fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Смијенити Мијића, ратног команданта ХВО-а, са мјеста предсједника СО

Општинска Борачка организација /БО/ Брод неће одустати од иницијативе за смјену предсједника Скупштине општине Иве Мијића који је у минулом рату био начелник штаба 101. Босанско-бродске бригаде ХВО-а, рекао је Срни предсједник Предсједништва ове борачке организације Зоран Видић.

Предсједник Предсједништва општинске Борачке организације Брод Зоран Видић.
Брод – Зоран Видић Фото: СРНА

Он каже да 244 жртве, које су дале живот за ослобађање Брода и стварање Републике Српске, не заслужују да њихове сестре и браћу предводи командант 101. Босанско-бродске бригаде.

Видић истиче да су током Мијићевог избора на ову функцију у претходном мандату постојале спекулације у вези са његовим учешћем у ратним акцијама на подручју бродске општине, али да је Борачка организација у међувремену дошла до нових доказа и чињеница.

Он је подсјетио да је иницијатива за смјену Мијића упућена начелнику општине Брод Илији Јовичића и свим српским одборницима у локалном парламенту.

„Скупштина општине Брод има 25 одборника, од којих 20 Срба. Наша иницијатива још није разматрана у Скупштини општине. Имали смо пар састанака у Борачкој организацији на које није дошао један број одборника српске националности“, каже Видић.

Према његовим ријечима, Борачка организација Брод позива се и на доказе из књиге „Рат у Босанској Посавини 1992“ у којој се аутор Јерко Зовак позива на аутентична свједочења Иве Мијића о дешавању и учешћу у догађајима из марта 1992. године.

Видић истиче да је новим Законом о локалној самоуправи Републике Српске прописано да предсједник локалне самоуправе и начелник општине не могу бити из реда истог конститутивног народа и групе осталих, осим ако један конститутивни народ има натполовичну већину према посљедњем попису становништва.

У образложењу иницијативе, Борачка организација наводи да је иста одредба прописана и чланом 14 Статута општине Брод.

„Према резултатима пописа из 2013. године, на подручју Брода 11.065 лица или 70,39 одсто изјаснили су се као Срби, 3.021 или 19,21 одсто као Хрвати, 1.312 или 8,35 одсто као Бошњаци, а 322 или 2,05 одсто као остали“, навели су борци у инцијативи.

У Борачкој организацији Брод сматрају да постоји законски оквир да за предсједника Скупштине општине буде изабран Србин, а да се испоштују и права осталих народа.

„Стога вас, поштовани одборници, питамо да ли имате на уму сву патњу кроз коју је пролазио и пролази овај народ? Може ли Србин бити предсједник СО у Орашју, Оџаку…? Нас не интересују коалиције, нас интересује достојанство. Немојте газити по крви и костима наших сабораца, јер захваљујући њиховој жртви, ви сте ту гдје јесте и то што јесте“, навели су борци у иницијативи за смјену предсједника Скупштине општине.

Извор: СРНА

Везане вијести:

Брод: 26 година од агресије хрватске војске | Јадовно 1941.

Обиљежено 25 година од ослобођења | Јадовно 1941.

СЈЕЋАЊЕ НА ПРВУ ЖРТВУ РАТА – ВОЈИСЛАВА ГОРАНОВИЋА …

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: