fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Sinoć u Ljubljani održana tribina „Od Jadovna do Jasenovca“ u organizaciji Srpskog društva Zadužbina i gostiju iz udruženja Jadovno 1941.

grb zaduzbina

22.aprila je u Ljubljani održana tribina Od Jadovna do Jasenovca u organizaciji Srpskog društva Zadužbina i gostiju iz udruženja Jadovno 1941.

Prisutni su imali prilike da čuju izlaganja eminentnih gostiju  kao što su Dušan Bastašić – osnivač udruženja „Jadovno 1941“, Milan Bastašić – autor knjige „Bilogora i Grubišno polje 1941-1991“ i jedan od retkih koji su preživeli logor Jasenovac, Đuro Zatezalo – autor knjige „Jadovno-kompleks ustaških logora 1941“, kao i  Svetozar Livada – autor knjige „Etničko čišćenje-ozakonjeni zločin stoljeća“.
Na samoj tribini, prisutni su imali priliku da pogledaju dokumentarni film o kompleksu ustaških logora Jadovno, da čuju svedočenje osobe koja je preživela logor Jasenovac i saznaju  više o njegovoj preteči, o logoru Jadovno, kao i da čuju živo svedočenje o stradanju našeg naroda na prostorima nekadašnje NDH i današnje Hrvatske, iz više uglova i od više autora mnogobrojnih knjiga koje se bave tematikom stradanja našeg srpskog naroda na pomenutim prostorima. Pred velikim brojem gostiju, naši prijatelji iz udruženja Jadovno su ispričali samo mali deo jedne nikada do kraja priznate  i ispričane priče i bolne rane našeg mučeničkog naroda, a brojni gosti su imali jedinstvenu priliku da na jednom mestu čuju svedočenje ljudi koji ne žele da sećanje na našu mučki pobijenu braću izbledi i ostavljaju nama mlađima materijal i saznanja kako bi nastavili na svakom koraku da podsećamo da na brojnim stratištima i dalje leže kosti naših predaka koji neće naći mir sve dok im makar grobnice ne napravimo i dok ih ne opevamo i sahranimo onako kako dolikuje pravoslavnom hrišćaninu.

Budući da je društvo Zadužbina poznato i kao društvo humanitarnog karaktera, i ovom prilikom su sakupljani prilozi za našu mnogostradalnu braću na Kosovu i Metohiji i tom prilikom je sakupljeno 300 eura, koji će biti isporučeni u okviru 8.donacije fondacije „Za srpski Kosmet“, koja funkcioniše u okviru društva. Pored toga su sakupljani prilozi i za obnovu crkve Svetog Ilije na Svetinji, na planini Kozari, koju su ustaše srušile 1942.godine, i na tom svom pohodu opustošile i okolna sela sa većinom stanovništva. Naše drušvo će biti prisutno na osvećenju crkve 1.maja i tom prilikom će biti uručeno 150 eura sakupljenih priloga za kupovinu zvona za crkvu, čime ćemo ugraditi sve naše priložnike u još jednu Svetinju.

NEMA PREDAJE!
Srpsko društvo Zadužbina +

Izvor: www.sd-zaduzbina.com

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: