fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Bastašić: Podrška odluci jevrejskih opština da bojkotuju skup u Jasenovcu

Predsjednik Udruženja „Jadovno 1941.“ iz Banjaluke Dušan J. Bastašić izjavio je da potpuno razumije i podržava odluku jevrejskih opština u Hrvatskoj da bojkotuju komemorativni skup posvećen obilježavanju 71 godine od proboja jasenovačkih logoraša. 

Dušan J. Bastašić
Dušan J. Bastašić

„To okupljanje organizuje se pod pokroviteljstvom hrvatske države, koja ne samo da `glasno` ćuti na reinkarnaciju ideologije fašizma i ustaštva, nego i izjavama nekih svojih ministara, saborskih poslanika i evropskih parlamentaraca ispoljava otvorenu blagonaklonost prema ovim zastrašujućim pojavama“, rekao je Bastašić.

On je izrazio nadu da će jevrejska zajednica istrajati u svojoj odluci, posebno zbog neprihvatljive i uvredljive muzejske postavke u Spomen-području Jasenovac.

„Žalosno je da se vođe srpske zajednice u Hrvatskoj još nisu jasno odredile prema narastajućoj ustašizaciji i fašizaciji hrvatskog društva i priključile se jevrejskoj zajednici u iskazanom protestu. Nadamo se da će skup u Jasenovcu bojkotovati i država Srbija, kao i tamošnja udruženja logoraša i potomaka žrtava“, istakao je Bastašić

On očekuje da će i Srpska pravoslavna crkva procijeniti da „ne postoje uslovi za dostojanstven molitveni pomen Svetim novomučenicima Jasenovačkim“ i da „nadležni episkop neće, bez jevrejskog rabina, prisustvovati ovogodišnjem skupu kod `Kamenog cvijeta`“.

„Pozivamo jevrejsku zajednicu, predstavnike srpske zajednice u Hrvatskoj, diplomatske predstavnike i izaslanike Republike Srbije, kao i predstavnike Srpske pravoslavne crkve, da ove godine iz istih razloga ne prisustvuju komemorativnom skupu na Jadovnu koji se organizuje pod pokroviteljstvom hrvatske države“, rekao je Bastašić.

On je konstatovao da su osporavanje zločina počinjenog u kompleksu hrvatskih logora Gospić-Jadovno-Pag 1941. godine, ruganje potomcima žrtava da se mole kraj jame na čijem je dnu „samo smeće, a ne kosti žrtava“, organizovanje takozvanog kontraskupa na putu prema Šaranovoj jami, zapuštenost Spomen-područja i nezavršeni centralni spomenik – dovoljni razlozi da se odbije prisustvo skupu čiji je pokrovitelj hrvatska država.

„Pozivamo potomke i poštovaoce žrtava, kojem god narodu pripadali i koju god vjeru ispovijedali, da se krajem juna pridruže Udruženju `Jadovno 1941.` na dostojnom komemorativnom skupu, koji organizuje to udruženje, kao i molitvenom skupu povodom Dana sjećanja na Jadovno i obilježavanju 75 godina od stravičnog ubistva više od 40.000 žrtava“, rekao je Bastašić.

Predstavnici jevrejskih opština u Hrvatskoj bojkotovaće ove godine tradicionalnu komemoraciju žrtvama jasenovačkog logora 22. aprila u znak protesta zbog relativizacije i revitalizacije ustaštva, te zbog loše saradnje sa Spomen-područjem Jasenovac.

Koordinacija jevrejskih opština u Hrvatskoj donijela je ranije ovu odluku zbog „neslaganja sa politikom nečinjenja u odnosu na izmjene postavke Muzeja“, te zbog odgađanja imenovanja Savjeta spomen-područja, kao i zbog dnevnopolitičkih događanja u vezi sa relativizacijom i revitalizacijom ustaštva.

„Smatramo da je u takvom okruženju jasenovačka komemoracija tek zadovoljavanje forme u kojoj će isti oni koji tolerišu ustašku ideologiju zauzeti pozornicu kako bi iskazali svoje antifašističke stavove i izrazili pijetet prema žrtvama“, upozorava predsjednik Koordinacije Ognjen Kraus.

Publicista iz Hrvatske jevrejskog porijekla Slavko Goldštajn rekao je da, u znak podrške jevrejskim opštinama u Hrvatskoj, ni on ove godine neće otići u Jasenovac.

Goldštajn je nedavno rekao da odluku članova Koordinacije jevrejskih opština, koji su odlučili da bojkotuju centralnu hrvatsku komemoraciju u Jasenovcu, načelno podržava, jer Jevrejska opština Zagreb ima jake razloge da bude nezadovoljna tretmanom sadašnjih vlasti prema Jasenovcu.

Republika Srpska – Udruženje „Jadovno 1941.“

Izvor: srna

Vezane vijesti:

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: