
Veličina slova: A- A+

U Sjeničaku na Kordunu u Hrvatskoj, u subotu, 27. oktobra, biće otkrivena spomen-ploča Savi Mrkalju, prvom srpskom filologu i reformatoru srpske ćirilice i srpskog jezika i preteči Vuka Karadžića.

Sava Mrkalj i Vuk Stefanović Karadžić

Ovo obilježje je postavljeno na lokalnom hramu Prepodobne mati Paraskeve i rad je akademskoj vajara Ljubiše Mančića iz Beograda, saopštili su organizatori svečanosti.

Ploču su finansirali Kordunaši iz Čikaga.

U okviru obilježavanja 235 godina od rođenja ovog preteče Vuka Karadžića biće postavljena izložba o njegovom životu, djelu i uticaju na razvoj srpskog jezika.

Izložba je realizovana u saradnji sa Istorijskim arhivom iz Pančeva, Udruženjem Krajišnika i Udruženjem Krajiških Srba Prelo iz Čikaga, a autor je profesor Milica Grbić.

Na svečanosti će biti recitovane Mrkaljeve pjesme, a u prigodnom programu učestvovaće pjevačke grupe, folklorni ansambli i izvođači izvornih pjesama.

Svečanost u Sjeničaku organizuje se u okviru Evropske godine kulturne baštine.

Autor Spomen-ploče Savi Mrkalju je akademski vajar Ljubiša Mančić, a rađena je u Umjetničkoj livnici “Kuzma” u Smederevu.

Isti autor je izradio spomen-obilježje koje je postavljeno u Beču 2016. godine, mjestu gdje je 1833. godine Mrkalj umro u duševnoj bolnici.

Izradu spomen-ploče su finansirali porodice Vlajnić, Mrkalj i Dančuo iz Čikaga, inače porijeklom iz Sjeničaka.

Hram prepodobne Mati Paraskeve u Sjeničaku, gdje je postavljena spomen-ploča Mrkalju, na Kordunu prije tri godine, obilježio je tri vijeka postojanja.

U okviru hrama postojala je i škola u kojoj je prva slova naučio i Sava Mrkalj.

Hram u Sjeničaku je toku Drugog svjetskog rata, za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske, bio srušen i na obnovu se čekalo više decenija.

Isključivo dobrovoljnim prilozima mještana iz cijelog svijeta i njihovih prijatelja, obnova crkve započeta prije nekoliko godina, privodi se kraju.

Srpski filolog, prvi reformator srpske ćirilice i jezika, filozof, đakon i pjesnik i jedan od najprosvećenijih Srba sa početka 19. vijeka Sava Mrkalj rođen je 1783. godine u Sjeničaku na Kordunu /Vojna krajina/.

U svom djelu “Salo debeloga jera libo azbukoprotres” objavljenom u Pešti 1810. godine zalagao za reformu tadašnjeg zastarjelog i nerazumljivog pravopisa i tražio primjenu fonetskog pisma baziranog na narodnom jeziku i pravila “piši kako govoriš”.

Tadašnju staroslovensku i crkvenoslovensku ćirilicu, koja je imala 46 slova, sveo je na 29, od kojih su 24 u današnjoj srpskoj azbuci.

Ovim idejama uticao je na Vuka Karadžića koji je u Pismenici 1814. godine upotrijebio Mrkaljevu azbuku.

Prvu pismenost Sava Mrkalj je stekao u Sjeničaku na Kordunu, bogosloviju je završio u Plaškom, Arhigimnaziju u Zagrebu, studij filozofije i matematike u Pešti.

U srpskom manastiru Gomirje zamonašio se kao jeromonah Julijan. Umro je u Beču 1833. godine.

Postoji inicijativa da po Savi Mrkalju ponese naziv jedna od novoizgrađenih škola u Beogradu.

Izvor:Srna

Vezane vijesti:

Dva se pisma ne mogu pomiriti: Kolika je cijena Vukove reforme?

Život i djelo Vuka Karadžića

Vuka štite i njegovi protivnici


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top