Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Kraus: U Hrvatskoj na djelu revizija istorije

Datum objave: nedelja, 15 aprila, 2018
Veličina slova: A- A+

– U Spomen području Jasenovac danas je, u organizaciji jevrejske zajednice, održana prva od tri komemoracije žrtvama ustaškog logora smrti.

Ognjen Kraus (foto: www.radio-djakovo.hr)
Ognjen Kraus (foto: www.radio-djakovo.hr)

Razlog odvojenim komemoracijama je veličanje ustaštva u Hrvatskoj kroz razne načine, posebno korišćenjem ustaškog pozdrava “Za dom spremni”, iako je njegova upotreba zabranjena Ustavom.

Prema najavama, u subotu, 21. aprila, će biti održana komemoracija u organizaciji antifašista, a vjerovatno i srpskih predstavnika, dok će u nedjelju, 22. aprila, biti održana centralna državna manifestacija.

Današnjoj komemoraciji kod kod spomenika “Cvijet” prisustvovalo je oko 100 predstavnika jevrejske zajednice iz SAD, Kanade, Njemačke, Srbije, Francuske i Holandije, te predstavnici Ambasade Izraela u Zagrebu, prenose hrvatski mediji.

Predsjednik Koordinacije jevrejskih opština Ognjen Kraus rekao je da je u Hrvatskoj na djelu revizija prošlosti i izjednačavanje Jugoslavije i Nezavisne Države Hrvatske /NDH/, što je nedopustivo jer je NDH bila zločinačka država čiji su rasni zakoni omogućili gotovo u cijelosti eliminaciju Jevreja, a pobijen je i velik broj Srba, Roma i Hrvata antifašista.

On kaže da je veoma žalostan što se održavaju tri komemoracije i što nema jedinstva, ali da je odgovornost za to na Vladi Hrvatske koja to može vrlo lako da ispravi.

“U državi Ustav mora biti iznad svega, a u Ustavu piše da je pozdrav `Za dom spremni` neustavan i tu ne može biti nikakvog `ali`, kakav je ozakonila Komisija za suočavanje s posljedicama nedemokratskih režima”, rekao je Kraus.

Ambasador Izraela u Zagrebu Zina Kalaj Klajtman rekla je da je tužno što se odvojeno održavaju komemoracije i istakla da kod pozdrava “Za dom spremni” ne bi smjelo biti mogućnosti da se on “smije korisiti ponekad”, iako smatra da je to privremeno rješenje.

Jasenovac je od avgusta 1941. do 22. aprila 1945. godine bio logor smrti, najgori i najzloglasniji od 50 logora i sabirnih centara koje je organizovala NDH, u kojima su ubijani muškarci, žene i djeca zbog svoje vjerske, nacionalne ili ideološke pripadnosti.

Na osnovu prvih ekshumacija koje je uradila državna komisija Federativne Narodne Republike Jugoslavije, a koje je potvrdio centar “Simon Vizental”, zaključeno je da je u jasenovačkim logorima nestalo 500.000 Srba, 80.000 Roma, 32.000 Jevreja i nekoliko desetina hiljada antifašista različitih nacionalnosti.

Međutim, u memorijalnom kompleksu Jasenovac, koji danas pripada Hrvatskoj, kao žrtve su navedeni samo oni koji su identifikovani, odnosno 83.145 ubijenih.

Među stradalima, za 1.337 dana postojanja logora Jasenovac, bilo je više od 20.000 djece.

Komemoracija se održava u znak sjećanja na 22. april 1945. godine kada je posljednja grupa logoraša, njih 600, pokušala proboj iz logora.

Većina je bila pokošena mitraljeskom vatrom stražara ustaša, a proboj iz logora preživjelo je 90 logoraša.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

DONjA GRADINA – Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina genocida (RTRS UŽIVO)

Komemoracija žrtvama Jasenovca u sjeni bojkota manjina …

Ustaški pozdrav „Za dom spremni“ biće vraćen u Jasenovac
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top