fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Sjećanje na stradale u proboju Sremskog fronta

Na današnji dan navršava se 71 godina od proboja Sremskog fronta koji je označio okončanje Drugog svjetskog rata na teritoriji Srbije.

Sremski front - arhiva (www.wikipedia.org)
Sremski front – arhiva (www.wikipedia.org)

Punih 175 dana, od 21. oktobra 1944. do 12. aprila 1945. godine, vođena je rovovska bitka u kojoj je sa obje strane učestvovalo oko 250.000 vojnika.

Uz jedinice Jugoslovenske armije, učestvovale su i trupe Crvene i bugarske Narodne armije, kao i brigada „Italija“.

U teškim i krvavim borbama, na snijegu i vjetru, poginulo je oko 13.500 jugoslovenskih vojnika, uglavnom mladića iz Srbije i Crne Gore, 1.100 pripadnika Crvene armije, 630 pripadnika bugarske Narodne armije i 163 Italijana iz sastava jugoslovenskih jedinica.

Na strani neprijatelja, koji su se borili uz nacističku Njemačku, poginulo je oko 30.000 vojnika.

Sremski front jedno je od najtežih i najtragičnijih srpskih, ali i bojišta Drugog svjetskog rata.

Front je uspostavljen pošto su otpočele završne borbe za oslobođenje Beograda i cijele zemlje, kada je formirana borbena linija duž zapadnih granica Srema.

Nijemci su taj front držali zbog izvlačenja dijelova armije „E“ iz Grčke, Makedonije i sa Kosova i zato su ga očajnički branili.

Prvi proleterski korpus Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije zaposjeo je taj front poslije oslobođenja Beograda, 21. oktobra 1944, kako bi zaštitio prijestonicu i nastavio potiskivanje neprijatelja na zapad.

Jugoslovenske snage na Sremskom frontu sačinjavalo je 12 divizija koje su se borile u sadejstvu sa snagama sovjetske Crvene armije i bugarske Narodne armije, u nastojanju da probiju petostruku liniju neprijateljskog fronta u nadiranju ka Slavoniji.

Proboj Sremskog fronta počeo je u zoru, 12. aprila, artiljerijskom pripremom od 15 minuta iz 120 oruđa i dejstvima iz 50 aviona u dva naleta, a nedugo zatim krenule su na juriš divizije Prvog ešalona i za kratko vrijeme zauzele glavni odbrambeni pojas neprijatelja.

Poslije proboja Sremskog fronta, u sadejstvu sa savezničkom ofanzivom, jugoslovenske snage su za nepunih mesec dana oslobodile cijelu teritoriju zemlje, Istru i slovenačko primorje, dok je nekoliko jedinica dospjelo do Trsta i Karavanki.

Proboj Sremskog fronta biće obilježen u Spomen-kompleksu Sremski front u Adaševcima kod Šida, a državnu ceremoniju obilježavanja predvodiće ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin – najavljeno je iz Vlade Srbije.

Ceremonija će početi u 11.00 časova polaganjem vijenaca i odavanjem državnih i vojnih počasti, nakon čega se će Vulin obratiti skupu.

Ceremoniji će, osim predstavnika Vlade i Vojske Srbije, prisustvovati učesnici ove velike bitke, diplomatski predstavnici zemalja čije su trupe učestvovale u borbama na Sremskom frontu, predstavnici udruženja za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i brojni građani.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Ozna tuži, sudi i strelja | Jadovno 1941.

Srđan Cvetković: Zločini u ime naroda!

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

  1. Pošten članak, ali je sramota da se ne spominju vojskovođe koje su vodile ovu akciju oslobađanja. A to je logično jer je u modi širenje mržnje prema Titu i komunistima koji su sve ovo vodili i organizovali

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: