Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Rezervisti su samo odgovorili na vatru

Borci traže od Vlade da reaguje na poratnu propagandu u korist Hrvatske. Radan Nikolić: Trebinjska brigada je reagovala na granatiranje

Radan Nikolić, predsednik Udruženja boraca
Radan Nikolić, predsednik
Udruženja boraca

Brutalna diskriminacija našeg udruženja od strane Vlade Crne Gore i medijska blokada od strane upravo onih medija koji godinama optužuju Crnu Goru i crnogorske rezerviste za tzv. agresiju na Dubrovnik i bombardovanje Starog grada, jasno ukazuju o zarobljenoj istini u ambijentu diktature i političkog i materijalnog profiterstva, čije se posledice nedužnima obijaju o glavu. Ovu poruku kabinetu Duška Markovića poslao je Radan Nikolić, predsednik Udruženja boraca ratova od 1990. godine Crne Gore, a povodom optužbi da su crnogorski vojnici i rezervisti kao pripadnici JNA bili agresori na Dubrovnik i druga ratišta u bivšoj Jugoslaviji.

Nikolić podseća da su pre 26 godina (6. 12. 1991) u borbama pripadnika Trećeg bataljona Trebinjske brigade s hrvatskom paravojskom oko utvrđenja Imperijal na Srđu poginuli vojnici JNA: Jožef Mesaroš, Mađar iz Subotice, Salajdin Rizvani, Albanac iz Tetova, Ninoslav Blagojević, Srbin iz Pirota, Božo Divljan, Srbin iz Gacka, i Mioslav Tasovac, Srbin iz Trebinja.

– Na pogibiju ovih vojnika, koji su se u Trebinjskoj brigadi našli prilikom služenja vojnog roka, uticao je izostanak jače artiljerijske podrške njihovoj jedinici, koji je od strane komandnog kadra bio dogovoren prethodnog dana. Podsećam da je toga dana položaj Trećeg bataljona Trebinjske brigade granatiran iz utvrđenja Imperijal na Srđu i šireg područja Dubrovnika, uključujući i zidine Starog grada. Odgovarajući na vatru, pripadnici Trebinjske brigade su dejstvovali po ciljevima s kojih su granatirani, pri čemu je više granata palo i na dubrovački Stari grad pod zaštitom Uneska. Taj događaj, koji suštinski nije istražen, mada je bio predmet rasprave na suđenju oficirima JNA u Haškom tribunalu, opredelio je da Hrvatska dobije propagandni rat protiv JNA – ocenjuje Nikolić.

Uz klanjanje senima pomenutih boraca JNA koji su poginuli na dan bombardovanja Starog grada, iz Udruženja su uputili javni poziv da se ovaj događaj, zbog optužbi na račun crnogorskih rezervista i Crne Gore, konačno javno raspravi i da Vlada Crne Gore reaguje na ratno-poratnu propagandu u Crnoj Gori u korist Hrvatske, koja ne odgovara istini, a na štetu je Crne Gore i pravičnog razgraničenja sa Hrvatskom na Prevlaci. Bombardovanje dubrovačkog Starog grada je režirani incident hrvatske strane i stranih službi.

Udruženje boraca ratova od 1990. godine Crne Gore došlo je do dokumentacije koja upućuje na osnovanu sumnju da je bombardovanje dubrovačkog Starog grada 6. 12. 1991. godine režirani incident u kome su, pored hrvatske strane, učestvovale strane obaveštajne službe koje su na platnom spisku imale i pojedine oficire JNA.

– U prilog tome govori i prećutkivanje imena poginulih vojnika JNA na dan incidenta na Srđu i činjenice da su Stari grad 1991. godine hrvatske paravojne formacije koristile kao vojničko ratno gnezdo, a jedinice JNA imale striktno naređenje da ni pod kojim uslovima ne odgovaraju na vatrene provokacije iz Starog grada i njegove neposredne okoline – naglašava Nikolić.

Autor: V. K.

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

CG: Hrvatima za ratnu odštetu 1,3 miliona € | Jadovno 1941.

Paravojne jedinice Hrvatske napale su JNA 1. oktobra 1991 …

Ne broje se naše žrtve na dubrovačkom ratištu! | Jadovno 1941.

Prije 26 godina na Srđu stradali pripadnici Trebinjske brigade

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: