fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Saradnja Arhiva i Matice srpske sa Jevrejskom bibliotekom

Tokom boravka u Jerusalimu, u povodu otvaranja Srpsko-jevrejskog centra Sveti Sava i Jehuda Alkalaj pri Akademskom koledžu Ono, direktor Arhiva Vojvodine, dr Nebojša Kuzmanović, i predsjednik Matice srpske, dr Dragan Stanić, u pratnji generalnog sekretara Skupštine Vojvodine, Nikole Banjca, ambasadora Milutina Stanojevića i počasnog konzula Aleksandra Nikolića, su imali više sastanaka sa referentnim naučnim ustanovama i institucijama.

Dogovorena je saradnja saJevrejskom nacionalnom i univerzitetskom bibliotekom, čiju je delegaciju predvodio dr Johaj Ben-Gedalija, direktor Arhiva i posebnih zbirki. Razmotrena je saradnja u razmjeni stručnjaka, tehnologija, materijala i izložbenih projekata. Verziranost domaćina u referentne materijale i mrežu postojećih adekvatnih ustanova u Srbiji je bila više nego ohrabrujuća.

Ova slika ima prazan alt atribut; ime njene datoteke je d2ec2cb0a8f50cc82b5f0e8cf1039e1c.jpg


Ova biblioteka sadrži 400 zbirki, pri čemu je od posebnog značaja Arhiv Even-tov, koji obrađuje tematiku jugoslovenskog Jevrejstva, a čiji je dugogodišnji direktor bio Cvi Loker, rodom iz Novog sada, jedan od doajena istorije Jevreja sa područja bivše Jugoslavije i izraelski diplomata. Tim povodom je sastanku prisustvovao i Damjan Peković, zaposlen u Even-tovu, po čemu su prikazani materijali iz regiona Banata i Bačke Palanke iz 19. vijeka.

Ova slika ima prazan alt atribut; ime njene datoteke je a1d29569d4148010444df09cb1b16469.jpg


Na rastanku je dr Kuzmanoviću uručena kopija, sa amblemom ove međunarodno renomirane nacionalne i univerzitetske biblioteke, pisma Milenka Vesnića kapetanu Davidu Albali iz 1917. godine, kojim je Kraljevina Srbija postala prvom državom koja je priznala Balfurovu deklaraciju.

U Jad vašem-u, delegaciju domaćina je predvodio direktor Arhiva, dr. Haim Gertner. Izražena je obostrana zainteresovanost da se već započeti proces saradnje sa Arhivom Vojvodine okonča sporazumom, sa posebnim osvrtom na saradnju u obasti razmjene iskustava u digitalizaciji, te sturčnom usavršavanju. Po sastanku, obiđene su laboratorija, digitalizacione prostorije Arhiva, te muzejski prostor.

Na prijemu u MSP u Jerusalimu, izraelsku delegaciju je predvodio direktor Odjeljenja za Balkan, Dan Orijan. Stanojević i Orijan su izrazili visok stepen zadovoljstva razvojem bilateralnih odnosa, kako u oblasti privrede i kulture, tako i u institucionalnoj saradnji. Izraelska strana je, u otvorenoj i srdačnoj atmosferi, iskazala punu spremnost da pomogne Arivu Vojvodine i Matici srpskoj u uspostavljanju saradnje sa svim relevantnim ustanovama u jevrejskoj državi od njihovih interesa.

(BN)

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: