fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

CG: Hrvatima za ratnu odštetu 1,3 miliona €

Crna Gora plaća žrtvama ratnih zločina učinjenih devedesetih na njenoj teritoriji. Radan Nikolić: A šta je sa zločinima u splitskom centru “Lora” iz 1992. godine

Počast poginulim rezervistima u Nikšiću / Foto V. Kadić
Počast poginulim rezervistima u Nikšiću / Foto V. Kadić

Oko 1,3 miliona evra platiće Crna Gora na ime odštete žrtvama ratnih zločina koji su počinjeni tokom devedesetih godina prošlog veka u Morinju, Bukovici, Kaluđerskom lazu, uključujući i deportaciju muslimana.

To pokazuje novi izveštaj Vlade Crne Gore o napretku pregovora evrointegracije oko poglavlja 23 u koji je uvid imala BIRN (Balkanska istraživačka mreža). Ova suma biće uvećana za 128.530 evra, ako osam zahteva za odštetu koji su trenutno pred sudovima bude zaključeno ove godine.

U izveštaju se navodi da je odšteta već odobrena u 145 slučajeva koji su podneli sudovi u Crnoj Gori u minulih nekoliko godina. Zahteve za odštetu su podnele žrtve muslimani i Hrvati ili njihove porodice u vezi s ratnim zločinima, torturom i ubistvima civila početkom devedesetih. Odštetu u slučaju “Morinj” tražilo je 250 bivših zatvorenika iz Hrvatske i njima će biti plaćeno gotovo milion evra!

– U Morinju nikada nije postojao “crnogorski logor”, već je na toj lokaciji bio vojni zatvor bivše SFRJ u koji su početkom devedesetih ilegalno privođena, saslušavana i zadržavana lica hrvatske nacionalnosti zbog učešća u oružanoj pobuni – kaže za “Novosti” profesor Radan Nikolić, predsednik Udruženja boraca ratova od 1990. Crne Gore. – Ogromna većina njih bili su ratni zarobljenici koji su napali jedinice JNA i ubijali crnogorske rezerviste na dubrovačko-hercegovačkom ratištu zbog čega im je po Krivičnom zakoniku bivše SFRJ sledovala dugogodišnja robija. Treba li Crna Gora da plati odštetu ubicama svojih državljana?

Ovo pitanje pre dve godine pokrenuli su hrvatski poslanici u Evropskom parlamentu.

Radan Nikolić sa dokumentima o zločinima
Radan Nikolić sa dokumentima o zločinima

Nikolić dodaje da Hrvatska više od dve decenije zataškava neuporedivo teže ratne zločine svojih oružanih snaga nad crnogorskim državljanima, poput onog u splitskom Vojnoistražnom centru “Lora” 1992. godine, kao i hrvatskih oružanih formacija u Duvnu i Hercegovini u aprilu i maju iste godine. Oni koji su okrvavili ruke nad Crnogorcima nikada nisu odgovarali.

SPORAZUM DOBAR ZA HRVATE

– Pre 11 godina tužilaštva Crne Gore i Hrvatske potpisala su Sporazum o saradnji i gonjenju počinilaca krivičnih dela ratnih zločina – kaže Nikolić. – Područje primene je ogranično na ratne zločine koji su počinjeni na području Hrvatske, odnosno prema njenim državljanima, a čiji počinioci imaju prebivalište ili državljanstvo Crne Gore! Tim sporazumom, koji je produkt političkog dogovora Stjepana Mesića i Mila Đukanovića da se krivica za ratna dešavanja devedesetih prebaci na JNA i Srbiju, diskriminišu se crnogorske žrtve ratnih zločina hrvatskih oružanih snaga, poput pripadnika nikšićko-šavničke grupe.

Autor: V. Kadić

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Crna Gora žrtve zaboravila | Jadovno 1941.

Kovač: Kroz „Loru“ prošlo više od 1.000 Srba | Jadovno 1941.

Hrvatske optužbe su lažne, moj otac nije zločinac! | Jadovno …

Feljton: LORA I

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: