fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Navodi o masovnoj grobnici u Nikšiću: Policija preduzela početne aktivnosti

Novinarka Srpske radio i televizije u Podgorici, Ljubica Gojković, zatražila je od građanske kontrole policije da prati i ocijeni postupanje policije povodom objavljenih saznanja o navodnom postojanju masovne grobnice, iz Drugog svjetskog rata, u opštini Nikšić. 

Ona je ukazala da je dnevni list “Dan”, krajem februara 2018, objavio opširan tekst o navodnom postojanju masovne grobnice koja datira, prema pretpostavkama, iz perioda Drugog svjetskog rata.

U tekstu se pominje i poziv Upravi policije i Tužilaštvu da adekvatno reaguju ali do danas javnosti nijesu poznate njihove radnje i aktivnosti.

Novinarka Gojković se obratila Savjetu za građansku kontrolu rada policije kako bi se provjerilo postupanje Uprave policije u konkretnom slučaju u smislu blagovremene primjene svih policijskih ovlašćenja, uključujući i obezbjeđenja mjesta zločina i komunikacije Uprave policije sa nadležnim tužilaštvom.

Zatražila je detaljnu informaciju o preduzetim radnjama i mjerama Uprave policije i  ocjenu Savjeta povodom istih.

Uprava policije u odgovoru Savjetu obavijestila je da je shodno zahtjevu Višeg državnog tužilaštva u Podgorici za preduzimanje potrebnih mjera, predmet Ktr. Br. 293/18 od 27.02.2018 godine, pomoćnik direktora Uprave policije za Sektor kriminalističke policije naložio službenicirna Centra bezbijednosti Nikšić preduzimanje određenih službenih mjera i radnji s timu vezi.

Naime, zbog značaja i važnosti kvalitetne obrade lica mjesta, posebnih uslova za vršenje uviđaja i zahtjeva za kvalitetno izuzimanje svih predmeta i tragova, naloženo je da službenici Centra bezbijednosti Nikšić i Forenzičkog centra u Danilovgradu kvalitetno obezbijede lice mjesta, zajednički donesu plan aktivnosti i održe radni sastanak sa Višim državnim tužiocem Suzanom Milić u cilju što bolje pripreme, sagledavanja potreba za angažovanjem drugih specijalizovanih službi i lica (speleologa, vatrogasne službe, gorske službe spasavanja, geologa, antropologa i sl.) i otklanjanja svih eventualnih nejasnoća, kako bi na kvalitetan način sproveli uviđajne mjere i radnje na lokalitetu jame „Kotor“ – Opština Nikšić i propisno izuzeli pronađene predmete i tragove.

Kako su aktivnosti na pripremi i samom vršenju uviđaja sa Višim državnim tužilaštvom u Podgorici u toku, a samo vršenje uviđaja, izuzimanje predmeta i tragova, propisno odlaganje ljudskih kostiju i vršenje DNK analize istih zahtijeva određeno vrijeme, o svim preduzetim mjerama i radnjama ćemo Vas informisati pisanim putem, po završetku aktivnosti.

Podnositeljki pritužbe novinarki Srpske radio i televizije u Podgorici, Ljubici Gojković, Savjet je dostavio predmetni odgovor Uprave policije na upoznavanje sa sadržinom i izjašnjenje.

Savjet za građansku kontrolu rada policije

Skupština Crne Gore

Vezane vijesti:

Otkrivena masovna grobnica kod Nikšića: Ubijeno 300 civila …

Objavljeno dokumentarno delo „Komunistički zločini u Crnoj …

Komunistički teror i zločini: Načini stradanja sveštenika …

Zločini u Foči i okolini 1945. | Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: