fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

SNV neće sudjelovati na komemoraciji u Jasenovcu

Jasenovac crno_beloVrijeme je da se zaustavi opasna praksa u kojoj će se jedan dan formalno komemorirati u Jasenovcu, a 364 ostala dana u godini nesmetano relativizirati, umanjivati i negirati ustaški zločin genocida, poručuju iz Srpskog narodnog vijeća

Priopćenje Srpskog narodnog vijeća povodom odluke da ove godine ne sudjeluje u službenoj komemoraciji u Jasenovcu prenosimo u cijelosti:

Srpsko narodno vijeće – nacionalna koordinacija vijeća srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, nakon provedenih konzultacija donijelo je jednoglasnu odluku o nesudjelovanju na komemoraciji žrtvama logora Jasenovac, koju organizira JUSP Jasenovac, te se tako pridružuje odluci koju je već donijela Koordinacija židovskih općina u Republici Hrvatskoj.

Razloga za ovakvu odluku je više. Navesti ćemo samo neke od važnijih. Prvo, Ministarstvo kulture, na čelu sa ministrom, oglušilo se na naš dopis kojim smo zajedno sa ostalim institucijama naroda žrtava jasenovačkog logora smrti i predstavnicima antifašističkih organizacija poslali prije gotovo dva mjeseca. Tim pismom smo, između ostaloga, iskazali naše nezadovoljstvo postavom muzeja i odgađanjem imenovanja Savjeta JUSP-a Jasenovac te pozvali na razgovor o programu ovogodišnje komemoracije.

Drugo, niz je događaja i aktivnosti iz kojih je vidljivo da se u Hrvatskoj nastoji relativizirati, umanjiti pa i negirati zločine koje je u Jasenovcu i na drugim mjestima počinio ustaški pokret za vrijeme kvislinške Nezavisne Države Hrvatske.

Treće, na javnim skupovima, medijima i u javnom prostoru mogu se čuti i vidjeti poruke kojima se obnavljaju vrijednosti ustaškog pokreta, veliča njegova ideologija i njegovi predstavnici, a što za posljedicu ima širenje govora mržnje i netolerancije prema političkim razlikama, etničkim i drugim manjinama.

Četvrto, nažalost adekvatnih odgovora, reakcija i kritika ovih pojava, koje su po našim zakonima kažnjive, nema ni od političkih ni od pravosudnih institucija Republike Hrvatske. Što više, oni koji upozoravaju na ovakve pojave, a među koje spada i naša institucija, nerijetko su predmet javnih napada i uvreda. Stoga u atmosferi u kojoj se vrijeđaju sjećanja na žrtve, u kojoj se negira stradanje a veliča one koji su ga uzrokovali, ne preostaje nam drugo nego da na ovaj način upozorimo da je krajnji momenat da se ovakvo stanje počne mijenjati.

Poput drugih institucija naroda žrtava godinama smo se trudili da surađujemo sa nadležnim državnim tijelima, te se nerijetko prilagođavali protokolu s kojim se nismo slagali. Činili smo to s uvjerenjem da možemo doći do komemoracijske prakse koja će biti takva da će u njoj u prvom redu biti mjesta za sjećanje na stradanje, za osudu karaktera i razmjera zločina i ustaške zločinačke ideologije te za promociju vrijednosti antifašizma. Nažalost, ove godine se nemamo čemu prilagođavati, jer je to postalo opasno po sam smisao komemoracije.

Ovom odlukom želimo ukazati na opću atmosferu u društvu, na poruke koje dolaze iz Ministarstva i od samog ministra, kao i na našu isključenost iz razgovora o instituciji JUSP Jasenovac i komemoraciji. Vrijeme je da se zaustavi opasna praksa u kojoj će se jedan dan formalno komemorirati u Jasenovcu, a 364 ostala dana u godini nesmetano relativizirati, umanjivati i negirati ustaški zločin genocida počinjen u Jasenovcu i na drugim mjestima u vrijeme NDH te tolerirati i oživljavati ideologiju pokreta koji je zločin osmislio i proveo.

Portal Novosti

Vezane vijesti:

Bastašić: Podrška odluci jevrejskih opština da bojkotuju skup u Jasenovcu

Savez Srba iz regiona podržava bojkot jevrejske zajednice u Hrvatskoj

Jevreji bojkotuju komemoraciju žrtvama Jasenovca zbog obnavljanja ustaštva

I Srbi brišu Jasenovac (1): Kradu nam i sećanja!

I Srbi brišu Jasenovac (2): Nečastivi na Pravnom fakultetu

I Srbi brišu Jasenovac (3): Sačuvala ih sveta Petka

I Srbi brišu Jasenovac (4): Uz blagoslov Vatikana

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: