fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Hrvatska nije procesuirana zbog strane političke podrške

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača smatra da odgovorni za napad Hrvatske vojske na teritoriju Republike Srpske u septembru 1995. godine nisu procesuirani zbog političke podrške koju je ta zemlja tada imala u svijetu, kao i zbog činjenice da su akciju podržale i NATO snage.
Zločin u Kozarskoj Dubici

Drljača je rekao da je to bio slučaj klasične agresije regularne Hrvatske vojske i da bi u svakom slučaju, prema međunarodnom pravu, trebalo da bude sankcionisano.

„Činjenica je i da do te akcije ne bi ni došlo da nije bilo podrške zemalja članica NATO pakta koja se ogledala i u direktnoj podršci, osmatranja i ometanja veza, radilo se o koordinisanoj akciji i kad se sve to zna ne čudi što niko nije odgovarao pred bilo kojim, a najmanje sudom u Hagu“, rekao je Drljača.

Bez obzira na žrtve u opštinama u Republici Srpskoj, rekao je on, do današnjeg dana nije bilo sudskih postupaka, jer je to bila zajednička akcija Hrvatske i NATO pakta.

Osim toga, Drljača kaže da zbog činjenice da je BiH u svakom pogledu složena zemlja, čak ni postupci nadokande ratne štete nisu mogući.

„Nadoknada ratne štete je ozbiljno i kompleksno pitanje, sama opština ne može se direktno uključiti. Za preduzeća postupke vode sudovi, a za fizička lica pravobranilaštvo, ali sudeći po informacijama koje imamo postupci idu sporo“, rekao je on.

Drljača je podsjetio da je opština Novi Grad nekoliko mjeseci prije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma bila na prvoj borbenoj liniji i da su preduzeća imala ogromnu štetu, a neka od njih nakon toga zbog milionskih šteta nisu više ni radila.

„Najveći problem je složenost uređenja BiH, jer postoje različiti nivoi vlasti i političke neodlučnosti da se neka pitanja riješe i dovedu do kraja“, kaže on.

Drljača smatra da su u međuvremenu rokovi praktično istekli, a da se nije našlo adekvatno rješenje za ovaj problem.

Prema podacima opštinske komisije o procjeni materijalne štete, u Novom Gradu ona iznosi 83,3 miliona KM.

Napad Hrvatske vojske na opštinu Novi Grad počeo je 18. septembra 1995. godine u 9.25 časova i tokom dva dana ofanzive smrtno je stradalo 57 lica, 37 civila, 18 vojnika i dva pripadnika MUP-a, a ranjeno je 17 civila, tri vojnika i jedan pripadnik MUP-a.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Marko Janković: Odbrana zapadno krajiških opština septembra 1995. godine

Sjećanje na zločin u selu Bravnice

Sutra obilježavanje Dana odbrane zapadnih granica Republike Srpske

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: