Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Romi traže da se dokaže genocid nad njima

Svetska organizacija Roma iz Srbije angažovala je američke, švajcarske i domaće advokate u nameri da pred međunarodnim sudovima dokaže genocid nad Romima

SVETSKA ORGANIZACIJA ROMA

Svetska organizacija Roma iz Srbije angažovala je američke, švajcarske i domaće advokate u nameri da pred međunarodnim sudovima dokaže genocid nad Romima, prenosi B92.

Inicijativi su se pridružila i evropska romska udruženja u nameri da zločini nacista iz Drugog svetskog rata nad Romima ne ostanu u drugom planu.

Javno priznanje da je nad Romima u Drugom svetskom ratu izvršen genocid, Jovan Damjanović smatra svojom obavezom. Predsednik Svetske organizacije Roma podseća da je više od 3,5 miliona Roma ubijeno u koncentracionim logorima i na stratištima širom Evrope.

„Ovo nije jagma za nekim novcem da mi zloupotrebimo što su mnogi zloupotrebili. Ja imam ljudsku i moralnu obavezu prema žrtvama, svim žrtvama, osobito prema romskim da tražimo od država u okruženju koji su takođe bili egzekutori tih naroda, srpskih, jevrejskih i romskih i naravno Nemačke“, kaže on.

Istoričar Milovan Pisari smatra da je zahtev za priznavanjem logičan nastavak onoga na čemu se godinama intenzivno radi: na prepoznavanju i priznavanju onoga što se desilo Romima tokom Drugog svetskog rata.

Pisari smatra da je važno da prvo Nemačka prizna genocid nad Romima, jer bi to olakšalo da i sve druge zemlje učine isto.

„To je pogotovo važno u zemljama na primer istočne Evrope i balkanskim zemljama gde je genocid dostigao najveće razmere i gde i dan danas Romi žive u teškom položaju.

Edukacija o tom genocidu je važna stvar, možda najvažnija upravo da bi se i položaj Roma na neki način poboljšao. Tu se radi prvesntveno o borbi protiv rasizma, u borbi protv antiromanizma i o sensibilizaciji drugog dela stanovništva koji apsolutno nema pojma o onome što se dešavalo upravo nad Romima tokom Drugog svetskog rata“, kaže Pisari.

Značajan korak ka priznavanju da su Romi u Drugom svetskom bili žrtve zločina iz mržnje pre dve godine godine napravio je Evropski parlament proglašavanjem 2. avgusta Danom sećanja na romske žrtve Holokausta.

U Berlinu je pre četiri godine podignut i Memorijal posvećen sećanju na blizu 500.000 evropskih Sinta i Roma koje su ubili nacisti.

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Romi iz Srbije traže odštetu za Holokaust

Od Nemačke tražiti naplatu ratne odštete

Nemci neće da plate odštetu za genocid

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: