fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Sećanje na Rome stradale u Drugom svetskom ratu

Na današnji dan 1942. godine komandant zloglasnih SS jedinica, Hajnrih Himler, izdao je naredbu za sistematsko upućivanje Roma u koncentracione logore, gde je trebalo da budu likvidirani. Položeni venci na Spomen-kompleksu „Stratište“ u mestu Jabuka, kod Pančeva, gde je streljano oko 2.200 Roma, Srba i Jevreja.

Spomen-kompleks „Stratište“
Spomen-kompleks „Stratište“

Državni sekretar Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja Negovan Stanković je istakao da se ovaj dan kada su ljudi izgubili život samo zbog boje kože i vere ne sme zaboraviti i da uvek moramo isticati da različitost nije mana, nego vrlina.

„Pamtimo svaki izgubljeni život i ne zaboravljamo ubijene Rome, Srbe, Jevreje, Poljake, Slovake i sve ostale nedužne civile i vojnike kojima je oduzeto pravo na život samo zato što su pripadali određenoj naciji, odnosno etničkoj, verskoj ili rasnoj grupi“, rekao je Stanković.

Od 29. januara 1943. godine do 2. avgusta naredne godine u logoru Aušvic-Birkenau u Poljskoj i u podlogoru Zigeunerlager iz evropskih zemalja koje su bile pod nacističkom okupacijom zatočeno je 23.000 Roma, od kojih je oko 20.000 ubijeno.

„Ovo jeste učionica istorije i naše je da naučimo i ne zaboravimo, jer samo tako možemo sačuvati pokoljenja koja dolaze i učiniti da se zlodela više nikad ne ponove nigde u svetu“, kaže Jelena Jovanović, zamenica predsednika Nacionalnog Romskog saveta Srbije.

Ceremonija obeležavanja Dana sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratu, kojoj su prisustvovali predstavnici Romske nacionalne manjine, Diplomatskog kora iz naše zemlje i predstavnici grada Pančeva završena je kulturno-umetničkim programom.

Pripremio Goran Jovičić

Izvor: RTS

Vezane vijesti:

Romi traže da se dokaže genocid nad njima | Jadovno 1941.

Objavljena naučna knjiga o genocidu nad Romima u NDH …

Obeležen Međunarodni dan sećanja na genocid nad Romima …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: