Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Romi traže da se dokaže genocid nad njima

Datum objave: ponedeljak, 22 avgusta, 2016
Veličina slova: A- A+

Svetska organizacija Roma iz Srbije angažovala je američke, švajcarske i domaće advokate u nameri da pred međunarodnim sudovima dokaže genocid nad Romima

SVETSKA ORGANIZACIJA ROMA

Svetska organizacija Roma iz Srbije angažovala je američke, švajcarske i domaće advokate u nameri da pred međunarodnim sudovima dokaže genocid nad Romima, prenosi B92.

Inicijativi su se pridružila i evropska romska udruženja u nameri da zločini nacista iz Drugog svetskog rata nad Romima ne ostanu u drugom planu.

Javno priznanje da je nad Romima u Drugom svetskom ratu izvršen genocid, Jovan Damjanović smatra svojom obavezom. Predsednik Svetske organizacije Roma podseća da je više od 3,5 miliona Roma ubijeno u koncentracionim logorima i na stratištima širom Evrope.

“Ovo nije jagma za nekim novcem da mi zloupotrebimo što su mnogi zloupotrebili. Ja imam ljudsku i moralnu obavezu prema žrtvama, svim žrtvama, osobito prema romskim da tražimo od država u okruženju koji su takođe bili egzekutori tih naroda, srpskih, jevrejskih i romskih i naravno Nemačke”, kaže on.

Istoričar Milovan Pisari smatra da je zahtev za priznavanjem logičan nastavak onoga na čemu se godinama intenzivno radi: na prepoznavanju i priznavanju onoga što se desilo Romima tokom Drugog svetskog rata.

Pisari smatra da je važno da prvo Nemačka prizna genocid nad Romima, jer bi to olakšalo da i sve druge zemlje učine isto.

“To je pogotovo važno u zemljama na primer istočne Evrope i balkanskim zemljama gde je genocid dostigao najveće razmere i gde i dan danas Romi žive u teškom položaju.

Edukacija o tom genocidu je važna stvar, možda najvažnija upravo da bi se i položaj Roma na neki način poboljšao. Tu se radi prvesntveno o borbi protiv rasizma, u borbi protv antiromanizma i o sensibilizaciji drugog dela stanovništva koji apsolutno nema pojma o onome što se dešavalo upravo nad Romima tokom Drugog svetskog rata”, kaže Pisari.

Značajan korak ka priznavanju da su Romi u Drugom svetskom bili žrtve zločina iz mržnje pre dve godine godine napravio je Evropski parlament proglašavanjem 2. avgusta Danom sećanja na romske žrtve Holokausta.

U Berlinu je pre četiri godine podignut i Memorijal posvećen sećanju na blizu 500.000 evropskih Sinta i Roma koje su ubili nacisti.

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Romi iz Srbije traže odštetu za Holokaust

Od Nemačke tražiti naplatu ratne odštete

Nemci neće da plate odštetu za genocid

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top