Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Saradnja Arhiva i Matice srpske sa Jevrejskom bibliotekom

Datum objave: petak, 22 novembra, 2019
Veličina slova: A- A+

Tokom boravka u Jerusalimu, u povodu otvaranja Srpsko-jevrejskog centra Sveti Sava i Jehuda Alkalaj pri Akademskom koledžu Ono, direktor Arhiva Vojvodine, dr Nebojša Kuzmanović, i predsjednik Matice srpske, dr Dragan Stanić, u pratnji generalnog sekretara Skupštine Vojvodine, Nikole Banjca, ambasadora Milutina Stanojevića i počasnog konzula Aleksandra Nikolića, su imali više sastanaka sa referentnim naučnim ustanovama i institucijama.

Dogovorena je saradnja saJevrejskom nacionalnom i univerzitetskom bibliotekom, čiju je delegaciju predvodio dr Johaj Ben-Gedalija, direktor Arhiva i posebnih zbirki. Razmotrena je saradnja u razmjeni stručnjaka, tehnologija, materijala i izložbenih projekata. Verziranost domaćina u referentne materijale i mrežu postojećih adekvatnih ustanova u Srbiji je bila više nego ohrabrujuća.

Ova slika ima prazan alt atribut; ime njene datoteke je d2ec2cb0a8f50cc82b5f0e8cf1039e1c.jpg


Ova biblioteka sadrži 400 zbirki, pri čemu je od posebnog značaja Arhiv Even-tov, koji obrađuje tematiku jugoslovenskog Jevrejstva, a čiji je dugogodišnji direktor bio Cvi Loker, rodom iz Novog sada, jedan od doajena istorije Jevreja sa područja bivše Jugoslavije i izraelski diplomata. Tim povodom je sastanku prisustvovao i Damjan Peković, zaposlen u Even-tovu, po čemu su prikazani materijali iz regiona Banata i Bačke Palanke iz 19. vijeka.

Ova slika ima prazan alt atribut; ime njene datoteke je a1d29569d4148010444df09cb1b16469.jpg


Na rastanku je dr Kuzmanoviću uručena kopija, sa amblemom ove međunarodno renomirane nacionalne i univerzitetske biblioteke, pisma Milenka Vesnića kapetanu Davidu Albali iz 1917. godine, kojim je Kraljevina Srbija postala prvom državom koja je priznala Balfurovu deklaraciju.

U Jad vašem-u, delegaciju domaćina je predvodio direktor Arhiva, dr. Haim Gertner. Izražena je obostrana zainteresovanost da se već započeti proces saradnje sa Arhivom Vojvodine okonča sporazumom, sa posebnim osvrtom na saradnju u obasti razmjene iskustava u digitalizaciji, te sturčnom usavršavanju. Po sastanku, obiđene su laboratorija, digitalizacione prostorije Arhiva, te muzejski prostor.

Na prijemu u MSP u Jerusalimu, izraelsku delegaciju je predvodio direktor Odjeljenja za Balkan, Dan Orijan. Stanojević i Orijan su izrazili visok stepen zadovoljstva razvojem bilateralnih odnosa, kako u oblasti privrede i kulture, tako i u institucionalnoj saradnji. Izraelska strana je, u otvorenoj i srdačnoj atmosferi, iskazala punu spremnost da pomogne Arivu Vojvodine i Matici srpskoj u uspostavljanju saradnje sa svim relevantnim ustanovama u jevrejskoj državi od njihovih interesa.

(BN)

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top