fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Smijeniti Mijića, ratnog komandanta HVO-a, sa mjesta predsjednika SO

Opštinska Boračka organizacija /BO/ Brod neće odustati od inicijative za smjenu predsjednika Skupštine opštine Ive Mijića koji je u minulom ratu bio načelnik štaba 101. Bosansko-brodske brigade HVO-a, rekao je Srni predsjednik Predsjedništva ove boračke organizacije Zoran Vidić.

Predsjednik Predsjedništva opštinske Boračke organizacije Brod Zoran Vidić.
Brod – Zoran Vidić Foto: SRNA

On kaže da 244 žrtve, koje su dale život za oslobađanje Broda i stvaranje Republike Srpske, ne zaslužuju da njihove sestre i braću predvodi komandant 101. Bosansko-brodske brigade.

Vidić ističe da su tokom Mijićevog izbora na ovu funkciju u prethodnom mandatu postojale spekulacije u vezi sa njegovim učešćem u ratnim akcijama na području brodske opštine, ali da je Boračka organizacija u međuvremenu došla do novih dokaza i činjenica.

On je podsjetio da je inicijativa za smjenu Mijića upućena načelniku opštine Brod Iliji Jovičića i svim srpskim odbornicima u lokalnom parlamentu.

„Skupština opštine Brod ima 25 odbornika, od kojih 20 Srba. Naša inicijativa još nije razmatrana u Skupštini opštine. Imali smo par sastanaka u Boračkoj organizaciji na koje nije došao jedan broj odbornika srpske nacionalnosti“, kaže Vidić.

Prema njegovim riječima, Boračka organizacija Brod poziva se i na dokaze iz knjige „Rat u Bosanskoj Posavini 1992“ u kojoj se autor Jerko Zovak poziva na autentična svjedočenja Ive Mijića o dešavanju i učešću u događajima iz marta 1992. godine.

Vidić ističe da je novim Zakonom o lokalnoj samoupravi Republike Srpske propisano da predsjednik lokalne samouprave i načelnik opštine ne mogu biti iz reda istog konstitutivnog naroda i grupe ostalih, osim ako jedan konstitutivni narod ima natpolovičnu većinu prema posljednjem popisu stanovništva.

U obrazloženju inicijative, Boračka organizacija navodi da je ista odredba propisana i članom 14 Statuta opštine Brod.

„Prema rezultatima popisa iz 2013. godine, na području Broda 11.065 lica ili 70,39 odsto izjasnili su se kao Srbi, 3.021 ili 19,21 odsto kao Hrvati, 1.312 ili 8,35 odsto kao Bošnjaci, a 322 ili 2,05 odsto kao ostali“, naveli su borci u incijativi.

U Boračkoj organizaciji Brod smatraju da postoji zakonski okvir da za predsjednika Skupštine opštine bude izabran Srbin, a da se ispoštuju i prava ostalih naroda.

„Stoga vas, poštovani odbornici, pitamo da li imate na umu svu patnju kroz koju je prolazio i prolazi ovaj narod? Može li Srbin biti predsjednik SO u Orašju, Odžaku…? Nas ne interesuju koalicije, nas interesuje dostojanstvo. Nemojte gaziti po krvi i kostima naših saboraca, jer zahvaljujući njihovoj žrtvi, vi ste tu gdje jeste i to što jeste“, naveli su borci u inicijativi za smjenu predsjednika Skupštine opštine.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Brod: 26 godina od agresije hrvatske vojske | Jadovno 1941.

Obilježeno 25 godina od oslobođenja | Jadovno 1941.

SJEĆANjE NA PRVU ŽRTVU RATA – VOJISLAVA GORANOVIĆA …

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: