Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

DONjA GRADINA – Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina genocida (RTRS UŽIVO)

U Spomen-području Donja Gradina obilježen je Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu, Donjoj Gradini. Obilježavanju Dana sjećanja prisustvovali su predsjednik Srpske Milorad Dodik, premijerka Željka Cvijanović i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Donja Gradina Foto: RTRS
Donja Gradina Foto: RTRS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je koncentracioni logor Jasenovac bio državni projekat Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ za koji nikada niko nije odgovarao i koji i danas nema svoju zvaničnu kategorizaciju kao genocid na Srbima, Jevrejima i Romima.

„Ovo je mjesto koje navodi čovjeka da ćuti, jer nema šta da kaže, a sada znam da moramo da govorimo o ovome, da ne bi bilo zaboravljeno i odneseno u neka tamna mjesta istorije i da se na bi ponovo ponovio užasan bol i jauk, koji su mogle da čuju samo krošnje iznad nas i nebo“, rekao je Dodik na komemorativnom skupu u Donjoj Gradini.

Obraćajući se učesnicima komemoracije, Dodik je rekao da je dominatan osjećaj koji iz logora Jasenovac nosi još iz djetinjstva bio strah od ustaša i NDH, jer je u toj državi sprovođen stravičan projekat sistematskog ubijanja jednog naroda.

„Ta spirala mjesta zločina – od Paga, Jadovnog, preko Jasenovca, Gradiške, do Sajmišta, Kragujevca, pa ponovo prema Brodu, Prebilovcima, hercegovačkim jamama, odnijele su milion žrtava srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu“, posjetio je Dodik.

On je dodao da su u tom ratu Srbe, oslabljene u prethodnom ratnom sukobu, ubijali gdje god su stigli, bez razloga i povoda.

„Ubijali su nas, a nisu ni znali zašto to čine, ali su u tome uživali, jer se nikada nisu umorili, stali, prestali, čuli jauk, plač majke i djeteta. Nikada nisu imali saosjećanje i pomislili na svoje“, rekao je Dodik.

On je podsjetio da je iz logora Jasenovac 22. aprila 1945. godine proboj izvršila samo mala grupa od 1.100 preživjelih logoraša, u momentu kada je svijet već vidio i znao da je Drugi svjetski rat pri kraju.

„Krenuli su da se probiju iz logora da bi bili živi svjedoci onoga šta je bilo i da bi omogućili da život nastavi da teče“, dodao je Dodik.

On je podsjetio da u opštini Kozarska Dubica 20 godina poslije Drugog svjetskog rata nije bilo muškog regruta iz srpskog naroda, jer su svi bili pobijeni u logoru za djecu, u kojem je pobijeno ili nestalo 35.000 kozaračke djece.

Dodik je rekao da je sam sebi često postavljao pitanje kako je moguće da grupa ustaša ubije toliko ljudi u Donjoj Gradini, te kako to da niko nije pružio odpor?

„Skoro sam shvatio da su Srbi stradali zbog dvije strašne stvari u svojoj istoriji, a to su strah i iluzija. Strah od tog monstruoznog mjesta, logora u koji su ulazili u kojem su sretali leševe, odsijecao je snagu za bilo kakav otpor. Bio je to parališući strah, jer ste došli na mjesto bez povratka“, rekao je Dodik.

On je naglasio da će istorija zabilježiti da je za ubijanje Srba napravljeno jedno posebno oružje koje se zvalo „srbosjek“, koje su imali Hrvati i ustaše da bi Srbima vadili oči i klali ih što je brže moguće.

„`Srbosjek` je oružje za jedan narod, da se on pobije, da nestane i da se ne ponovi. Iluzija Srba je bila komunistička Jugoslavija“, naglasio je Dodik.

On je ocijenio da je u Jugoslaviji razgrađena snaga srpske nacionalne države i ideje toga vremena i ta iluzija je opet dovela do stradanja Srba.

„Prihvatili su Jugoslaviju kao zemlju koju su oslobodili i slobodu davali drugim naroda, dijelili je s njima, da bi na kraju tog stradalničkog vijeka proglašeni krivcima za raspadanje zemlje za koju su se oni jedino borili, jedino stvorili i branili“, dodao je Dodik.

On je u Donjoj Gradini poručio da ta ilizuja mora da nestane i da mora da se gradi odgovorna srpska nacionalana i državna ideja koja podrazumijeva saznanje da ne bi stradali ni u Drugom svjetskom ratu da su Srbi ovdje imali državu.

„Nisu je imali i uvijek tamo gdje Srbi nisu imali državu, uvijek su bili pobijeni“, rekao je Dodik i dodao da i danas kad se god pojavi neka manifestacija ustaštva, sa svojim godinama, iskustvom i životom, uvijek iz straha reaguje refleksno, sa željom da se bori protiv toga, jer je to prethodno uništavalo njegov narod.

On je dodao da je stvorena Republika Srpska kao odgovornost i izraz srpskog htjenja za slobodom, a ne da učini zlo drugim narodima.

„Nećemo odustati od nje i prava koja su nam data Dejtonskim mirovnim sporazumom, koji je jasno napisan i koji znamo da čitamo. Nećemo da zapadnemo u strah niti da prihvatimo iluzije stvaranja društva nad kojim je propala bivša Jugoslavija“, poručio je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik naglasio je da Srbi kao narod žele mir.

„Danas je najvažije da pozovemo i prizivamo mir među ljudima, mir među narodima, među držama, mir među nama koji živimo ovdje da bi mogli da se rehabilitujemo kao nacija i narod, da bi mogli da gradimo naše porodice, kuće, našu Republiku Srpsku i državu“, rekao je Dodik i dodao da je zato važno doći i biti na mjestima gdje se obilježaju stradanja.

On je podsjetio da Srpska u proteklih nekoliko godina sa Srbijom organizuje obilježavanje nekoliko važnih datuma iz istorije, na prostoru Republike Srpske i Srbije.

„Moja velika zahvalnost predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću što je bio inicijator i pokrenuo ideju da se to na taj način radi. To je jedini mogući odgovor, jer mi ne možemo i ne trebamo da budemo separisani. Srpski narod je jedinistven, po svom identitetu, vjeri, pismu i jeziku i mi nismo bosanski niti smo hrvatski niti bilo koji ini Srbi“, naglasio je Dodik.

Prema njegovrim riječima, Srbi su pripadnici jednog istorijskog naroda, miroljubivog, koji teži stabilnosti i miru.

„Želimo da se, odajući poštu stradalima, zavjetujemo na život i mir, suživot i miran život na ovim prostorima. Ako ne možemo da živimo zajedno sa onima sa kojima smo mislili da možemo, možemo da živimo u miru jedni kraj drugih. I zato sa ovog mjesta ponovo pozivam na mir među nama, ljudima i narodima“, rekao je Dodik u Donjoj Gradini.

Predsjednik Skupštine Srbije Maja Gojković istakla je danas da se o stradanjima u Jasenovcu, jednom od najstrašnijih koncentracionih logora u Drugom svjetskom ratu, mora glasno govoriti i da na sadašnjim i budućim generacijama ostaje da o tome svjedoče i upozoravaju čovječanstvo.

Gojkovićeva je u obraćanju u Spomen-području „Donja Gradina“ poručila da srpska strana neće dozvoliti da se negiraju, opravdavaju i zaborave ovi strašni zločini.

Nezavisna Država Hrvatska /NDH/, podsjetila je Gojkovićeva, bila je držatvorni projekat čiji je krajnji cilj bio zatiranje čitavih naroda – Srba, Jevreja, Roma i ostalih koji drugačije misle.

Ona je naglasila da su u temelju NDH bile mržnja i rasizam, zlo koje nije potpuno nestalo sa urušavanjem te državne tvorevine.

„Svaki pokušaj oživljavanja ustaštva i fašizma ugrožava osnovna ljudska prava što se ne smije dopustiti, odnosno ne smije se dozvoliti da se vrate takve vrijednosti“, rekla je Gojkovićeva.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je u Donjoj Gradini da je Republika Srpska morala nastati kao otpor ponavljanju jasenovačkom genocidu, istrebljenja srpskog naroda, njegovog protjerivanja i zatiranja.
Vulin je naveo da se suština građanskih ratova u Hrvatskoj i BiH ne može razumjeti, ako se ne poznaje jasenovački užas i ne shvataju razmjere genocida koji se dogodio u tom koncentracionom logoru.

On je naglasio da srpski narod nikada više neće mirno prihvatati da bude odvođen u logore, zatiran i protjerivan.

„Srbija, kao jedan od garanata Dejtonskog sporazuma, uvek će snažno podržavati Republiku Srpsku i ovaj sporazum. Nikada neće dozvoliti da se jasenovački užas ponovi“, rekao je Vulin novinarima nakon centralnog obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

Prema njegovim riječima, obaveza srpskog naroda je da o Jasenovcu govori, podsjeća i suprotstavi se svaki put kada bilo ko pokuša da relativizuje jasenovačko zlo i obnovi ustašku ideologiju.

Glavni rabin jevrejske zajednice u Srbiji Isak Asiel poručio je danas da nije vrijeme da se ćuti o zločinima u Drugom svjetskom ratu, već da se govori, jer su neprijatelji glasni.
Asiel je rekao da je tišina dugo vladala stratištima na kojima su ustaše krvničkim ubijale nevine žrtve.

„Mnoge porodice koje su izgubile svoje najmilije su zanijemile, ali ti Bože ne možeš da ostaneš nem zato što su neprijatelji tvoji sve glasniji“, rekao je Asiel, koji je danas u Donjoj Gradini čitao molitvu na jevrejskom jeziku za svoje sunarodnike stradale u ustaškom koncentracionom logoru Jasenovac.

On je istakao da je država Izrael ustanovljena na krvi kao i Republika Srpska.

Član Svjetskog parlamenta Roma Dragoljub Acković rekao je da su na ovom mjestu stradali njegovi sunarodnici samo što su bili Romi i da su ih ustaški dželati tu satjeralni ne brojeći ih.

On je istakao da nikada neće biti utvrđen tačan broj Roma koji su odvedeni u vagonima u Jasenovac.

Acković, koji je za stradale pročitao molitvu na romskom jeziku, rekao je da je Donja Gradina jedino mjesto na svijetu gdje se može čuti molitva na romskom jeziku.

Lider Srpske demokratske stranke Vukota Govedarica rekao je danas da je Jasenovac „majka svih zločina na ovim prostorima“, čije su razmjere nesagledive.

„Toliko su strašne i nesagledive razmjere zločina koji se ovdje dogodio da to zlo i stradanje iz istorijskih dubina pulsira i još određuju karakter odnosa naroda i država koje nastanjuju ovaj nesrećni dio Balkana“, rekao je Govedarica novinarima nakon centralnog obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

On je pozvao Hrvatsku da suzbije sve pokušaje djelovanja ideologije koja je na ovim prostorima činila zločin.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović poručio je da je obaveza srpskog naroda da nikada ne zaboravi strašne zločine u logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratišu Donjoj Gradini, već da se okuplja i moli za nevino stradale žrtve.

Borenović je rekao da je ovo područje jedno od najvećih stratišta u novijoj istoriji čovječanstva, koje pokazuje da su postojali ili još uvijek postoje umovi koji su bili spremni da zatiru cijele narode i da čine strašne zločine.

„Čovjek ovdje razmišlja da li da glasno ćuti ili da pusti da ova tišina i muk govore umjesto svih nas“, rekao je Borenović novinarima.

Služenjem Svete arhijerejske liturgije u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici jutros je počela centralna manifestacija obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović i premijer Željka Cvijanović položili su danas, u ime institucija Srpske, vijenac na grobnom polju „Topole“ u Spomen-području Donja Gradina nevino stradalim žrtvama ustaškog zločina-genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

U okviru centralne manifestacije obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini, vijenac je položio i izaslanik člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladena Ivanića.

U ime institucija Srbije, vijenac je položila predsjednik Skuštine Srbije Maja Gojković.

Vijence su položile i delegacije jasenovačkih logoraša iz Srbije i logoraša Drugog svjetskog rata iz Republike Srpske, kao i delegacije Jevreja iz Izraela i jevrejskih zajednica iz Republike Srpske, te Roma iz Srbije i Srpske.

Na grobnom polju „Topole“ u Spomen-području Donja Gradina vijenac su položili i specijalni predstavnik EU u BiH Lars Gunar Vigemark i predstavnici ambasada Rusije, SAD, Njemačke, Holandije, Slovenije i Velike Britanije u BiH, kao i predstavnici OEBS-a i OHR-a. Vijenac je položila i delegacija opštine Kozarska Dubica.

U Spomen-području Donja Gradina, u opštini Kozarska Dubica, komemoracija je počela polaganjem vijenaca na grobnom polju „Topole“.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.2165404577020813.1073741861.1456316101263001&type=1&l=35dc54df4d

Sistem koncentracionih logora Jasenovac predstavlja najveće stratište u Drugom svjetskom ratu na teritoriji nekadašnje Jugoslavije.

Na osnovu prvih ekshumacija koje je uradila državna komisija Federativne Narodne Republike Jugoslavije, a koje je potvrdio centar „Simon Vizental“, zaključeno je da je u jasenovačkim logorima nestalo 500.000 Srba, 80.000 Roma, 32.000 Jevreja i nekoliko desetina hiljada antifašista različitih nacionalnosti.

Međutim, u memorijalnom kompleksu Jasenovac, koji danas pripada Hrvatskoj, kao žrtve su navedeni samo oni koji su identifikovani, odnosno 83.145 ubijenih.

Među stradalima, za 1.337 dana postojanja logora Jasenovac, bilo je više od 20.000 djece.

Logor Donja Gradina oformljen je 1942. godine u sistemu ustaškog logora Jasenovac, a bio je aktivan sve do završetka Drugog svjetskog rata 1945. godine i sloma Nezavisne Države Hrvatske.

Donja Gradina bila je jedno od najvećih stratišta jasenovačkog logora, gdje su ubijani mahom Srbi, Jevreji i Romi.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: