Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Romi iz Srbije traže odštetu za Holokaust

Pripadnici romske zajednice hoće od Nemačke naknadu zbog genocida. Angažovali američke i švajcarske advokate. Tragaju za ukradenim zlatom

Dolazak logoraša u Aušvic
Dolazak logoraša u Aušvic

Svetska organizacija Roma iz Srbije angažovala je dve američke i jednu švajcarsku advokatsku kancelariju koje će joj pomoći u naplati odštete za stradanje Roma u Drugom svetskom ratu. Time će se domaći Romi pridružiti evropskim sunarodnicima koji takve inicijative već podnose, a tražiće i podršku srpskog parlamenta.

Prvih petnaestak Roma iz Češke koji su preživeli nacističke logore u vreme Drugog svetskog rata dobiće od Nemačke jednokratno po 2.500 evra, a novi zahtevi već stižu iz Slovačke, Holandije, Makedonije…

– Romi iz Srbije nikada nisu obeštećeni, osim nekolicine po individualnim tužbama – kaže, za “Novosti”, Jovan Damjanović, predsednik Svetske organizacije Roma. – Najveću odštetu, ali preko jevrejske zajednice, isposlovao je jedan romski intelektualac – 1,2 milijarde švajcarskih franaka. Koliko nam je poznato, blizu milijarde zadržao je za sebe.

Prema Damjanovićevim rečima, još jedna osoba romske nacionalnosti uspela je u skorije vreme, preko nevladinog sektora, da naplati odštetu od Nemačke za Rome – oko milion dolara, koje je, kaže, prisvojila. Zato se ova organizacija sprema da pred nadležnim organima pokrene postupak za zloupotrebu novca.

Naš sagovornik navodi i da pojedine organizacije po Srbiji porodicama žrtava uzimaju po 50 evra, obećavajući im da će za njih podneti odštetne zahteve. To je, kaže, prevara:

– Međunarodne organizacije su nas upozorile na Internacionalnu romsku uniju, sa sedištem u Rumuniji, koja osniva organizacije-ćerke po Evropi, a one varaju ljude. Svetska organizacija Roma angažovala je američke i švajcarsku kancelariju, koje su kontaktirale s Vatikanom, Nemačkom i Švajcarskom. Prikupljaju se podaci i traže načini da se obeštete romske porodice čiji su najmiliji nastradali u genocidu nad Romima – romocidu. Spremni smo da pokrenemo i postupak pred Evropskim sudom za ljudska prava, s obzirom na to da Nemačka nikada nije priznala Holokaust nad našim narodom.

Jovan Damjanović
Jovan Damjanović

Zbog toga Romi, baš kao i ostali logoraši, zasada mogu samo da traže od ove zemlje naknadu za robovski, odnosno prinudni rad, ali ne i za izgubljene živote i imovinu. U Svetskoj organizacija Roma tvrde da njihovi preci nisu imali nekretnine, jer su se selili, ali jesu imali zlato, koje je završilo u ženevskim bankama i Vatikanskoj banci.

Prema nekim procenama, u Srbiji je nastradalo oko 46.000, a u NDH oko 80.000 Roma. Damjanović tvrdi da su ove brojke mnogo veće, ali tačnog popisa nema. Najveće stradanje bilo je već u oktobru 1941, u vreme masovnih odmazdi nad civilima u Kraljevu i Kragujevcu. Ogroman broj ubijen je i u Nišu i Leskovcu, a Romi su, zajedno s Jevrejima, ubijani i u logorima Topovske šupe, Jajincima i na Starom sajmištu.

Nemačka je do 2018. opredelila oko 50 miliona evra za isplatu odštete za nastradale i prinudni rad tokom rata.

POZNATI BORCI

UVEK smo bili uz srpski narod i sa njim stradali – kaže Damjanović. Među Romima, narodnim herojima, najpoznatiji je lični kurir Koče Popovića, Božidar Katić Kale. Njegova majka je streljana jer nije htela da oda srpske rodoljube. Poznat je i Titov saradnik, visoki vojni funkcioner Slobodan Berberski, prvi predsednik Svetske organizacije Roma.

Autor: V. Crnjanski Spasojević

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Od Nemačke tražiti naplatu ratne odštete

Nemci neće da plate odštetu za genocid

Ekonomija genocida

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: