fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Сјећање на страдале у пробоју Сремског фронта

На данашњи дан навршава се 71 година од пробоја Сремског фронта који је означио окончање Другог свјетског рата на територији Србије.

Сремски фронт - архива (www.wikipedia.org)
Сремски фронт – архива (www.wikipedia.org)

Пуних 175 дана, од 21. октобра 1944. до 12. априла 1945. године, вођена је рововска битка у којој је са обје стране учествовало око 250.000 војника.

Уз јединице Југословенске армије, учествовале су и трупе Црвене и бугарске Народне армије, као и бригада „Италија“.

У тешким и крвавим борбама, на снијегу и вјетру, погинуло је око 13.500 југословенских војника, углавном младића из Србије и Црне Горе, 1.100 припадника Црвене армије, 630 припадника бугарске Народне армије и 163 Италијана из састава југословенских јединица.

На страни непријатеља, који су се борили уз нацистичку Њемачку, погинуло је око 30.000 војника.

Сремски фронт једно је од најтежих и најтрагичнијих српских, али и бојишта Другог свјетског рата.

Фронт је успостављен пошто су отпочеле завршне борбе за ослобођење Београда и цијеле земље, када је формирана борбена линија дуж западних граница Срема.

Нијемци су тај фронт држали због извлачења дијелова армије „Е“ из Грчке, Македоније и са Косова и зато су га очајнички бранили.

Први пролетерски корпус Народноослободилачке војске Југославије запосјео је тај фронт послије ослобођења Београда, 21. октобра 1944, како би заштитио пријестоницу и наставио потискивање непријатеља на запад.

Југословенске снаге на Сремском фронту сачињавало је 12 дивизија које су се бориле у садејству са снагама совјетске Црвене армије и бугарске Народне армије, у настојању да пробију петоструку линију непријатељског фронта у надирању ка Славонији.

Пробој Сремског фронта почео је у зору, 12. априла, артиљеријском припремом од 15 минута из 120 оруђа и дејствима из 50 авиона у два налета, а недуго затим кренуле су на јуриш дивизије Првог ешалона и за кратко вријеме заузеле главни одбрамбени појас непријатеља.

Послије пробоја Сремског фронта, у садејству са савезничком офанзивом, југословенске снаге су за непуних месец дана ослободиле цијелу територију земље, Истру и словеначко приморје, док је неколико јединица доспјело до Трста и Караванки.

Пробој Сремског фронта биће обиљежен у Спомен-комплексу Сремски фронт у Адашевцима код Шида, а државну церемонију обиљежавања предводиће министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Александар Вулин – најављено је из Владе Србије.

Церемонија ће почети у 11.00 часова полагањем вијенаца и одавањем државних и војних почасти, након чега се ће Вулин обратити скупу.

Церемонији ће, осим представника Владе и Војске Србије, присуствовати учесници ове велике битке, дипломатски представници земаља чије су трупе учествовале у борбама на Сремском фронту, представници удружења за његовање традиција ослободилачких ратова Србије и бројни грађани.

Извор: Радио Телевизија Републике Српске

 

Везане вијести:

Озна тужи, суди и стреља | Јадовно 1941.

Срђан Цветковић: Злочини у име народа!

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

One Response

  1. Pošten članak, ali je sramota da se ne spominju vojskovođe koje su vodile ovu akciju oslobađanja. A to je logično jer je u modi širenje mržnje prema Titu i komunistima koji su sve ovo vodili i organizovali

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: