fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Савјет Европе: Расистички испади против Срба, Рома и ЛГБТ популације

У хрватској јавности ескалирају расистички говор и мржња против Срба, Рома и ЛГБT особа, упозорава се у извјештају Европске комисије против расизма и нетолеранције Савјета Европе.

Савјет Европе Фото: ИН4С
Савјет Европе Фото: ИН4С

У извјештају који анализира законски оквир, расистички и хомофобни или трансфобни говор мржње, насиље и политику интеграције, упозорено је на јачање национализма, посебно међу младима, и то често у облику величања бившег фашистичког усташког режима.

У регионалним медијима и на интернету уобичајени су расистички и ксенофобични изрази против Срба, ЛГБT особа и избјеглица, као и увредљив језик о Ромима.

Догађају се и физички напади на те групе и њихову имовину.

Савјет Европе критикује неадекватан одговор хрватских власти на такво јачање нетолеранције јер се све то често не сматра кривичним дјелом, а већина случајева говора мржње и насиља мотивисаног мржњом третира се као – прекршај.

У извјештају се напомиње да се хрватски прописи против мржње ријетко примјењују, а као разлог за то наведено је незнање и нестручност тијела за спровођење закона и правосуђа.

Одговори хрватских власти на те инциденте не могу се сматрати у потпуности примјереним, напротив, власти ријетко упућују било какве поруке против говора мржње.

Одредбе о расистичкој мотивацији као отежавајућој околности такође се ријетко примјењују због мањка знања и стручности у правосуђу у препознавању говора мржње, пише у извјештају.

Роми су и даље суочени са високим нивоом друштвене искључености, а подаци сугеришу да су њихове стопе запослености алармантно ниске, а стопе прераног напуштања школе и даље високе.

Извјештај сугерише да би хрватске власти требале да уведу обавезно образовање о људским правима у склопу грађанског васпитања и образовања у школски систем, посебно када је ријеч о равноправности и забрани дискриминације.

Осим тога, хрватски политичари и високи функционери, као и политичке странке, требали би да осуђују говор мржње и промовишу толеранцију.

Извор: СРНА

Везане вијести:

Савјет Европе Загребу: Хитно осудите националистичку …

САД упозорава на величање усташтва и антисрпска осећања у …

Краус: У Хрватској на дјелу ревизија историје | Јадовно 1941.

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: