Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Сами у заједничкој прошлости

Glina parastos

Обиљежавање страдања Глињана у маjу 1941. године требало jе, према замислима организатора, бити почетак друкчиjег одношења према заjедничкоj, како се то обично каже, бременитоj прошлости тамошњих Срба и Хрвата. Требало jе то бити нешто попут њемачког превладавања прошлости – Vergangenheitsbewältigung

Претпоставка jе била да свему присуствуjу и представници другог, хрватског народа, а да се комеморациjа не сведе само на присуство српских организатора (глинско виjеће, велико виjеће из Загреба и “Просвjета”) и тамошњих Срба. Међутим, с друге jе стране стигао тек стидљиви одговор у лику актуалног градоначелника Милана Бакшића. Он jе присуствовао jутарњем парастосу коjи jе водио горњокарловачки владика Герасим. Нешто дрчниjи одговор стигао jе од стране четворице незадовољника циjелим скупом, коjи су с маjицама с ликом Готовине исказали незадовољство испред Хрватског дома, гдjе се одржавала промоциjа књиге о глинском љету 1941.

У своjим говорима на промоциjи књиге, на краjње екуменски начин, представљачи су евоцирали сjећање како на страдање глинских Срба у Другом свjетском рату, тако и на хрватске жртве у Јошевици у овом задњем рату, коjом приликом се, како jе било речено на промоциjи, српска воjска осрамотила. Да до превладавања траума неће тако скоро ни лако доћи говори и чињеница да jе на касниjи ручак уприличен у “Касини”, осим самих узваника, стигла и доjава о подметнутоj бомби. Дољепотписани jе био на томе, али ниjе видио полициjу нити jе примиjетио да jе итко ишта о томе знао. Наводно jе полициjа врло дискретно провjерила очито лажну доjаву.

Да ће у превладавању прошлости требати и доста храбрости, и то jе jасно. Посебно jе то jасно водитељици Доцументе Весни Тершелич, коjа jе у свом говору на православном гробљу храбро затражила да се Хрватском дому врати старо име – Спомен-дом. Због огромне симболике тог имена и тог мjеста (раниjе jе ту била православна црква), петициjа коjа се припрема на ту тему сигурно ће изазвати велика негодовања. Међутим, само се тако може.

Раде Драгоjевић

Извор: СНВ НОВОСТИ

 

Везане виjести:

Подметнутом бомбом против седамдесетогодишњице страдања глинских Срба

70 година глинских покоља

ОБИЉЕЖЕНО 70 ГОДИНА ОД УСТАШКОГ МАСАКРА

Страдање 400 наjугледниjих Срба Глине

У Глини jе и 70 година мало

О усташком логору Јадовно у Хрватском дому на темељима Глинске цркве

Милан Шећеровић: Приказ две књиге – Усташки покољи Срба у глинскоj цркви Ђура Аралице и Вучjе срце Мариjе Лине Веке

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: