fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

SKANDALOZNA AMERIČKA KRITIKA „DARE IZ JASENOVCA“: To je srpska rasistička propaganda

Film „Dara iz Jasenovca“, domaći kandidat za „Oskara“ koji prikazuje stradanje našeg naroda u ozloglašenom hrvatskom koncentracionom logorukroz vizuru devojčice , od svog nastanka se nalazi na udaru kritika.

Biljana Čekić (13) igra glavnu ulogu u filmu „Dara iz Jasenovca“

Prvo je film bio na udaru hrvatskih filmskih kritičara, koji su lamentirali zbog toga što Srbi ulažu u filmove u kojima su Hrvati prikazani kao „loši momci“, dok hrvatska država ne radi ništa po tom pitanju.

Međutim, nova skandalozna kritika Džeja Vajsberga, kolumniste američkog časopisa „Varajeti“ ima mnogo mračniji ton i trudi se da dokaže kako je srpski film o Jasenovcu – propaganda koja ima za cilj teritorijalno širenje i ekspanziju rasističke politike.

Vajsberg je dakle, uspeo da napiše skandaloznu „kritiku“ koja je prevazišla svaki hrvatski uradak o „Dari iz Jasenovca“.

On u tekstu pod naslovom „Film o holokaustu sa upitnim namerama“ navodi da je „Dara iz Jasenovca“ Predraga Gage Antonijevića „tanko prerušena propaganda, koja cinično koristi holokaust da progura nativističku agendu“.

Kako piše Vajsberg, vreme je da se zapitamo da li postoji hiperprodukcija filmova o Holokaustu. Iako „Dara iz Jasenovca“ ne pati od stereotipnog prikazivanja uništavanja čitavih naroda u Drugom svetskom ratu, već priča malo poznatu priču o klanici u „državi“ koja je jedina u Evropi na industrijskom nivou ubijala i decu.

– Svedočanstvo je ludosti industrije holokausta da neskrivena srpska nacionalistička propaganda ogrnuta velom filma o Holokaustu, poput „Dare iz Jasenovca“ može naći distribuciju van svoje rodne zemlje. Manje iznenađuje to što je film predat na razmatranje za „Oskara“ – piše Vajsberg.

Nakon što je objasnio radnju filma Vajsberg citira Jovana Bajforda, koji je rekao kako je „srpska patnja namerno povezivana sa Holokaustom“, da bi se tobože stekle međunarodne simpatije i legitimizovale teritorijalna širenja koja idu ruku pod ruku sa rasističkom politikom.

Opet imamo prilike da svedočimo neverovatnoj mentalnoj gimnastici jednog (uticajnog) čoveka, gde se u filmu čija je poenta da prikaže stradanje nevinog deteta vidi opasno propagandno oružje teritorijalne ekspanzije i rasizma.

Pitanje je zašto Vajsberg nije digao glas protiv „hiperprodukcije filmova o Holokaustu“ kada je snimljena „Šindlerova lista“ ili „Šoa“, već je to naglo zasmetalo kada je snimljen film koji prikazuje zapadnjacima potpuno nepoznatu i jezivu epizodu Drugog svetskog rata.

Ili je možda potrebno da se snimaju samo filmovi o stradanju podesnih naroda, dok je sve ostalo samo propaganda.

Izvor: NOVOSTI


Vezani prilozi:

Američki portal o „Dari iz Jasenovca“: Zločini iz logora za istrebljenje za koje je malo ko u svetu čuo

(VIDEO) Objavljen zvaniči trejler za film „Dara iz Jasenovca“

PITAO SAM DA U FILMU O JASENOVCU IGRA NAJVEĆI HRVATSKI GLUMAC, ON JE REKAO DA BI GA UBILI!

Užase na videlo: Krici jasenovačkih žrtava čuće se uskoro u celoj Americi i celom svetu /video/

“Dara iz Jasenovca” – obrazovni, a ne holivudski “Oskar”

Srpski kandidat za Oskara „Dara iz Jasenovca“

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

6 Responses

 1. Ranih 90-tih na jednom panels sam pok.
  Elie Weisel medju ostalom rekao da su
  nazalost Jevreji kao mnogo stradalni narod
  nekako prisvoili Genocide,kao da se on samo
  njima design.
  Na to mi je odgovorio, ko vama Srbima Brandi
  da o genocidu nad vama govorite i svet o tome
  upoznate. Mi Jevreji to cinimo svakodnevno …
  da svet upozoravamo,informisemo, da nam se to nebi ponovilo.
  Ziveo sam tada u New York I jedan od prvih aktivista u nasoj zajednici.
  Kako sam onda imao primedbu imam i sada…
  odim Dare…stradaju na krsju i Srbi!
  Na kraju Jasenovac je prvenstveno bio logor za Srbe
  a njegova namena svima je dobro poznata…..
  Genocidom ocistiti,rijesiti Srbsko pitanje u 👺NDH!

 2. Film koji ruši stereotipe o Srbiji i Srpskim zločinima. Džej Vajzberg je pristrasni Srbomrzac i Hrvatski lobista. Sramota to su svi bezdušnici stiče njih Božja kazna!

 3. Džej Vajsberga i Varijeti i …………. govna nacistička u kakvoj su vezi ? Možda bi novi predsednik Bajden mogao to lepo da objasni , jao što je radio 1999g. ? 😉

 4. A Ko je taj kriticar, a iz koje to zemlje, jel iz one gde se kradu izbori, gde se pod recju DEMOKRATIJA, napadaju suverene zemlje ubijaju ljudu, kradu tudji resursi, one zemlje koja nezadrzivo ide u sunovrat i gde zivi ubica Gejc

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: