Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Obeležen Međunarodni dan sećanja na genocid nad Romima

Zagreb — Međunarodni dan sećanja na genocid nad Romima u Drugom svetskom ratu obeležen je u Uštici kraj Jasenovca, gde je odata počast romskim žrtvama tamošnjeg logora.

printscreen youtube
printscreen youtube

Obeležavanju su, uz brojne predstavnike romskih zajednica, prisustvovali i izaslanici predsednice Hrvatske Ivo Žinić, izaslanik premijera Nada Murganić i izaslanik predsednika Sabora Hrvatske Furio Radin, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i saborski zastupnik Roma i još 11 nacionalnih manjina Veljko Kajtazi, javila je Hina.

Kajtazi je rekao da je Uštica mesto najvećeg stradanja romske zajednice u kojem je ona za vreme Drugog svetskog rata desetkovana. On je kazao da je na tom mestu počinjen genocid ne samo nad Romima, nego nad ljudskošću i svim današnjim evropskim vrednostima, kao i svim vrednostima koje baštini moderna Hrvatska.

„U razdoblju od 1941. do 1945. godine ovde je ubijeno najmanje 16.173 Roma, od toga 5.608 dece i 4.887 žena. Verujemo da je broj sigurno veći, jer, za razliku od drugih naroda, Romi su prebrojavani po broju vagona u kojima su doveženi i na isti način su i likvidirani“, naveo je Kajtazi.

On je upozorio da je stradanje Roma i danas izvan fokusa istraživača i izrazio želju da se u sklopu groblja uredi stalna muzejska postavka o stradanju Roma, kao i da jedna ulica u Jasenovcu nosi ime romskih žrtava, što je predložila tamošnja romska zajednica.

Ivo Žinić je rekao da stradanja Roma do sada nisu dovoljno istražena i naveo da to treba ispraviti, jer je to „dug romskom narodu, nevinim žrtvama i zalog budućnosti“.

Nada Murganić je upozorila da neke diskriminacije i neravnopravnosti mogu dovesti do stravičnih zločina i navela da je Hrvatska bila jedina koja je u Savetu Evrope predložila da se 2. avgust obeležava kao Međunarodni dan sećanja na genocid nad Romima u Drugom svetskom ratu.

Furio Radin je rekao da niko u istoriji nije izveo zločine tako temeljno i nemilosrdno kao nacisti i fašisti i „lokalni fašisti – ustaše“. On je upozorio da i danas neki događaji, kao što su negiranje srpskih žrtava iz Drugog svetskog rata ili stalna negiranja jevrejskih žrtava Holokausta, pokazuju da treba biti oprezan u tome kako bi mlade generacije shvatile o čemu se tu radi, navodi Hina.

Na opasnost istorijskog revizionizma u Hrvatskoj upozorili su predsednik hrvatskog Saveta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer i predsednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin.

„I danas svedočimo da ne male grupe istoričara u Hrvatskoj uporno nastoje minimizirati, a neki čak u potpunosti negirati i ignorisati zločine, čime se jasno želi umanjiti rezultat službene politike rasizma koja se odvijala u NDH, dok neki dovode u pitanje i stradanja Roma, Srba, Jevreja, Hrvata, Slovenaca, antifašista i svih onih koji su se suprostavljali tom režimu“, rekao je Tolnauer.

On je dodao da sadašnja Hrvatska, „kao zemlja pobednica u Drugom svetskom ratu“ i članica EU i NATO, ne može dopustiti relativizaciju i ignorisanje zločina počinjenih u NDH, „kao i bilo kojih zločina počinjenih posle 1945. godine“.

Međunarodni dan sećanja na genocid nad Romima u Drugom svetskom ratu obeležava se 2. avgusta, na dan kada je 1944. godine u koncentracionom logoru Aušvic ubijeno 2.897 Roma.

Izvor: B92

Vezane vijesti:

Objavljena naučna knjiga o genocidu nad Romima u NDH …

Romi traže da se dokaže genocid nad njima | Jadovno 1941.

ozvaničiti 2. avgust kao dan sjećanja na genocid nad romima

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: