fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Sjećanje na ubistvo 487 Srba iz Grubišnog Polja

Iz Udruženja “Jadovno 1941” iz Banjaluke, koje čuva sjećanje na pobijene Srbe tokom perioda Nezavisne Države Hrvatske /NDH/, napominju da se u julu navršava 79 godina od ubistva 487 Srba iz Grubišnog Polja u kompleksu logora smrti NDH Gospić-Jadovno-Pag.

grubisno-stanica-1959.jpg

U saopštenju Udruženja se podsjeća da su ustaše u noći između 26. i 27. aprila 1941. godine uhapsile 504 Srbina, od kojih je 487 ubijeno u julu te godine.

“Pod izgovorom da Srbi iz Grubišnog Polja spremaju `đurđevdanski ustanak` iz Zagreba je vozom u Grubišno Polje stiglo oko 120 hrvatskih ustaša, predvođenih šefom zagrebačke ustaške policije Ivicom Šarićem i ustaškim emigrantom Eugenom Didom Kvaternikom”, dodaje se u saopštenju.

Ustaše su, kako se navodi, stigle na inicijativu župnika Petra Sivjanovića, a u dogovoru sa tamošnjim ustaškim “logornikom”, advokatom Lujom Stahuljakom i “predstojnikom” Zorislavom Mikićem u svojim domovima uhapšena su 504 Srbina.

Nakon što su tučeni i ponižavani, noć su proveli u zgradi tadašnje osnovne škole, a sutradan su prevezeni stočnim vagonima u “Zagrebački zbor”, današnji studentski centar, a potom u logor “Danica” kod Koprivnice, čiji su bili prvi zatvorenici.

Krajem juna 1941. godine prevezeni su u Gospić u Lici, a odatle na ostrvo Pag, u logor Slana.

“Oni koji su preživjeli taj pakao u kamenoj pustinji tokom jula su prevezeni u potpalublju broda u uvalu Rođanka, južno od Karlobaga, a odatle vezanih ruku su tjerani pješke preko Baških Oštarija do sela Stupačinovo gdje su pobijeni u nekoj od pet kraških jama u koje su bacani”, naglašava se u saopštenju.

Kompletan popis žrtava nalazi se na internet stranici www.jadovno.com .

Iz Udruženja “Jadovno 1941” navode da je na prvom komemorativnom i molitvenom skupu 26. aprila 1991. u mjesnom parku postavljen kamen temeljac za spomenik žrtvama koji je nestao u proteklom ratu.

Na željezničkoj stanici u Grubišnom Polju porodice pobijenih postavljale su spomen-ploču koja je uništavana 1971. i 1991. da bi tek nedavno bila obnovljena.

Vezane vijesti:

Knjiga Bilogora i Grubišno Polje 1941 – 1991. | Jadovno 1941.

Milan Bastašić: Noć strave i užasa

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: