fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Romi iz Srbije traže odštetu za Holokaust

Pripadnici romske zajednice hoće od Nemačke naknadu zbog genocida. Angažovali američke i švajcarske advokate. Tragaju za ukradenim zlatom

Dolazak logoraša u Aušvic
Dolazak logoraša u Aušvic

Svetska organizacija Roma iz Srbije angažovala je dve američke i jednu švajcarsku advokatsku kancelariju koje će joj pomoći u naplati odštete za stradanje Roma u Drugom svetskom ratu. Time će se domaći Romi pridružiti evropskim sunarodnicima koji takve inicijative već podnose, a tražiće i podršku srpskog parlamenta.

Prvih petnaestak Roma iz Češke koji su preživeli nacističke logore u vreme Drugog svetskog rata dobiće od Nemačke jednokratno po 2.500 evra, a novi zahtevi već stižu iz Slovačke, Holandije, Makedonije…

– Romi iz Srbije nikada nisu obeštećeni, osim nekolicine po individualnim tužbama – kaže, za „Novosti“, Jovan Damjanović, predsednik Svetske organizacije Roma. – Najveću odštetu, ali preko jevrejske zajednice, isposlovao je jedan romski intelektualac – 1,2 milijarde švajcarskih franaka. Koliko nam je poznato, blizu milijarde zadržao je za sebe.

Prema Damjanovićevim rečima, još jedna osoba romske nacionalnosti uspela je u skorije vreme, preko nevladinog sektora, da naplati odštetu od Nemačke za Rome – oko milion dolara, koje je, kaže, prisvojila. Zato se ova organizacija sprema da pred nadležnim organima pokrene postupak za zloupotrebu novca.

Naš sagovornik navodi i da pojedine organizacije po Srbiji porodicama žrtava uzimaju po 50 evra, obećavajući im da će za njih podneti odštetne zahteve. To je, kaže, prevara:

– Međunarodne organizacije su nas upozorile na Internacionalnu romsku uniju, sa sedištem u Rumuniji, koja osniva organizacije-ćerke po Evropi, a one varaju ljude. Svetska organizacija Roma angažovala je američke i švajcarsku kancelariju, koje su kontaktirale s Vatikanom, Nemačkom i Švajcarskom. Prikupljaju se podaci i traže načini da se obeštete romske porodice čiji su najmiliji nastradali u genocidu nad Romima – romocidu. Spremni smo da pokrenemo i postupak pred Evropskim sudom za ljudska prava, s obzirom na to da Nemačka nikada nije priznala Holokaust nad našim narodom.

Jovan Damjanović
Jovan Damjanović

Zbog toga Romi, baš kao i ostali logoraši, zasada mogu samo da traže od ove zemlje naknadu za robovski, odnosno prinudni rad, ali ne i za izgubljene živote i imovinu. U Svetskoj organizacija Roma tvrde da njihovi preci nisu imali nekretnine, jer su se selili, ali jesu imali zlato, koje je završilo u ženevskim bankama i Vatikanskoj banci.

Prema nekim procenama, u Srbiji je nastradalo oko 46.000, a u NDH oko 80.000 Roma. Damjanović tvrdi da su ove brojke mnogo veće, ali tačnog popisa nema. Najveće stradanje bilo je već u oktobru 1941, u vreme masovnih odmazdi nad civilima u Kraljevu i Kragujevcu. Ogroman broj ubijen je i u Nišu i Leskovcu, a Romi su, zajedno s Jevrejima, ubijani i u logorima Topovske šupe, Jajincima i na Starom sajmištu.

Nemačka je do 2018. opredelila oko 50 miliona evra za isplatu odštete za nastradale i prinudni rad tokom rata.

POZNATI BORCI

UVEK smo bili uz srpski narod i sa njim stradali – kaže Damjanović. Među Romima, narodnim herojima, najpoznatiji je lični kurir Koče Popovića, Božidar Katić Kale. Njegova majka je streljana jer nije htela da oda srpske rodoljube. Poznat je i Titov saradnik, visoki vojni funkcioner Slobodan Berberski, prvi predsednik Svetske organizacije Roma.

Autor: V. Crnjanski Spasojević

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Od Nemačke tražiti naplatu ratne odštete

Nemci neće da plate odštetu za genocid

Ekonomija genocida

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: