fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Služen parastos za stradale u agresiji hrvatske vojske u septembru 1995.

U Kozarskoj Dubici, kod Spomen krsta na obali rijeke Une, danas je služen parastos za 46 Dubičana stradalih 18. i 19. septembra 1995. godine u agresiji hrvatske vojske na područje ove opštine.

 U Kozarskoj Dubici, kod Spomen krsta na obali rijeke Une, danas je služen parastos za 46 Dubičana stradalih 18. i 19. septembra 1995. godine u agresiji hrvatske vojske na područje ove opštine.
Kozarska Dubica – parastos Foto: SRNA

Sa komemorativnog skupa u okviru obilježavanja 22 godine od odbrane područja opštine Kozarska Dubica istaknuta je važnost sjećanja na te sudbonosne događaje i sugrađane koji su položili živote u odbrani svog grada i naroda.

„Ovo je dan kada se moramo prisjetiti naših ljudi, vojnika i civila, koji su dali život za našu slobodu na današnji dan, kada je hrvatska vojska na nekoliko linija napala zapadne granice Republike Srpske i naš grad“, izjavio je načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić.

On je dodao da su na taj dan živote izgubili brojni Dubičani, a da je grad pogođen sa 5.000 granata.

„Moramo se i u buduće sjećati ljudi koji su dali svoje živote, a iskreno se nadam da će ova dva naroda u budućnosti naći zajednički jezik i da se nećemo više međusobno ubijati, već živjeti bez ratova i normalno“, rekao je Reljić.

Komemorativnom skupu kod Spomen-krsta obratio se i zamjenik načelnika opštine Kozzarska Dubica Mile Zlojutro, koji je podsjetio na hrabrost vojnika, policije i civila koji su branili svoja ognjišta.

Predsjednik Predsjedištva Boračke organizacije Republike Srpske Duško Miletić izjavio je da se na današnji dan i u budućnosti mora obilježavati sjećanje na junački podvig Vojske Republike Srpske, koja se u Kozarskoj Dubici, Kostajnici i Novom gradu spuprotstavila agresiji Hrvatske.

„Nakon početnog uspjeha hrvatske vojske, pružen je žestoko otpor i za veoma kratko vrijeme jednice hrvaske vojske su doživjele težak poraz o kojem se i danas u Htvatskoj malo piše i zna“, rekao je Miletić i dodao da je cilj agrsije bio potpuni progon srpskog naroda sa ovih područja.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Kozarska Dubica Dragoljub Ćibić naglasio je da svi borci i građani Kozarske Dubice treba da budu ponosni na tu bitku, koja u vojničkom smislu znači jednako kao i operacija „Proboj koridora“.

„Sveti dan 18. septembar obilježavamo svake godine jer je to, prije svega dan velikog stradanja našeg naroda i boraca, ali istovremeno i dan velike vojničke pobjede i pobjede našeg naroda nad agresorom“, rekao je Ćibić.

On je dodao da se sjećanje na 22 godine od odbrane područja opštine Kozarska Dubica i zapadnih granica Republike Srpske obilježava komemorativno, s tugom zbog svih poginulih i ranjenih sugrađana.

„Treba da budemo i ponosni na tu bitku i da to doživljavamo i kao veliki dan pobjede“, rekao je Ćibić.

Obilježavanje 22 godine odbrane opštine Kozarska Dubica od hrvatske agresije počelo je služenjem arhijerejske liturgije u Spomen hramu „Sveta Petka“.

U prisustvu opštinskih zvaničnika, porodica i prijatelja stradalih u agresiji hrvatske vojske 18. i 19. septembra 1995. godine, liturgiju u pomen svim poginulim služili su sveštenici parohije dubičke i gradiške.

Vijence kod Spomen-krsta na obali Une zatim su položila brojne delegacije, udruženja i građani.

U pomen svim stradalim vijenac je položio poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac, delegacija Opštine Kozarska Dubica, delegacije Boračke organizacije Republike Srspke i opštinske Boračke organizacije Kozarska Dubica, delagacija Policijske stanice u Kozarskoj Dubici i drugi.

U samo dva dana trajanja hrvatske agresije, 18. i 19. septembra 1995. godine, u Kozarskoj Dubici od dejstva napadačke artiljerije i u neposrednim borbama na području grada poginule su 46 žrtve – 32 pripadnika Dubičke brigade Vojske Republike Srpske, ali i 14 civila, koji su se slučajno zatekli na putu uz rijeku Unu.

Za zločine hrvatske vojske počinjene tokom agresije na teritoriju zapadnokrajiških opština Republike Srpske do danas niko nije odgovarao, uprkos tome što su prvi izvještaji o počinjenim ratnim zločinima protiv civilnog stanovništva nadležnim institucijama podneseni još 1996. godine.

Prema podacima vladinog Centra za istraživanje ratnih zločina, u agresiji hrvatske vojske 18. i 19. septembra 1995. godine na području četiri pogranične opštine Republike Srpske – Kozarske Dubice, Novog Grada, Kostajnice i Gradiške, na izuzetno brutalan način ubijena su 104 civila i vojnika, te pričinjena ogromna materijalna šteta.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Obilježen Dan odbrane zapadnih granica Srpske (FOTO)

Marko Janković: Odbrana zapadno krajiških opština septembra 1995. godine

Sjećanje na zločin u selu Bravnice

Hrvatska nije procesuirana zbog strane političke podrške

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: