fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Sedamdeset tri godine od ustaških zločina u Raškoj gori i Raštanima

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/Hercegovina/Foto_ilustracija.jpg

Na katolički Božić, 25. decembra 1944. godine, ustaše su u selima Raška Gora i Raštani u okolini Mostara na zvjerski način ubile 117 srpskih civila, među kojima je bio i veliki broj djece.

Na današnji dan prije sedamdeset tri godine, oko 5.00 časova ujutro Hrvati iz Devetog ustaškog zdruga, koji su bili uglavnom iz okolnih mjesta, na sopstveni praznik mira i ljubavi, pohrlili su da satru srpsko pravoslavno stanovništvo – od djece u kolijevci do nemoćnih staraca

U istraživanjima potomaka žrtava iz Raške Gore, došlo se do preciznih podataka poimenično za 74 žrtve pobijene 25. decembra 1944. godine.

Sa žrtvama iz mjesta Raštani, na taj datum ukupno je bilo 117 žrtava. U ostalim događajima u Drugom svjetskom ratu i genocidu nad Srbima stradalo je još 16 Janjića iz Raške Gore.

Ranija istraživanja svjedoče, da je 30 Janjića iz Raške Gore ugurano u jednu štalu i spaljeno, a od ukupnog broja žrtava iz tog sela bilo je 24 djece do 10 godina.

Sličnu sudbinu na isti datum doživjeli su i Srbi u mjestu Raštani koje se nalazi nekoliko kilometara bliže Mostaru, a koje je praktično danas njegovo predgrađe na desnoj obali, sa sjeverne strane grada.

Posebno tešku sudbinu doživio je Jovo Krzman koji je iz neposredne blizine, sakriven, gledao kako mu ubijaju šestoro djece, a zatim i ženu Maru. Najmlađi Risto nije imao ni jednu punu godinu. Ukupno je tada u Raštanima stradalo 43 osobe, od kojih 14 djece do 15 godina.

Stradanje Raške Gore, koja se u periodu poslije Drugog svjetskog rata obnovila i kako-tako nastavila život, nastavljeno je 25. maja 1992. godine i od tada u Raškoj Gori više nema Srba.

Nastavak zločina, protjerivanja i uništavanja srpskog naroda iz doline Neretve ostavilo je žrtve i u Raškoj Gori, dok je većina od oko 100 prijeratnih stanovnika, ne vjerujući nakon svega komšijama, prvo izbjegla na lijevu obalu Neretve, a zatim i dalje u istočnu Hercegovinu i druga mjesta izbjeglištva.

Danas je ovo mjesto pusto, bez Srba i bilo kakve infrastrukture, a nekadašnji domovi postali su gomila kamenja koja svake godine sve više zarasta u rastinje.

U ljetnom periodu Janjići rasuti po svijetu dođu do nekadašnjih domova i parastosom na groblju odaju počast precima.

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Zločin hrvatskih ustaša nad Srbima hercegovačkog sela Ljubljenica

Stravičan pokolj Srba 1941. u Dračevu kod Čapljine

Sećanje je put poštovanja kojim treba da idemo – izložba “Prebilovci” svečano otvorena u KCNS

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: