fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Skupština RS odbacila sarajevsko prekrajanje istorije Drugog svetskog rata

Rezolucija o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta ne odgovara istorijskim činjenicama i kao takva ne može se primjenjivati u Republici Srpskoj.

Foto: Fakti

Narodna skupština Republike Srpske očekivano je odbacila „Rezoluciju o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta“.

Za usvajanje Zaključaka glasala su 52 poslanika od 53 prisutna, dok suzdržanih i protiv nije bilo.

Evo punog teksta zaključaka:

 1. Narodna skupština Srpske odbacuje Rezoluciju o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta koju je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na 8. sjednici održanoj 15.05, 19.05. i 20.05.2020. godine.
 2. Konstatujemo da je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvajanjem Rezolucije pristupio sramnom prekrajanju istorijskih činjenica i pridružio se revizionističkim snagama, kojima je cilj uopštavanje i marginalizovanje stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu.
 3. Neprihvatljiva je bilo kakva kvalifikacija zločina u Drugom svjetskom ratu koja ne sadrži odrednicu da je nad Srbima izvršen sistematski genocid. Narodna skupština podsjeća da je istrebljenje Srba bio zvaničan državni projekat NDH.
 4. Konstatujemo da je neprihvatljiv sam naziv Rezolucije jer kvalifikuje fašističke režime i pokrete kao agresore, a ne Nezavisnu Državu Hrvatsku, koja je zvanično provodila sistematsko iseljavanje, pokrštavanje i ubijanje Srba.
 5. Nepojmljiva je konstatacija da je u Drugom svjetskom ratu stradao značajan broj žrtava iz Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina tada nije ni postojala, već samo NDH, a žrtve su bili Srbi, Jevreji, Romi i antifašisti.
 6. Narodna skupština poziva sve u Bih da istorijske činjenice uvažavaju i da se ne bave revizionizmom. Revizionizam je i navođenje Bošnjaka kao stradalnika u Drugom svjetskom ratu, koji kao nacija nisu ni postojali tada.
 7. Srpski narod je bio nosilac antifašističke borbe i kao takav je podnio najveće žrtve za oslobođenje svih zemalja u regionu. Narodna skupština Republike Srpske ima dužnost da čuva sjećanje na žrtve srpskog naroda i u tom smislu obavezuje i sve predstavnike u institucijama Republike Srpske i BiH da u svojim aktivnostima njeguju istinu i antifašističke vrijednosti srpskog naroda.
 8. U Republici Srpskoj pravno egzistira Deklaracija o genocidu Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata.
 9. Narodna skupština Republike Srpske, nakon isteka gotovo 5 godina od usvajanja Deklaracije o genocidu Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata, smatra da nije realno očekivati da nadležne institucije Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske u doglednom vremenu usvoje zakonske akte kojima bi se ustanovio isti dan za sjećanje na žrtve genocida Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata, kako je to usvojeno stavom 10. zaključaka iz usvojene Deklaracije, te da je jedino realno očekivati da postoji institucionalni kapacitet kao i javno iskazana volja u Republici Srpskoj i Republici Srbiji da se zakonskim aktom utvrdi i uredi ovaj dan.
 10. Rezolucija o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta ne odgovara istorijskim činjenicama i kao takva ne može se primjenjivati u Republici Srpskoj.
 11. Narodna skupština Republike Srpske obavezuje Vladu Republike Srpske da u roku od 60 dana uputi na razmatranje i usvajanje u Narodnu skupštinu Republike Srpske nacrt Zakona o Danu sjećanja na žrtve genocida Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata.
 12. Narodna skupština Republike Srpske obavezuje Vladu Republike Srpske da u pripremi nacrta ovog Zakona uključi stručne saradnike iz Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske kao i predstavnike građanskih udruženja koja baštine kulturu sjećanja na žrtve genocida Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata.
 13. Narodna skupština Republike Srpske ne podržava i odbacuje bilo kakve manifestacije prilikom kojih se glorifikuju poraženi fašisti iz Drugog svjetskog rata. Neprihvatljive su i uvređujuće prema žrtvama fašizma bilo kakve proslave poput „Blajburga“ od strane vlasti Republike Hrvatske.
 14. Narodna skupština Republike Srpske smatra da je provokacija isticanje u bilo kojem obliku ustaškog pozdrava „Za dom spremni“ kako za žrtve Drugog svjetskog rata, tako i za potomke žrtava.
 15. Narodna skupština Republike Srpske odbacuje netačne konstrukcije i spekulacije vezane za dio dokumentacije iz Jacenovca.
 16. Narodna skupština Republike Srpske smatra da je u saradnji sa Muzejom Holokausta u Vašingtonu značajan dio dokumentacije iz Jacenovca snimljen i na savremeni tehnički način obezbijeđen putem mikrofilmovanja i konzervacije.
 17. Narodna skupštine Republike Srpske oformiće parlamentarnu delegaciju koja će posjetiti Muzej Holokausta u Vašingtonu i uvjeriti se u stanje dijela Jasenovačke građe koja se tamo nalazi.
 18. Narodna skupština Republike Srpske potvrđuje da se jasenovačka građa nalazi u Arhivu Republike Srpske u savremenoj tehničkoj obradi i da je dostupna javnosti.
 19. Narodna skupština Republike Srpske potvrđuje nalaze Anketne komisije koja je formirana u Narodnoj skupštini i koja je utvrdila stanje jasenovačke građe.
 20. Ovi zaključci stupaju na snagu narednog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srpske“.

Oprema: Stanje stvari

(Fakti, 1. 6. 2020)

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: