fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

SPC: Odbacujemo sve izjave koje relativizuju genocid na teritoriji NDH

Istorijsku istinu da je nad srpskim pravoslavnim narodom u NDH, kao i nad Jevrejima i Romima, počinjen genocid, ne može poreći nikakva laž, poručuje Sinod SPC.
FOTO: Snimak ekrana

Srpska pravoslavna crkva u potpunosti odbacuje izjavu, ali i sve druge slične izjave, koje relativizuju genocid izvršen nad Srbima, Jevrejima i Romima na teritoriji Nezavisne države Hrvatske (NDH), navedeno je u saopštenju SPC.

Sveti arhijerejski sinod prati medijsku kampanju koju je, reciklirajući jednu staru i potpuno netačnu izjavu o broju srpskih žrtava u genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima na teritoriji NDH, pokrenuo sarajevski portal, a prihvatilo na desetine portala, koji objavljuju naslove poput „Mit o 700.000 Srba ubijenih u Jasenovcu ruši upravo Srpska pravoslavna crkva“.

Kako je navedeno, istorijsku istinu da je nad srpskim pravoslavnim narodom u NDH, kao i nad Jevrejima i Romima, počinjen genocid, ne može poreći nikakva laž.

Ističe se da je Sinod SPC, čim je episkop slavonski Jovan pre više godina izneo svoju privatnu procenu o broju jasenovačkih žrtava, Sinod SPC mu je zvanično, svojom odlukom, oduzeo pravo da se u javnosti oglašava po tom pitanju, znajući unapred da će izvršiti zamenu teza i lično mišljenje prikazivati kao stav same Crkve.

U saopštenju se navodi da je SPC vekovna budna čuvarka autentičnog istorijskog narodnog pamćenja, posebno večnog spomena svetih mučenika, ispovednika i stradalnika, zbog čega se smatra neumesno nju prozivati ili od nje tražiti da se pravda pred samopostavljenim cenzurama, tribunalima i inkvizicijama.

Stav Sinoda je da se utvrđivanjem istorijskih činjenica bavi istorijska nauka, zajedno sa drugim potrebnim naučnim disciplinama, a da sveštenici treba da se mole Gospodu za sve nevine žrtve, srpske i nesrpske, da se mole da se sistematsko višegodišnje masovno ubijanje nevinih ljudi, muškaraca, žena i dece, više nikad i nigde ne ponovi, kao i da neguje hrišćansku kulturu sećanja.

Sinod podseća na činjenicu da Jasenovac jeste bio najmasovnije gubilište, ali i da na teritoriji NDH gotovo da nije bilo grada ili sela u kojem nije bilo masovnih zločina nad pravoslavnim Srbima, u kojem nije počinjen genocid nad srpskim narodom, kao i nad Jevrejima i Romima.

Stoga, Sinod SPC ističe da je Jasenovac, sa tamošnjim manastirom Svetog Jovana Krstitelja, danas izuzetno svetilište u našoj Crkvi, mesto molitve, mesto na kome sveti mučenici jasenovački pozivaju, između ostalog, sve na pokajanje i na istinsko pomirenje dvaju hrišćanskih naroda, pravoslavnog srpskog i rimokatoličkog hrvatskog.

Apel akademika Crkvi i Vladi Srbije

Podsećamo, više od 80 akademika, profesora, naučnika i drugih javnih ličnosti obratilo se Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Vladi Srbije, zahtevajući da episkop slavonski Jovan bude razrešen svih dužnosti vezanih za Jasenovac i genocid nad Srbima u NDH.

„Verujemo da je svakom dobromislećem jasno da se revizionističkom, antisrpskom i antidržavnom delovanju episkopa Jovana mora stati na kraj. Nažalost, u toj nečasnoj raboti važan je i postojan angažman vladike slavonskog Jovana (Ćulibrka). Kao ilustraciju navodimo izjavu vladike Jovana iz aprila 2015. godine, na predavanju „Jasenovac viđen iz Svete Zemlje“: „I da znate, ovo vam govorim kao neko ko je realno upućen u stanje nauke u tom pogledu, broj žrtava Jasenovca u budućim enciklopedijama genocida i holokausta koje se sada spremaju za štampu neće biti 600 ili 700 hiljada. […] Ono što znamo za Jasenovac, to je fizička granica ispod koje ne može da se ide a to su pobrojane žrtve po imenu i prezimenu, a njih ima oko 90 hiljada. Zato smo vam u oktobru 2019. godine uputili Apel za odbranu Svetih Srpskih Novomučenika Jasenovačkih i pozvali vas da sugerišete i utičete na episkopa Jovana da se okane revizije istorije i okrene istinskom pastirskom radu, a proučavanje istorije da ostavi istoričarima. Nažalost, vladika Jovan se nije okanuo revizionizma, mada je donekle promenio način delovanja: u poslednjem razgovoru na tu temu (TV Prva, 14. avgust 2023) on se ne izjašnjava o broju žrtava Jasenovca (‘Najstrašnija istina jeste da mi to ne znamo’) ali zato napada izraelskog profesora Gideona Grajfa koji se drži opšteprihvaćene brojke od 700 hiljada ubijenih u Jasenovcu (‘… čovek koji je u svojim institucijama, u Izraelu, u međunarodnoj naučnoj javnosti bio prokažen’, vladika Jovan o prof. Grajfu)“, navodi se u pismu.

Izvor: RT Balkan


Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: