fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Od Nemačke tražiti naplatu ratne odštete

Više udruženja žrtava rata, organizacija penzionera i građana, predvođenih Udruženjem žrtava Drugog svetskog rata, zatražilo je od predsednika države, premijera i predsednika poslaničkih grupa u parlamentu da se pokrenu pregovori sa Nemačkom o naplati ratne štete iz Drugog svetskog rata, jer, kažu, ta šteta nikada nije naplaćena.

Žrtve Drugog svetskog rata traže i da se donese zakon kojim bi se obeštetile žrtve i njihovi potomci.

Više od 200.000 građana Srbije do danas nije uspelo da naplati odštetu posle Drugog svetskog rata, bilo u svoje ili u ime svojih predaka. Nenaplaćena šteta od Nemačke, i to samo na osnovu prinudnog rada, procenjena je na oko 290 milijardi dolara.

Pravo na naplatu ratne štete, koja inače ne zastareva, imaju ratni vojni zarobljenici i zarobljenici koncentracionih logora, robovski i prinudni radnici, potomci smrtno stradalih lica u znak odmazde i preminulih u logorima, kao i oni čiju je imovinu uništio ili odneo okupator.

Predlog zakona o obeštećenju podnet je još 2004. i u to vreme je bilo obećanja iz Bundestaga da bi moglo doći do isplate, ali ne direktno na ime odštete, već preko nekih programa pomoći. Do realizacije, međutim, nikada nije došlo.

Izvor: RTS, Večernje novosti

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

2 Responses

  1. Povodom Nadoknade ratne odštete žrtava Drugog Svetskog rata ponovo se aktivirala Advokatska kancelarija Mrdaković u Kragujevcu. Zainteresovani mogu da im se obrate na broj telefona 034 205 625 ili lično da dođu u prostorije kancelarije na adresu ul. Cara Lazara br.3 u Kragujevcu od 09 h do 17 h od 15. 08. 2016.

  2. Da plate 290 milijardi evra ratne odstete. Takodje tuziti i Hrvatsku za pocinjeni genocid u NDH, zajedno sa Nemackom, jer genocid je izvrsen uz pomoc Nemacke – kao udruzeni zlocinacki poduhvat. NDH je uz vojnu pomoc Nemacke uspostavljena, donela je rasne zakone i izvrsila genocid nad Srbima, Romima i Jevrejima…Posto drzava Hrvatska velica ustase i NDH, znaci da su njihovi pravni naslednici, pa prema tome mora da plate ratnu odstetu……..a ako nece milom, onda ih okupirati, podeliti u 4 okupacione zone, kao Nemacku posle 2. Svetskog rata, formirati radne logore za musko punoletno stanovnistvo i da rade dok ne odrade ratnu odstetu za pocinjeni genocid. Takodje da vrate, obnove i izgrade svu imovinu i kuce, verske i istorijske spomenike, koje su srusili i popalili za vreme Oluje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: