fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Случај прикривене гробнице у Никшићу: Примјенити закон и не дозволити политичку (зло)употребу прошлости

Подгорица, 27. март 2018. године – Савјет за грађанску контролу рада полиције завршио је поступање по притужби новинарке Љубице Гојковић која је затражила од грађанске контроле полиције да прати и оцијени поступање полиције поводом објављених сазнања о наводном постојању масовне гробнице, из Другог свјетског рата, у општини Никшић а сходно писању дневног листа “Дан”, крајем фебруара 2018, што је доступно на овом линку.

Детаљније о притужби и одговору, тим поводом, директора Управе полиције можете сазнати овдје.

Подноситељка притужбе у обраћању Савјету је констатовала задовољство пристиглим одговором из Управе полиције, истакла да је без примједби и захвалила Савјету на брзо и ефикасно предузетим активностима и пружању одговарајућег обавјештења према јавности.

Савјет је констатовао да је комуникација Управе полиције и надлежног државног тужилаштва поводом кривичног догађаја редовна и професионална и да је најављена озбиљна припрема и спровођење радњи у вези са предметом увиђаја и мјеста на којем се увиђај предузима.

Савјет је оцјенио да су представљене активности Управе полиције систематичне, темељне и планске.

Иако је реално претпоставити да је протоком времена и дјеловањем бројних неповољних услова дошло до значајне контаминације и уништења трагова и предмета Савјет је мишљења да је потребно без одлагања означити, заштитити и обезбиједити локацију у циљу превенције од даљег неовлашћеног приступа и других могућих активности.

Савјет је позвао јавност и све друштевне актере да овом питању приступе без политичке (зло)употребе прошлости и искључиво са интенцијом да се омогући примјена закона и несметано дјеловање државних институција и искаже примјерен и цивилизован однос  према посмртним остацима у прикривеној гробници.

Полазећи од темељних вриједности данашње Црне Горе и доказане приврежености Владе Црне Горе владавини права и култури људских права Савјет за грађанску контролу рада полиције очекује да се, кроз консултовање тековина Савјета Европе и искуства више држава чланица Европске уније, питање достојне сахране посмртних остатака из прикривене гробнице затвори уз одговарајућу комуникацију са породицама страдалих.

Интергални текст закључка Савјета доступан овдје.

Савјет за грађанску контролу рада полиције усвојени закључак доставио је подноситељки притужбе, директору Управе полиције, министру унутрашњих послова те предсједнику Црне Горе, предсједнику Скупштине Црне Горе и предсједнику Владе Црне Горе.

Извор: Савјет за грађанску контролу рада полиције

Везане вијести:

Наводи о масовној гробници у Никшићу: Полиција предузела почетне активности

Откривена масовна гробница код Никшића: Убијено 300 цивила …

Објављено документарно дело „Комунистички злочини у Црној …

Комунистички терор и злочини: Начини страдања свештеника …

Злочини у Фочи и околини 1945. | Јадовно 1941.

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: